KOAH, dünyada 4. ölüm nedeni

20 Kasım Dünya KOAH Günü dolayısıyla yazılı açıklama yapan Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, her hastalıkta olduğu gibi gerekli önlemler alındığı taktirde KOAH

Çerkezköy 19.11.2013 13:44:00 0
 KOAH, dünyada 4. ölüm nedeni
ÜÇÜNCÜ ÖLÜM NEDENİ
Geri dönüşümü olmayan KOAH’ın ilerleyici hava akımı kısıtlanması ile karakterize bir hastalık olduğunu; bu hastalığa sahip olan kişileri ilerleyici şekilde nefes alamaz hale getirdiğini ifade eden yetkililer “Dünya Sağlık Örgütüne göre tüm Dünya’da hem KOAH hem de HİV/AİDS önde gelen 4. Sıradaki ölüm nedeni iken, ülkemizde 3. sıradadır. Her yıl üç milyonda fazla kişi bu hastalıktan ölmekte ve tüm Dünya’da 40 yaş üstü yetişkinlerin yüzde 10’dan fazlası bu hastalığa yakalanmaktadır” dedi.
 
EN ÖNEMLİ FAKTÖR SİGARA
Yetkililer, hastalığı tetikleyen en önemli faktörün sigara olduğunu belirterek “Pasif olarak sigara dumanına maruz kalmanın KOAH gelişme riskini, hiç sigara dumanına maruz kalmamış kişilere oranla belirgin olarak artırdığı bilinmektedir. Haftada 40 saatten fazla ve beş yıldan uzun süreli sigara dumanına maruz kalanların KOAH gelişme riskini % 50 oranında artırdığı saptanmış olduğundan, bireyler aktif olarak sigara içmeseler dahi yoğun sigara dumanı maruziyetinden kaçınmaları önemlidir” dedi. Hava yollarına zarar verme olasılığı olan gazların teneffüs edilmesinin de KOAH risk faktörleri arasında değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yapan yetkililer “Zararlı gazlar, toz dumanı ve kimyasal maddelere maruz kalan risk altında ki bazı mesleklerde çalışanların hava kirliliği, çevre kirliliği ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde iyi havalanmayan evlerde ısınmak ve kullanılan kömür, odun, yakıtların dumanının ve genetik faktörlerin, KOAH gelişiminde önemli risk faktörlerinden olduğu tespit edilmiştir” bilgisini verdi.
 
BİRÇOK BELİRTİSİ VARDIR DOKTORA GİDİN
KOAH’ın erken dönemde görülen belirtilerinin öksürük, balgam çıkarma ve hareketle ortaya çıkan nefes darlığı olduğunu söyleyen İlçe Sağlık Müdürlüğü yetkililer “Bu belirtilerin varlığında zaman geçirilmeden doktora başvurulması ve spirometri olarak bilinen basit, ağrısız bir test olan “soluk testi” yaptırması gerekmektedir. KOAH tedavi edilmediği taktirde genellikle ilerleyici bir hastalık olarak seyreder. Hastalık ilerledikçe hastalar merdiven çıkarken, hızlı yürürken ve hatta en basit hareketleri bile yaparken, elbiselerini giyerken bile nefes alamaz hale gelebilirler. KOAH gelişimine neden olan risk faktörlerine maruziyeti azaltarak veya ortadan kaldırarak hastalık yavaşlatılabilir ve hatta ortadan kaldırılabilir. Eğer nefesiniz daralıyorsa ve sigara da içiyorsanız daha fazla gecikmeyin. Mutlaka bir Göğüs Hastalıkları Uzmanına başvurun” dedi.
 
Haber / Faik Onur KAYA

0282 726 91 91
0282 747 65 10