“Afet sonrası her dakika çok önemli”

Çerkezköy Belediye Meclis Salonu’nda dün saat 14.00’da yapılan toplantıda, MAG AME Çerkezköy Temsilciliği’nin bir yıllık çalışmaları görüşüldü.

Çerkezköy 28.11.2013 17:24:00 0
 “Afet sonrası her dakika çok önemli”
SİVİLLERİN DE KATILABİLECEÐİ BİR YAPILANMA DÜŞÜNÜYORDUK
Toplantıda konuşan Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Gökhan İnce, Çerkezköy Belediyesi olarak sivillerin katılabileceği, devletin profesyonel ekiplerine yardımcı olabilecek bir yapılanma içine girmeyi düşündüklerini ifade ederek “MAG AME Çerkezköy Ekip Liderlerinden Şirin Genişel, yaklaşık 1 yıl önce belediyemize gelerek bir arama kurtarma ekibi kurmak istediklerini belirtti ve bizden destek istedi. Gerekli eğitimleri alıp Çerkezköy Belediyesi ile birlikte örnek bir projeye imza atmak istediklerini söylediler” dedi.
 
FELAKETLER HER AN OLABİLİR
İnce, Çerkezköy Belediyesi olarak MAG AME üyelerine 1 yıl boyunca gerekli eğitimleri almaları konusunda destek verdiklerini ifade ederek “İlçemiz geçen yıl bir sel felaketi yaşadı. Bu tarz felaketler her an olabilir. Bu nedenle her türlü felakete karşı hazır durumda olmamız gerekiyor. MAG AME Çerkezköy Temsilciliği’nin üye sayısı 20. bu sayı yeterli değil. Buradan basın aracılığı ile vatandaşlarımıza seslenmek istiyorum. Eğer MAG AME’ye üye olmak istiyorsanız belediyemize müracaat edebilirsiniz” dedi.
 
 
 
HAYAT KURTARMAK İÇİN BU EKİBİ KURDUK
MAG AME Çerkezköy Temsilciliği Ekip Liderleriden Can Özyılmaz da Türkiye’nin son 20 yılda birçok afetle karşılaştığını belirtti. Bu afetlerde birçok can kaybı yaşandığını ifade eden Özyılmaz, “Biz bu tip afetlerde kısıtlı zaman diliminde en fazla sayıda insan hayatı kurtarabilmek amacıyla bu ekibi kurduk” diyerek bu yolda maddi manevi destek veren Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem’e teşekkür etti. Ekip liderlerinden Şirin Genişel de slayt eşliğinde 1 yıl boyunca aldıkları eğitimler hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Genişel, her zaman Çerkezköy için bir şeyler yapmak istediğini belirterek “Bu proje ile amacıma ulaşıyorum. Bu eğitimlerin kişi başı maliyeti yaklaşık 60 bin TL’dir. Maddi manevi desteklerini esirgemediği için Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem’e ve Çerkezköy Belediyesi’ne teşekkür ediyorum” dedi. 
 
AFETLER KAÇINILMAZ OLUYOR
Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem de dünyanın, insanların hoyratça kullandığı bir mekan olduğunu ifade ederek “Dolayısıyla afetler de kaçınılmaz oluyor. Afetlerin, ülkelerin gelişmişlik düzeyleri ile alakası yok. Bu nedenle afetlere karşı her zaman hazır olmalıyız. Bildiğiniz gibi ilçemiz deprem bölgesine yakın bir bölgedir. Deprem, sel, yangın gibi felaketlere karşı hazırlıklı olmalıyız. Afet vakalarında en önemli zaman dilimi afet sonrası ilk birkaç saat. Afete müdahale nedeni mal değil, insan canı kurtarmaktır. Afet sonrası yaralı bir insanın yaşayacağı vakit birkaç saatle sınırlı olabilir. Bu nedenle sizin gibi bir ekibin olması Çerkezköy için çok önemliydi. Belediye olarak seve seve bu işe girdik” dedi. MAG AME’nin üye sayısının yetersiz olduğu görüşüne katılan Ertem, “Biz yüzölçümü olarak küçük fakat nüfus olarak kalabalık bir ilçeyiz. Bu nedenle olası bir afet durumunda can kayıpları fazla olabilir. Bunu önlemek için ekip sayısının daha fazla, ekipmanların da yeterli olması gerekir. MAG AME Çerkezköy Temsilciliği üyeleri çok anlamlı bir işe girdi. 1999 depremi sonrası televizyon kanallarının hepsinde bir ses vardı. ‘Kimse yok mu?’ diye. İnsanlar sizlerin sayesinde birilerinin olduğunu görecek” diye konuştu.
 
AFET SONRAI HER DAKİKA ÇOK ÖNEMLİ
Program sunumlarla devam etti. Yapılan sunumda afet öncesi yapılacak hazırlıkları içeren gönüllülük esasına dayalı bir çalışmayı memnuniyetle gözlemlediklerini kaydeden Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay “Belediye Başkanımızı, Başkan Yardımcımızı ve MAG AME ekibini tebrik ediyorum” dedi. AME’yi ilk 2003-2008 yılları arasında görev yaptığım Yalova’da gördüm. Tatbikatlarını izlemiş ve çok etkilenmiştim. Aynı ekibin Çerkezköy’de de kurulmuş olmasından mutluluk duydum. Kamu kurum kuruluşları kadar sivil toplum örgütlerinin de afetlere karşı hazır olmaları gerekiyor. Afet sonrası her bir dakikanın önemi çok büyüktür. Bu nedenle AME çalışmalarını çok önemsiyorum. İnşallah sayıları daha da artacaktır. Biz de kendilerine maddi manevi desteklerde bulunacağız” ifadelerini kullandı.
 
ÇERKEZKÖY’DE KİMSE VAR
Tekirdağ Vali Yardımcısı Mahmut Yıldırım da, afet yaşanan bir bölgede dışardan yardım gelmesi beklenilen sırada istenmeyen can kayıplarının yaşanabileceğini belirterek “Fakat müdahale edecek olan ekip kendi mahalli ekibiniz ise çok daha kısa sürede olaya müdahale ederek, bir canın kurtaqrılmasına vesile olabilir. Çerkezköy Belediyesi böyle bir projeyi burada hayata geçirmiş. Kendilerini ne kadar takdir etsek azdır. MAG AME üyeleri, insani çağdaş ve kutsal bir görev üstlendiler. Belediye başkanımızın da dediği gibi, ne mutlu bize ki Çerkezköy’de kimse var” dedi.
 
KATILIM YOÐUN OLDU
Programa Tekirdağ Vali Yardımcısı Mahmut Yıldırım, Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem, Kızılpınar Belediye Başkanı Faruk Korkmaz, Veliköy Belediye Başkanı Hanifi Belindir, Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan İnce, İlçe Emniyet Müdür Vekili Adem Tuncel, İlçe Müftüsü Yusuf Tuna, AME Dernek Başkanı Hatice Eraslan, AME Türkiye Koordinatörü Hüseyin Karadayı, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Alaettin Demirbağ, Kurum Amirleri, STK Temsilcileri ve MAG AME Çerkezköy Temsilciliği üyeleri katıldı. 
 
Haber / Faik Onur KAYA

0282 726 91 91
0282 747 65 10