“30 Ağustos, düşmanın dize getirilişinin destanıdır”

Büyük taarruzun 91.yıldönümü dün tüm yurtta olduğu gibi Çerkezköy’de de törenle kutlandı.

Çerkezköy 31.08.2013 08:45:00 0
“30 Ağustos, düşmanın dize getirilişinin destanıdır”
 ÇELENK SUNUMU İLE BAŞLADI
Sabah saat 09.00’da Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, 3. Zırhlı Tugay Komutanı Kurmay Albay Mehmet Ozan  ve Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem’in Atatürk Anıtı’na çelenk sunmasının ardından program saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrağın göndere çekilmesi ile devam etti. Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen çelenk töreninin ardından saat 09.20’de de Çerkezköy Kaymakamlığı makamında tebriklerin kabul edilmesi ile devam etti.
 
 
 
TEBRİKAT İLE DEVAM ETTİ
Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Çerkezköy 3.Zırhlı Tugay Komutanı Kurmay Albay Mehmet Ozan, Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem ve Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Ali Ulvi Yılmaz, kaymakamlık makamında tek tek tebrikleri kabul ederek, protokol üyelerinin bayramını kutladı.  Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, tebriğe gelen tüm protokol üyeleri ile yakından ilgilendi.
 
HALKIN BAYRAMINI KUTLADILAR
Saat 10.00’da da Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenlendi. Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Çerkezköy 3.Zırhlı Tugay Komutanı Kurmay Albay Mehmet Ozan ve Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem’in halkın bayramını kutlamasının ardından program İstiklal Marşı’nın okunması ile devam etti. Günün anlam ve önemine ilişkin konuşma da Yüzbaşı Engin Kösüre tarafından yapıldı.
 
AĞUSTOS AYI ZAFERLERLE DOLU
Bugün, Türkiye’nin kurulmasında temel teşkil eden 30 Ağustos 1922 tarihinde kazandığımız büyük zaferin 91.yılını kutlamanın haklı gurur ve mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Kösüre “Büyük Türk Milletinin ve onun bağrından çıkan, tarihi şan ve şerefle dolu Türk Silahlı Kuvvetlerinin nazarında zaferlerle dolu Ağustos ayının ayrı bir önemi bulunmaktadır.  Bu zaferlerden ilki büyük Selçuklu Sultanı Alparslan’ın 26 Ağustos 1071 tarihinde Malazgirt Meydan Muharebesi ile Anadolu’nun kapılarını Türklere açtığı zaferdir” dedi.
 
AYDINLIĞA GİDEN YOLU ARALADILAR
Böyle şanlı bir tarihe sahip olan Türk milletinin 1900’lü yılların başından itibaren içinden geçtiği zorluğu ve nispeten karanlık süreci hatırlamanın tarihi bir sorumluluk olduğunu ifade eden Kösüre “Birinci dünya savaşı sonunda müttefiklerin aldığı yenilgiler sonrası Mondros Mütarekesi imzalanmış, imzalanan anlaşma ile bir yıldır kan dökerek can vererek edindiğimiz Anadolu toprakları o dönemin büyük devletleri ve onların maşaları tarafından işgal edilmiş, ayrıca tarihimize kara bir leke olarak geçen Sevr Anlaşması da ulusumuza dayatılmıştır. İşgal güçleri girdikleri her yerde kadınımıza, yaşlımıza, çocuklarımıza dünyada eşine az rastlanır işkence, ölüm ve hakaretlerde bulunmuşlardır. Üzerimizde kara bulutların dolandığı bir ortamda Mustafa Kemal ve onun arkadaşları 19 Mayıs 1919’da bağımsızlık meşalesini yakarak “ya istiklal ya ölüm” parolası ile aydınlığa giden yolu aralamışlardır” diye konuştu.
 
GELDİKLERİ GİBİ GİTTİLER
Bu bağımsızlık mücadelesdinin ilk hedefinin, son neferine kadar düşmanı kutsal vatanımızdan atmak şeklinde belirlendiğini söyleyen Kösüre “Süregelen savaşların sonuncusu olan Büyük Taarruz ile de Yunan ordusuna son darbe vurulmuştur. Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk tarafından bizzat yönelitildiği için başkomutanlık meydan muharebesi olarak da adlandırılan bu muharebede Türk kuvvetleri Yunan 1 ve 2. Kolordusunun beklemediği bir yerden taarruza geçerek düşmanı aldatmayı başarmıştır. Avrupalıların 5-6 ayda geçilmez dediği Afyon mevzileri 3 gün içerisinde geçilmiştir. 30 Ağustos’ta düşman kuvvetlerinin önemli bir bölümü çok kısa bir sürede imha edilmiştir. 9 Eylül’de İzmir’den Yunan birlikleri geldikleri gibi gitmeye mecbur bırakılmıştır. Bu muharebelerde kendine üstün düşmana karşı savaşan ordumuz 13 bin 476 kayıp veririken, Yunan tarafını zayiatı 73 bin olarak gerçekleşmiştir” dedi. 
 
