Çakı gibi asker oldular

Çerkezköy ve Saray’da ikamet eden, ancak fiziksel engelleri sebebiyle askerlik görevini yerine getiremeyen engelli 14 genç, dün bir günlüğüne de olsa, askerlik yapma imkanı buldu. 3’üncü Zırhlı Tugay Komu

Çerkezköy 10.05.2013 23:12:00 0
Çakı gibi asker oldular

 Çerkezköy Haber - Çerkezköy’de “Temsili Askerlik” uygulaması kapsamında 14 engelli, bir günlüğüne de olsa askerlik yapmanın mutluluğunu yaşadı.

 

BİR GÜN BOYUNCA TEMEL EĞİTİMLER ALDILAR

Çerkezköy ve Saray bölgesinde ikamet eden zihinsel, bedensel ve işitme engellilere, komutanlarının gözetiminde askeri eğitim verildi. 3’ncü Zırhlı Tugay Komutanlığı’nda dün gerçekleşen ve 14 engelli vatandaşın yemin ettiği törende duygulu anlar yaşandı. 3’üncü Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Hasan Nevzat Taşdeler başta olmak üzere tüm komuta kademesinin engelliler için seferber olduğu bu özel güne 15 aya sığdırılamayacak anıları sığdıran 14 engelli genç,  bir günlüğüne asker oldu. 3’ncü Zırhlı Tugay Komutanlığına teslim olan 14 engelli askere burada askerlik hakkında gün boyunca temel eğitimler verildi.
 

BİRLİKTE YEMEK YEDİLER

Tamamlanan temel eğitimlerin ardından aileleriyle birlikte karavana yiyen engelliler, daha sonra yemin etmek üzere tören alanına geldi. Eğitimlerini tamamlayan askerlerin yemin törenine 3.Zırhlı Tugay Komutanı Hasan Nevzat Taşdeler, 3.Zırhlı Tugay Komutanlığı Kurmay Başkanı Kurmay Albay Mehmet Yılmaz, Saray Garnizon Komutanı ve Çerkezköy 3.Zırhlı Tugay Komutan Yardımcısı Kurmay Albay Mustafa Demir, Çerkezköy İlçe Jandarma Komutan Vekili Dursun Bilal, Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan, Çerkezköy Nüfus Müdürü Gülhan Yelek, Çerkezköy Güreşler Ağası Mesut İşlek, engelli aileleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
 

YEMİN ETTİLER

Yemin töreninde, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, bando takımı eşliğinde sancak yerini aldı. Sancağın yerini almasının ardından, Sancağın ve Tugayın tanıtımı Tankçı Üsteğmen ve Bölük Komutanı Cem Atakan tarafından yapıldı. Engelli 14 asker kendilerine eğitimi veren komutanlarının eşliğinde yemin ettiler. Duyguların doruğa çıktığı bu anda aileler de gözyaşlarına hakim olamadı. 
 

“MUTLULUK VE GURUR DUYDUK”

Sancağın tören alanındaki yerine dönmesinin ardından engelli Mehmetçikleri temsilen Sercan Buzkuş bir konuşma yaptı. Anayasanın bir ödev ve hak olarak verdiği askerlik hizmetini, çok istedikleri halde zamanında yapamayan vatandaşlar olarak, Genel Kurmay Başkanlığı’nın temsili askerlik uygulaması ile bugün bu kutsal görevi yerine getirme imkanı bulduklarını ifade eden Buzkuş “Öncelikle bu uygulama ile bizlere asker ocağını açan, vatani görevini yapmakta olan diğer arkadaşlarımız ile tanışma ve bir gün için bile olsa Mehmetçik olmak onurunu yaşamamıza vesile olan Türk Silahlı Kuvvetlerine şükranlarımızı sunarız. Bu onur bizler için her zaman gururla hatırlayacağımız unutulmaz bir anı olacaktır. Bugün bu kutsal çatı altında bir araya gelerek, Türk askerinin yaşantısını, yetişmesini, düşmana korku, dosta güven veren azim ve kararlılığını, sarsılmaz disiplinini, birlik ve beraberliğe olan bağlılığını görmek ve hissetmek fırsatını bulduk. Yaşadıklarımız ve gördüklerimiz ile aynı havayı teneffüs etmekten, silah arkadaşı olmaktan büyük gurur ve mutluluk duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Yaptığımız kısa vatan görevi sonunda ettiğimiz yemin hepimize hayırlı olsun. And içerken ifade ettiğimiz gibi icabında Cumhuriyet, Vatan ve Bayrak uğrunda seve seve canımızı vereceğimize kimsenin şüphesi olmasın. Bu mutlu ve gururlu günümüzde sevincimizi bizimle paylaşan ve katılımları ile bizleri onurlandıran herkese teşekkür ederiz.” dedi.
 

