Türk kahramanlığının taçlandırıldığı gündür

19 Eylül Gaziler Günü tüm Türkiye’de olduğu gibi Çerkezköy’de de törenle kutlandı.

Çerkezköy 19.09.2013 22:41:00 0
Türk kahramanlığının taçlandırıldığı gündür
 TÖRENLE KUTLANDI
Kutlama programı dün saat 11.00’da Cumhuriyet meydanında Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı ile Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilciliği çelenklerinin AtatürkAnıtı’na sunulması ile başladı. Çelenklerin sırasıyla Atatürk Anıtı’na sunulmasının ardından bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, akabinde İstiklal Marşı okundu. 
 
GÜNÜN ANLAMINI BELİRTEN KONUŞMA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Törende konuşan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan “19 Eylül, Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün şahsında Türk kahramanlığının taçlandığı bir gündür. Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün komutasındaki kahraman Türk ordusu, 13 Eylül 1921’de 22 gün 22 gece süren, dünyanın en uzun muharebelerinden biri olan, Sakarya Meydan Muharebesi’nde sömürgecilerin maşası olarak Anadolu içlerine kadar ilerleyen, işgalci Yunan ordusunu Polatlı önlerinde durdurmuş, ona tarihinin en büyük yenilgisini yaşatarak, cephede bozguna uğratmış, kaçmaya mecbur etmiştir. Sonuç olarak düşman, bir sene içinde topraklarımızdan tamamen atılmıştır. Sakarya Meydan Muharebesi, Türk ordusunun 1683 yılında gerçekleştirdiği 2.Viyana Kuşatmasından beri süren geri çekilmesine de son vermiştir” dedi.
 
ANADOLU HALKININ ÖLÜM KALIM SAVAŞI
Yarlıgan, Sakarya Meydan Muharebesi’nin Anadolu halkının ölüm kalım savaşı olduğunu ifade ederek “Bu mücadele kaybedilseydi, Anadolu’nun paylaşım planı olan Sevr anlaşması gerçekleşecek, dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir hayal olarak kalacaktı. Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve onun kahraman askerleri canlarını ortaya koyarak Anadolu halkına böyle karanlık bir tablo yaşatmadılar. Yokluktan var edilen bir ordu ile gerçekleştirilen Sakarya Meydan Muharebesi, savaşın seyrini değiştirerek bugünün hür ve bağımsız Türk devletinin yolunu açmıştır. TBMM 19 Eylül 1921 tarihinde, bu emsalsiz zaferin anısına Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e “gazilik” unvanı ile “mareşallik” rütbesini tevcih etmiştir” diye konuştu.
 
CANIMIZI VERMEYE HAZIRIZ
19 Eylül Gaziler Gününün aziz vatana canını adayan kahramanların günü olduğunu söyleyen Yarlıgan “Kahraman Gazilerimiz gaziler gününüz kutlu olsun. Sizler, en büyük Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşayan birer temsilcilerisiniz. Gazilerimiz ve şehitlerimiz Cumhuriyetimizin teminatı ve temel taşlarıdır. Şehit ve gaziler toprağı vatan, insanı ulus yapan değerlerdir. Vatan savunmasında şehit ve gazi olmak kadar güzel bir kavram olamaz. Unutmayınız ki şehit nurlanmış, gazi onurlanmış askerdir. Orduya sadakat şerefimizdir diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gazileri olarak dün olduğu gibi bugün de aynı inançla canımızı vermeye hazırız” dedi.
 