BÜYÜK GÜÇLERE VERMİŞ OLDUĞU DERSTİR
30 Ağustos zaferinin Türk yurdunun bağrına saplanan hançerin milletçe  sökülerek özgürlük ve bağımsızlığımızı yok etmek isteyen düşmanın dize getirilişinin destanı olduğunu vurgulayan Kösüre, “Bağımsızlık hedefine odaklanmış bir ulusun yokluk içinde olmasına rağmen şanlı tarihinden kaynaklanan azim ve kararlılıkla karşısındaki büyük güçlere vermiş olduğu bir derstir. Bu zafer ile sadece düşman yenilmemiş aynı zamanda Türkiye cumhuriyetinin temelleri de atılmıştır. Bu sayede ulusumuzun tam bağımsız ve özgür yaşaması için koşullar sağlanmş türk ulusuna çağdaşlaşma yolunu açan birçok yenilikle buluşturan Türk inkılaplarının meşalesi yakılmıştır” dedi.
 
AZİMLİ VE KARARLIDIR
Kösüre “Türk Silahlı Kuvvetleri geçmişte olduğu gibi bugün de ulusunun emrinde olarak Mustafa Kemal ve aziz şehitlerimizin emaneti olan Türkiye cumhuriyetini sonsuza kadar yatmaya ve daha ileri götürmeye azimli ve kararlıdır” dedi.
 
GEÇİŞ TÖRENİNE YOĞUN İLGİ  
Konuşmanın ardından program geçit töreni ile sona erdi. Sancağın geçişi sırasında vatandaşlar protokol üyeleri sancağı ayakta selamladı. Askeri birlikler ve askeri araçların geçişi, törene katılan vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi. Ellerinde ay yıldızlı bayraklarla törenleri izleyen vatandaşlar, Mehmetçikleri uzun süre ayakta alkışladı.  Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay ve 3. Zırhlı Tugay Komutanı Kurmay Albay Mehmet Ozan’ın ilçedeki ilk resmi bayramı olan 30 Ağustos Zafer Bayramı ilçede coşkulu bir şekilde kutlandı.
 
KATILIM YOĞUN OLDU
30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarına Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, 3. Zırhlı Tugay Komutanı 3. Zırhlı Tugay Komutanı Kurmay Albay Mehmet Ozan, Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem, Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Ali Ulvi Yılmaz, Kızılpınar Belediye Başkanı Faruk Korkmaz, Çerkekzöy İlçe Emniyet Müdürü Murat Kocabıçak, Ak Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Alaettin Demirbağ, CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Saim Özkan, MHP Çerkezköy İlçe Başkanı Koray Önsel, Çerkezköy Ticaret Odası Meclis Başkanı Taha Ülker ve yönetim kurulu üyeleri, CHP Çerkezköy Belediye Başkan Aday Adayları Vahap Akay, Subaykan pandar, Ensar Sivri, Zeki Gürcün, Aktaş Güler, Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürü Olcay Palak, Çerkezköy Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Recep Demirbağ, belediye ve il genel meclis üyeleri, Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Hamdi Zenginal, Çerkezköy İŞKUR Müdürü Ercan Sözen, SGK Çerkezköy Müdürü Yücel İnce, İlçe Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürü Metin Aysal, Çerkezköy PTT Müdürü Ali Arslan, Çerkezköy Nüfus Müdürü Gülhan Yelek, Çerkezköy Tapu Müdürü Raziye Muslu, Türk Hava Kurumu Çerkezköy Şube Başkanı Mustafa Zümbül, Kızılay Çerkezköy Şube Başkanı Ertan Aşut, Çerkezköy Gümrük Müdürü Hasan Hüseyin Dinsever, askeri erkan, şehit aileleri, gaziler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
 
Haber / Gülveren VATANSEVER – Cem BÜLBÜL
 
 
 
 
 
 
 
 
 

0282 726 91 91
0282 747 65 10