Ödeme kaydedici cihazlarda yeni dönem

Çerkezköy Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ali Bozdağ, Maliye Bakanlığı’nın kredi kartı ile yapılan ödemelerde kayıt dışı işlemlerin azaltılmasını sağlamak amacıyla yazar kasal

Çerkezköy 27.06.2013 01:51:00 0
Ödeme kaydedici cihazlarda yeni dönem

 Çerkezköy Haber -  Maliye Bakanlığı, kredi kartı ile yapılan ödemelerde,  kayıt dışı işlemlerin azaltılmasını sağlamak amacıyla yazar kasalarda POS cihazı özelliği bulunması gerektiğini bildirdi.


SON TARİH 2016
Dün saat 09.30’da Gönlübol Lokantası’nda basın mensupları ile kahvaltıda bir araya gelen Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Bozdağ, Maliye Bakanlığı’nın kayıt dışı işlemlerin azaltılmasını sağlamak amacıyla yayınladığı basın bildirisini ile ilgili bilgiler verdi. Bozdağ “Mükelleflerimiz,  kademeli olarak 01.01.2016 tarihine kadar yeni nesil pos cihazı kullanmak zorundadırlar. Maliye Bakanlığı, yeni nesil ödeme kaydedici cihaz olarak adlandırılan yeni yazar kasaların aynı zamanda pos cihazı özelliğinin olması zorunlu hale getirildi. Bu kapsamda yazar kasa ve pos cihazı üreten firmalar, yeni nesil cihazları üretmeye başladılar. Mükelleflerimizin kademeli olarak, 01.01.2016 tarihine kadar yeni nesil cihazları kullanmaları mecbur kılındı” dedi. 

YENİ HAFIZA TAKILMAYACAK
Belirlenen tarih öncesinde, mali hafızası dolan cihazlara, yeni mali hafıza takılmayacağını, bunların yerine yeni nesil ödeme kaydedici cihazları alınması gerektiğini belirten Ali Bozdağ, “Basit usulde vergiye tabi esnaf ve sanatkârlarımızın, yazar kasa kullanma mecburiyetleri bulunmadığı için bu cihazları kullanma zorunlulukları da bulunmuyor. Yeni nesil POS/Yazar kasa kullanma mecburiyeti getirilen esnaf ve sanatkârlar, bu cihazların satın alış faturasında ki tarihi takip eden 90 gün içerisinde, bağlı bulundukları vergi dairesine bir dilekçe vererek cihazlarını kayıt ettirmek zorundalar” ifadelerini kullandı.

CİHAZLARIN KAYDI YAPTIRILMALI
Belirtilen süreler içerisinde, yeni nesil cihazını ilgili vergi dairesine kaydettirmeyen mükelleflere uygulanacak para cezasına dikkat çeken Bozdağ, “Cihazını kaydettirmeyen mükelleflerden bilanço usulüne göre defter tutanlara bin 200 TL, işletme hesabı esasına göre defter tutanlara ise 600 TL usulsüzlük cezası kesilecek” şeklinde konuştu.

Haber / Türker ÖZKAN 

0282 726 91 91
0282 747 65 10