Artık taşeron işçilerin de bir derneği var

Çorlu’da emekçiler, taşeron işçilerinin sorunlarına çözüm üretmek ve taşeron sistemine karşı mücadele etmek için bir araya gelerek Çorlu Taşeron İşçileri Derneği’ni kurdu.

Çorlu 26.11.2013 16:14:00 0
 Artık taşeron işçilerin de bir derneği var
TAŞERON İŞÇİLERİN YASAL HAKLARI ANLATILDI
Geçtiğimiz günlerde kurulan dernek, taşeron işçilerin yasal hakları konulu eğitim düzenledi. Birleşik Metal İş Sendikasının toplantı salonunda düzenlenen eğitime çok sayıda işçi katıldı.
Çorlu Taşeron İşçileri Derneği’nin düzenlediği eğitim çalışmasına ODTÜ öğretim görevlisi aynı zamanda Aydınlık Gazetesi yazarı Yıldırım Koç ve Derneğin yönetim kurulu üyesi olan Av. Muhittin Mete İyidoğan konuşmacı olarak katıldı. Eğitimin açılış konuşmasını yapan Çorlu Taşeron İşçileri Derneği Başkanı Cemal Dalar “Bundan sonra da eğitimlerimiz devam edecek” dedi.
 
ASIL İŞÇİLERLE AYNI HAKLARA SAHİPLER
Hükümetin işçi politikalarına değinen Av. Muhittin Mete İyidoğan “Hükümetin işçi politikaları nedeniyle bir algı yanılsaması yaratılarak sanki taşeron işçiler kanunda geçici iş ilişkisine bağlı gibi, hiçbir hakları olmayan, kıdem tazminatı hakkı olmayan, yıllık ücretli izin hakkı olmayan işçilermiş gibi algılatılmak isteniyor. Oysa taşeron işçileri bir iş yerinde çalışan asıl işçilerle aynı haklara sahiptir. Kıdem tazminatları hakları var, yıllık ücretli izin hakları yasada mevcuttur. Özellikle bu algı yanılsaması yapılmak isteniyor. Taşeron işçileri bir işyerinde çalışan asıl işçilerin haklarına sahiptir” dedi.
 
5 YILA KADAR ALACAKLARINI TAHSİL EDEBİLİYORLAR
ODTÜ öğretim görevlisi Yıldırım Koç da “Taşeron işçilerinin çalıştırıldığı yerlerde eğer muvazaa durumu ortaya çıkıyorsa önce muvazaa tespiti yaptırılmalı ardından alacak davalarının açılması gerekiyor. Eğer mahkeme muvazaa durumunu tespit ederse taşeron işçiler geçmiş 5 yıla kadar alacaklarını tahsil edebiliyor” dedi. Yıldırım Koç “Bu anlattıklarım önemlidir. Bu tür davaları taşeron işçileri açarsa işverenler geri adım atacaktır. Taşeron sisteminin önüne bu şekilde geçebiliriz. Taşeron işçileri asıl işçiler gibi birçok hakkı var bunların farkında olsunlar ve dava yoluyla alacaklarını tahsil etsinler” Dedi.
 
Haber / Reyhan YAVUZ

0282 726 91 91
0282 747 65 10