Sanayi kuruluşlarında enerji verimliliği anlatıldı

Çerkezköy Ergene Havzası Sanayici ve İş Hayatı Derneği (ÇESİAD) tarafından “Sanayi kuruluşlarında enerji verimliliği” konulu eğitim semineri düzenlendi.

Çerkezköy 15.05.2013 00:14:00 0
Sanayi kuruluşlarında enerji verimliliği anlatıldı

 REKABET İÇİN ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÖNEMLİ

ÇESİAD Eğitim Salonu’nda önceki gün düzenlenen seminere konuşmacı olarak Özen Mensucat Enerji Müdürü Behçet Güven katıldı. Sanayide enerji verimliliğinin uluslararası rekabet gücü açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Güven “Sanayide enerji verimliliğini artırmak için, enerji muhasebesi, kontrol sistemleri, yalıtım, yeni teknolojiler ve endüstriyel süreçler, hammadde özellikleri, ürün çeşitleri ve özellikleri, iklim şartları ve çevresel etkiler, kapasite kullanımı gibi alanlarda çalışmalar yapılmaktadır” dedi.
 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ İÇİN ALINACAK ÖNLEMLER

Ayrıca elektrik tüketimini miktar ve zaman yönünden etkileyecek, uygulama ve değerlendirme çalışmalarının da yürütüldüğünü ifade eden Güven, “Bu çalışmalar talep yönetimi olarak adlandırılmaktadır. Üç yöntemle yapılan talep yönetimi çalışmalarının herhangi biri veya birkaçı bir arada uygulanabilmektedir. Bu yöntemlerden birincisi olan teknik önlemler; yüksek verim sağlayan aydınlatma, yüksek verimli motorlar, soğutma sistemleri, bina yalıtımı gibi alanları içerir. İkinci yöntem bilgilendirme olup, hazırlanan teknik belgelerle tüketicilerin bilgi eksikliği giderilmektedir. Bilgilendirme; enerji verimlilik merkezlerinde enerji talebinin düşürülmesi ile ilgili çalışmaları yönlendirmek, danışmanlık yapmak, eğitim kursları ve seminerleri düzenlemek ve enerjiyi verimli tüketen donanım kullanımını özendirmek üzere tanıtım konularını içermektedir. Üçüncü ve en çok uygulanan yöntem ise, tarifelerde farklılığa gidip, tüketim yapısını değiştirmek kullanma zamanına veya kullanma miktarına göre fiyatlandırmalar yapmaktır” bilgisini verdi. Özen Mensucat Enerji Müdürü Behçet Güven, sanayi sektöründe enerji verimliliği için alınacak önlemler konusunda da katılımcıları bilgilendirdi.
 

Haber / Cem BÜLBÜL

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10