7 bin 500 yıllık resimler bulundu

Namık Kemal Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neşe Atik'in 2000 yılında başlattığı araştırmalar kapsamında tespit edilen ve geçtiğimiz günlerde temizlik çalışmala

Tekirdağ 19.05.2013 22:22:00 0
7 bin 500 yıllık resimler bulundu

 ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Prof. Dr. Neşe Atik, çalışmaların sürdüğünü belirterek “Bilim camiasında "Latmos Bölgesi Prehistorik Kaya Resimleri' olarak adlandırılan ve sadece belirtilen bölgede yayılımı olduğu düşünülen bu resimlerin, Çine'de de tespit edilmesi, Çine'nin Taş Devri’ndeki yaşantısına yeni bir pencere açmıştır” dedi. Atik, bulunan kaya resimlerinin, meslektaşı Anneliese Peschlow'un Beşparmak Dağları'nda tespit ettiği örneklerle çağdaş olduğunu ifade ederek “Resimler Cilalı Taş Devri'nin sonu ile Bakırtaş Devri'nin başlarına, yaklaşık M.Ö. 5500'lere denk geliyor” dedi. 
 

AŞI BOYASI TEKNİĞİ İLE YAPILMIŞ

Resimlerin kaya sığınağı içinde yer aldığını, ancak yapılan temizlik çalışmaları neticesinde bu alanın Neolitik Devir'de yaşam alanı olmadığını, sadece belli törenlerde ya da dini seremonilerde ibadethane olarak kullanıldığını ifade eden Atik, şu açıklamalarda bulundu: “Tespit edilen resimlerin, Beşparmak Dağları'nda bulunan benzerleri gibi, kırmızı aşı boyası ile aynı tekniklerle yapılmış olup, düğün seremonisine ilişkin figürler ve el baskılarından oluşması, resimlerin 'Latmos Kaya Resimleri' grubuna dahil olduğunu saptamamızı sağladı. Dünya kültür mirası açısından önemli olan bu resimlerin korunması, gelecek nesillere aktarılması için Aydın İl Kültür Müdürlüğü ile birlikte gerekli girişimleri başlattık”
 

Haber / Sevim BOZKURT

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10