Emlak müşavirliği için sınav şartı geliyor

Çerkezköy Emlakçılar Derneği Başkanı Serkan Karagöz, yeni emlakçılar yasasının kapıda olduğunu belirtti.

Çerkezköy 27.11.2013 15:27:00 0
 Emlak müşavirliği için sınav şartı geliyor
SIKINTILAR ORTADAN KALKACAK
Lisanslı Emlak Komisyonculuğu ve Lisanslı Emlak Müşavirliği konusunda basın açıklaması yapan Çerkezköy Emlakçılar Derneği Başkanı Serkan Karagöz, “Bu konuda öngörülen konuların yasalaşması durumunda birçok konuda yaşanmakta olan sıkıntılar da ortadan kalkacak” dedi.
 
EMLAKÇILARA BÜYÜK FAYDASI OLACAK
Yasayla ilgili çalışmalara hız verildiğini belirten Karagöz “Konu, TBMM’ne emlak yasası, emlak müşavirleri, emlak brokerları yasası olarak gündeme geldi. Büyük ihtimalle 2013’ün sonu, 2014’ün başlarında ya da ortalarında bir emlakçı yasasına sahip olacağız. Yeni yasa tasarısı ile hem merdiven altı emlakçılık son bulacak, hem de herkes yasal bir hale gelecek, sicil kayıtları oluşturulacak, dolayısı ile emlakçılara çok büyük faydası olacak” dedi.
 
SINAV SİSTEMİ DEVREYE GİRECEK
Karagöz, yeni yasa ile bir sınav sisteminin devreye gireceğini belirterek “Düzenlenecek olan sınava girmeyen hiçbir kişi emlak müşaviri, diğer adıyla emlak brokerı olamayacak. Emlak müşaviri olmak isteyen kişinin sınava girmeden önce yüz kızartıcı suçlardan mahkûm olmama şartı getirilmiştir. Bu konuyu açacak olursak dolandırıcılık, hırsızlık, görevi kötüye kullanma, emniyeti suistimal, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma gibi suçlardan mahkûm olan ya da yargılanan kişilerin bahsedilen lisans sınavına girmeleri bu yasa ile engellenmektedir. Ayrıca emlak müşaviri/brokerı olabilmek için 4 yıllık üniversite şartı gerekiyor. Emlak komisyoncusu/emlak danışmanı olabilmek için ise lise mezunu olmak şartı getiriliyor” şeklinde konuştu.
 
SINAVLA EMLAK MÜŞAVİRİ OLUNACAK
Lisans sınavına girerek sınavı kazananların işyeri açabilmek için emlak müşaviri, işyeri açan emlak müşavirlerinin yanında çalışabilmek için de emlak komisyoncusu unvanı alınması gerektiğini vurgulayan Serkan Karagöz, “Emlak müşaviri uygulamada emlak brokerı, emlak komisyoncusu da emlakçı olarak kullanılıyor. Emlak brokerı bir yapıda bağımsız olarak bir şirket kurabilir yürütebilir kişi niteliğindedir. Emlak danışmanı, brokerın altında belli bir yüzde ile çalışan komisyoncu niteliğindedir. Emlak müşaviri ve emlak komisyoncusu Lisans sınavına girmek zorundadır. İlgili oda tarafından yapılan sınav en önemli sınav niteliğindedir. Bu sınavı geçemeyen kişi ne emlak müşaviri ve ne de emlak komisyoncusu olamayacak” dedi.
 
SİCİL KAYDINI TUTMAYA YETKİLİ
Karagöz lisans sınavını yapan kurulun aynı zamanda her emlakçı için bir sicil kaydı tutacağı ve bu sicil kaydı üzerinden yapılan şikâyetlerin değerlendirileceğini ifade ederek “Hatta kurul sicil kaydını iptal ederek kişinin emlak işi yapmasını engelleyebilmektedir. Emlak müşaviri sınav sonucunu yani lisans belgesini işyerine asmak zorunda. Ayrıca bu belgeyi sadece lisansı olan kişinin kullanabilmesi esası getirilmiştir. Lisans başka bir kişiye devredilememektedir” diye konuştu.
 
AVUKATLA ÇALIŞMAK ZORUNDA OLACAKLAR
Emlak müşavirleri ve komisyoncularının yapacakları işler konusunda da bilgiler veren Karagöz, emlak müşavirleri ve komisyoncularının, alım-satım ve kiralama konusunda faaliyette bulunacağını, özel ve resmi kurumlarda işlemleri takip edebileceğini ve aracılık hizmeti verebileceğini söyledi. Emlak müşavirlerinin yanlarında çalıştırdıkları emlak komisyoncularının yaptıkları işlerden sorumlu olacağını belirten Karagöz, “Emlak müşavirleri kadrolu veya sözleşmeli bir avukatla çalışmak zorunda olacaklar” dedi. Emlak müşavirleri lisanslı olarak faaliyetlerini sürdürecekleri ve şirket kurmak istediklerinde en az 200 bin TL sermayeli Anonim Şirket kurmaları şartı getirildiğini söyleyen Karagöz, “Emlak müşavirleri yanlarında çalıştırdıkları emlak komisyoncularının yaptıkları işlerden sorumlu olacaklardır. Emlak müşavirleri kadrolu veya sözleşmeli bir avukatla çalışmak zorunda olacaklardır. Lisanslı emlak müşavirliği şirketleri tapunun yaptığı resmi senet düzenleme işlemlerini yapabileceklerdir. Buna göre tapunun onayından geçmek üzere alım-satım ve her türlü ayni şahsi hak devri bu şirketler vasıtası ile gerçekleştirilebilecektir. Şirketin zorunlu olarak çalıştırmak zorunda olduğu sözleşmeli veya kadrolu avukatta bu resmi senet veya belgenin altına imza atacak” dedi.
 
Haber / Faik Onur KAYA

0282 726 91 91
0282 747 65 10