Gaziler ve Şehit Aileleri Kapalı Maraş’da

Çerkezköy ve Kapaklı Belediyesi’nin birlikte organize ettiği 5 günlük gezi kapsamında yavru vatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gelen Çerkezköy, Kapaklı, Karaağaç ve köylerden yaklaşık 90

Çerkezköy 11.10.2013 22:14:00 0
Gaziler ve Şehit Aileleri Kapalı Maraş’da
 İLK DURAK KAPALI MARAŞ
Öğle yemeğinin ardından gezi için yola çıkan grup, yaklaşık bir buçuk saatlik otobüs yolculuğunun ardından Mağusa’ya vardı. Yolda rehber Eray Dizman, Kıbrıs’ın adının bakırdan geldiğini ifade ederek, Kıbrıs’ın Osmanlı’nın eline geçtiği dönemi ve sonraki tarihi hakkında bilgi verdi. Gezinin 4. gününde gaziler ve şehit ailelerinin ilk durağı Kapalı Maraş oldu. Mağusa şehrinde bulunan Maraş, Kıbrıs'ın en ünlü bölgesiydi. Yapılan anlaşmalar sonrası yerleşim ve iskana kapatıldı. Maraş, 1974 Ağustos’unda İkinci Kıbrıs Harekâtı sırasında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ele geçirildi. 1974 öncesi Akdeniz'in en ünlü tatil merkezlerinden biri olan Maraş, Kıbrıs adasını ikiye ayıran "Yeşil Hat" tampon bölgesinde.
 
4 BİNA AÇIK
İçerisinde Birleşmiş Milletler askerlerinin kaldığı bir adet bina, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait orduevi, bir adet yurt ve tedavülden kaldırılan paraların kasalarının bulunduğu bir bina dışında diğer binalar kullanılmıyor. Kapalı Mağusa’da Orduevi’nde ağırlanan heyeti Gazi Mağusa Merkez Komutanı Hava Savunma Albay Sefer Aktürk karşıladı. Kısa süren görüşmede, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan, Albay Aktürk’e halı işlemeli Atatürk portresi hediye etti.
 
NAMIK KEMAL ZİNDANI
1974 öncesi Rumların yaşadığı ve şuanda boş olan Kapalı Mağusa’nın ardından grup, 1974 öncesi Türklerin yaşadığı Kaleiçi bölgesine geçti. Grup, Mağusa’da surlar içinde Lala Mustafa Paşa Camii’nin hemen karşısında bulunan Namık Kemal Zindanı ve Müzesi’ni ziyaret etti.
 
38 AY BU ZİNDANDA TUTULDU
Venedik Sarayı’nın kalıntıları üzerine Osmanlı Döneminde kurulan iki katlı dikdörtgen şeklindeki bu zindan, kesme taştan yapılmış. Tek olan hücrenin kapısı Venedik Sarayı’nın avlusuna açılıyor. Üst kattaki dikdörtgen planlı odanın önünde bir salon bulunuyor. Üst kısma dik taşlı bir merdivenle çıkılıyor, iki penceresi olan bu odada Namık Kemal ile ilgili belgeler sergileniyor. Namık Kemal’in 1873 yılından 1876 yılına kadar tutulduğu zindan ziyaretinin ardından grup, zindanın karşısında yer alan Lala Mustafa Paşa Camii’ni gezdi. Eski adı St Nicholas Katedrali olan yapının Kudüs’e en yakın ilk katedral olduğunu ifade eden Rehber Eray Dizman “Tüm ticari anlaşmalar, taç giyme törenleri burada yapılırdı 1571 yılında cami haline getirilene dek, bu törenler burada yapıldı” dedi.
 
714 YAŞINDA
Katedralin giriş bölümünde yer alan tarihi cümbez ağacı veya tropikal incir yaklaşık 700 yıllık geçmişi ile Kıbrıs adasındaki en yaşlı canlı varlık. Ağacın katedralin inşaatına başladığı 1298 yılında dikildiği söyleniyor. Ağaç, yılda 7 kez meyve veriyor. Ziyaretlerin ardından bir süre alışveriş yapan gaziler ve şehit aileleri, akşam saatlerinde otele dönüş yaptı.
 
Haber / Gülveren VATANSEVER
 

0282 726 91 91
0282 747 65 10