Sigorta zorunlu tutulamayacak

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı'na göre, bankalar, konut kredisi ve tüketici kredilerinde, sigortayı zorunlu tutamayacak.

4.11.2013 11:39:00 0
 Sigorta zorunlu tutulamayacak
BU HAFTA MECLİSE GELECEK
Alt komisyonlardan geçerek bu hafta Meclis gündemine gelecek olan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı, sigorta ile ilgili de köklü düzenlemeler içeriyor.Bu düzenlemelerden biri, bankaların verdikleri kredilere paralel yaptıkları sigortalar. Kanun tasarısının Meclis'ten geçip, yasalaşması halinde bankalar; başta konut kredisi olmak üzere tüketici kredilerinde, tüketicinin isteği dışında sigortayı zorunlu tutamayacaklar. Tüketici, krediye bağlı sigorta yaptırmak istiyorsa; bankalar, bu talebi yazılı ya da bir başka şekilde mutlaka kayıt altına alacaklar. Böylece bankalar, olası bir şikayette, sigortanın tamamen tüketicinin talebi ile yapıldığını ispat etmiş olacaklar.
 
KREDİ SÜRESİ İLE UYUMLU OLACAK
Yeni düzenlemeye göre, kredi ile birlikte sigorta yaptırmak isteyenler, krediyi veren bankadan poliçe yaptırmak zorunda kalmayacak. Tüketiciler, istediği sigorta şirketinden yaptıracağı sigorta poliçesini bankaya sunabilecek, banka da bunu kabul edecek. Ayrıca krediye bağlı yapılacak sigortalar, borç tutarı ve kredinin vadesiyle de uyumlu olacak. Bu düzenlemeye göre, sigorta yaptıran kişi, borç ödeme süresi içinde olası bir risk ile karşılaştığında; sigorta şirketi, kalan borç tutarını bankaya ödeyecek; primler de buna göre belirlenecek.
 
Haber / Reyhan YAVUZ

0282 726 91 91
0282 747 65 10