“BAYRAĞIMIZ DAHA DA KIYMETLENMİŞTİR”
 Ülkede dünden daha fazla iç ve dış düşmanların yoğunlaşan tehdidi altında olduğunu ifade eden Yarlıgan “Bilinmelidir ki Türk halkının azim ve kararı her türlü zorluğu yenmeye ve Türkiye Cumhuriyetini sonuna dek yaşatmaya muktedirler. Vatanın bütünlüğü uğrunda akan kanların hesabını mutlak suretle sorulacağından eminiz. Şehit kanıyla al rengini alan şanlı bayrağımız bugünlerde daha da kıymetlenmiştir. Anadolu tarihi boyunca üzerinde barınmasını bilmeyen ve muktedir olamayan milletler hiçbir zaman vatan olmamıştır. Türk milleti ise bin seneyi aşkın bir zamandır güç ve kuvvetiyle kendisine ebedi vatan yapmıştır” dedi.
 
GAZİLER GÜNÜNÜ KUTLADI
Şanlı tarihin zaferlerinin hiçbir zaman unutulmaması gerektiğini ifade eden Yarlıgan “ Zafer günlerine ve bu zaferlerin kahramanlarına layık oldukları değer  her zaman her yerde verilmelidir. Savaşlara ve bu savaşların gazilerine olan ilgisizlik şanlı tarihimizle olan bağı koparır. Aziz şehitlerimiz ve gazilerimiz her zaman hatırlanmalıdır. Şehit ve gazisi olmayan Türk ailesi yok gibidir. Bu nedenle şehit ve gazi türk toplumunun ortak değerleridir. Sevgili gençler, yarın vatanın savunması sizlere emanet edildiğinde bu konudaki sorumluluğu tam anlamıyla yerine getireceğinize ve ecdadımıza layık olacağına inancımız tamdır. Türkiye Muharip Gaziler derneği adına, ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi ve aramızdan ayrılan gazilerimizi saygıyla anar, hayatta olan gazilerimize sağlık ve mutluluklar dilerim” dedi.
 
GAZİLER DERNEĞİ ZİYARET EDİLDİ
Programın ardından protokol üyeleri Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilciliğine geçerek gazilerin teker teker gününü kutladı. Törene Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, 3.Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Ozan, Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Ali Ulvi Yılmaz, Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem, Namık Kemal Üniversitesi Çerkezköy Meslek Yüksekokulu Müdürü Ercan Buluş, Kızılpınar Belediye Başkanı Faruk Korkmaz, Veliköy Belediye Başkanı Hanifi Belindir, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Gökhan İnce, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Alaettin Demirbağ ile İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri, Cumhuriyet Halk Partisi Çerkezköy İlçe Başkanı Saim Özkan ve İlçe Yönetim Kurulu üyeleri, MHP Çerkezköy İlçe Başkanı Koray Önsel ile MHP Çerkezköy İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri, İlçe Emniyet Müdür Vekili Adem Tuncel,  İlçe Jandarma Komutanı Vekili Kıdemli Başçavuş Dursun Bilal, İl Genel Meclis Üyeleri Sami İkizler, Hasan Karaca, Abdurrahman Çiçek ve Ercan Çorbacı, Vergi Dairesi Müdürü Hacı Şimşek, İlçe Mal Müdürü İlhami Taşkın, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Olcay Palak, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Hamdi Zenginal, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Hüseyin Erdoğan, PTT Çerkezköy Şube Müdürü Ali Arslan, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Demirbağ, İşkur Çerkezköy Şube Müdürü Ercan Sözen, Çerkezköy İlçe Spor Müdürü Metin Aysal, Türk Hava Kurumu Çerkezköy Şube Başkanı Mustafa Zümbül, Cumhuriyet Halk Partisi Çerkezköy Belediye Başkan Aday Adayları Zeki Gürcün, Metin Dönmez, Subaykan Pandar, Vahap Akay, Ensar Sivri, AK Parti Çerkezköy Belediye Başkan Aday Adayı Habip Bilgin,  Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan, gaziler, gazi aileleri, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Nuran Yeşil, Belediye meclis üyeleri, kamu ve özel kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile Çerkezköylüler katıldı.
 
Haber / Faik Onur KAYA
 

0282 726 91 91
0282 747 65 10