Kırsalda da dönüşüm başladı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm çerçevesinde depreme dayanıklı ve yöresel mimariye uygun köyler inşa edilmesi için ilk olarak Karadeniz Bölgesi'nde başlattıkları pr

20.11.2013 15:32:00 0
 Kırsalda da dönüşüm başladı
PROJE ÇALIŞMASI TAMAMLANDI
Kırsal alanlardaki kaçak, denetimsiz yapılaşma ve modern malzemelerin bilinçsiz kullanımı nedeniyle yüzyıllardır süregelen ve ülkenin her ilinde farklı zenginlikler barındıran yöresel mimari geleneğinin tehdit altında bulunduğuna dikkati çeken Bayraktar, aynı zamanda mühendislik ve mimarlık hizmetinden yoksun bu yapıların doğal afetlerden kolayca etkilendiğini kaydetti. Bakan Bayraktar, kırsal yerleşmelerde yeni yapılacak yapıların, yöresel yerleşim dokusunu, bölgenin doğal şartlarını ve arazi formunu dikkate alan, bölge halkının kültürel özelliklerine, yaşam koşullarına ve alışkanlıklarına uygun, günümüz ihtiyaçlarına cevap verebilen, afete duyarlı, güvenli, fen ve sağlık kurallarına uygun inşa edilmesini amaçladıklarını ifade etti. 2010'da Balıkesir ve çevresinde, 2011'de Kayseri çevresinde yapılan analiz çalışmaları çerçevesinde tipoloji bilgilerinin hazırlandığını belirten Bayraktar, Orta ve Doğu Karadeniz'e özgü evlerin yanında ambar olarak kullanılan serenderler gibi yöreye özgü yapılar ve köy konaklarının tasarlandığını bildirdi. Bakan Bayraktar, 2 artı 1, 3 artı 1 ve 4 artı 1 olarak, 80 ila 200 metrekare büyüklüklerinde değişen, tek ya da 2 katlı planlanan projelerinin tüm konut ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlandığına işaret ederek, mutfak ve banyo ünitelerinin de günümüz şartlarına uygun dizayn edildiğini kaydetti.
 
PROJE 2017'YE KADAR BİTECEK
Amasya, Karabük ve Rize'de 15'şer, Trabzon'da ise 12 tip yöresel mimariye uygun konut projesi hazırlandığını ifade eden Bakan Bayraktar, "Karadeniz Bölgesi'ne ait çalışmalar tamamlandı. Proje kapsamında Marmara Bölgesi'nde Edirne, Balıkesir ve Bursa illerinde yürüttüğümüz yöresel mimariye uygun çalışmalar sürüyor. Evini yenilemek isteyen köylüye bedava bölgeye uygun konut projesi vermek için hazırladığımız çalışma ülke genelinde 2017'ye kadar tamamlanacak" şeklinde konuştu. Bakanlık, kentsel dönüşüm kapsamında evini yıktırıp yöresel tarzda yeniden yaptıranlara 10 bin lira teşvik verecek. Şehir merkezlerinin yanı sıra köylerde de yöresel mimariyle ev yapanlar aynı teşvikten yararlanabilecek.
 
Haber / Reyhan YAVUZ

0282 726 91 91
0282 747 65 10