“EĞİTİMLERİ TAMAMLAYARAK YEMİN ETMEYE HAK KAZANDILAR”

Yemin töreninde konuşan 3’üncü Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Hasan Nevzat Taşdeler de engellileri aralarında görmekten büyük mutluluk duyduklarını ifade etti. 1111 sayılı askerlik kanunu kapsamında silah altına alınmaları mümkün olmayan engelli vatandaşların kutsal askerlik hizmetini bir gün süreyle icra etmesine imkan sağlamak için, her yıl engelliler haftasında geleneksel olarak, temsili askerlik uygulaması yapıldığını anımsatan Taşdeler, “Bugün tugayımıza katılan yüreği ülke ve bayrak sevgisiyle dolu 14 Mehmetçiğimiz eğitimlerini başarıyla tamamlayarak yemin etmeye hak kazandılar. Kıymetli anne ve babalar; sanırım sizler de evlatlarımızın askerlik hizmetini icra ettiği bugünü ileride hatırlayacak ve gurur duyacaksınız. Sevgili Mehmetçikler, sizler bugün kahramanlığını dünyaya kabul ettirmiş tarihi şan ve şerefle dolu türk silahlı kuvvetlerinin bir günlük misafiri oldunuz” diye konuştu.
 

“İÇTİĞİNİZ YEMİN KUTLU, YOLUNUZ VE BAHTINIZ AÇIK OLSUN”

Engelli askerlere “Milletinden aldığı bu güçle önüne çıkacak her türlü engeli aşacak imkan ve kabiliyete sahip dünyanın sayılı ordularından birisi olan Türk Silahlı Kuvvetlerini yakından tanıdınız” sözleri ile seslenen Taşdeler “Milletin bağrından çıkan ve onun ayrılmaz parçası olan Mehmetçiklerle silah arkadaşı oldunuz. Asıl önemlisi; sevdiklerinizin huzurunda, arkadaşlarınızın şahitliğinde, kutsal sancağımızın gölgesinde, arkadaşlarınızla omuz omuza, silahlarınıza el basarak yemin ettiniz. Ne mutlu sizlere ki, içtiğiniz bu yeminle en sıkıntılı zamanlarda mucizeler yaratan Türk milletinin gururu, gözbebeği, kahraman Mehmetçikleri oldunuz. İçtiğiniz yemin kutlu, yolunuz ve bahtınız açık olsun” diyerek konuşmasını tamamladı.
 

TERHİS BELGELERİNİ ALDILAR

Duygulu anların yaşandığı yemin töreninde yemin eden engelli askerlere, görev yaptıkları Tugay Komutanlığı tarafından, terhis belgeleri verildi. Engelli Mehmetçiklere ayrıca günün anısına 3.Zırhlı Tugay Komutanı Hasan Nevzat Taşdeler, 3.Zırhlı Tugay Komutanlığı Kurmay Yarbayı Mehmet Yılmaz, Saray 3.Zırhlı Tugay Komutanı ve Çerkezköy 3.Zırhlı Tugay Komutan Yardımcısı Mustafa Demir, Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya tarafından çeşitli hediyeler verildi. Program tören geçişi ile son buldu. Programın ardından engelli 14 asker günün anısına aileleri ile birlikte fotoğraf çektirdiler. Davul ve zurnalar ile asker ocağına gelen engelli askerler yine davul ve zurnalar eşliğinde Tugay’dan ayrıldılar.
 

Haber / Faik Onur KAYA

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10