“Asıl engel düşünce engelidir”

Kapaklı Belediyesi ve Türkiye Sakatlar Derneği Kapaklı Şubesi tarafından 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla önceki akşam Golden Palas Otel’de program düzenlendi.

Kapaklı 29.11.2013 17:21:00 0
 “Asıl engel düşünce engelidir”
TÜRKİYE’DE 8.5 MİLYON İNSAN ENGELLİ
Saat 19.00’da düzenlenen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Programda konuşan Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye’de nüfusun yüzde 12’sinin engelli olduğunu, bunun da sekiz buçuk milyon insana tekabül ettiğini ifade ederek “Bizim amacımız sayısı asla göz ardı edilmeyecek olan engelli insanları sosyal, kültürel ve eğitim konularında herkesle eşit statüye taşımak ve onlara istihdam oluşturmaktır” dedi.
 
 
 
ONLARI HAYATA BAĞLAMAYA ÇALIŞIYORUZ
Boyraz, engellilerin çoğunun evinde hapis hayatı yaşadığını, anne babalarınsa bu insanlara gönüllü gardiyanlık yaptığını ifade ederek “Köy, kasaba, kent olmak kaydıyla yerel ve genel siyasetçilerimizle el ele vererek trafik, iş kazası, açlık gibi nedenlerden dolayı zor şartlar altında yaşayan engelli insanlarımıza hayata dair her konuda yardımcı olmaya, onları hayat bağlamaya çalışıyoruz” dedi. 
 
 
 
 
 
KİMSE ENGELLİ OLMAYI İSTEMEZ
Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı da programda yaptığı konuşmada bedensel engelli olmanın bir takdir olduğunu, engelli olmayı hiç kimsenin istemediğini ifade ederek “Asıl engel,  düşünce engelidir. Her ne kadarda bu konuya temas etmek istemesem de her konu düşünce engeline çıkıyor. Birçok insan yaşam hakkından yoksun olarak hayatına devam ediyor. Engellilerin halini anlamak için gözlerimiz birkaç dakika kapatmamız kâfidir. Onların ne sıkıntılar yaşadığını fevkalade anlamış oluruz. Yani engelli kardeşlerimizin halini anlamak için engelli olmaya gerek yok” dedi.
 
ENGELLİLERE BİR ENGEL DAHA KOYMAYALIM
Mandalı, her engellinin aynı imkân ve aynı hayat şartlarına sahip olmadığını ifade ederek “Yaşam standartları iyi olanlar bir nebzede olsa hayata tutunmaya çalışıyorlar. Ama yaşam standardı iyi olmayan bir engelli yol boyunca giderken birçok meraklı bakış belki canını acıtıyor. Hepimiz unutuyoruz yarının neler getireceğini. Bundan bi haber yaşıyoruz. Bu güzel yaşanası yeryüzünde, engellileri neden daha bir engelli konumuna düşürüyoruz. Oysa zaman akıp geçiyor, geriye dönüp baktığımızda elimizde ne kalıyor?” dedi. “Engellilere birer engel daha koymayalım” çağrısında bulunan Mandalı “Ve yaşamlarını sürdürmeleri için yardımcı olalım” dedi.
 
ÇALIŞMALARIMIZ ARTARAK DEVAM EDECEK
Mandalı, engelliliğin önlenmesi,  engellilerin sağlık, eğitim, iyileştirme, istihdam, bakım ve sosyal güvenliğine ilişkin sorunlarının çözümü ile her bakımdan gelişmelerini ve önlerindeki engelleri kaldırmayı sağlayacak tedbirleri alarak topluma katılmalarını sağlamaya ve bu hizmetlerin koordinasyonu için gerekli düzenlemeleri yapmaya gayret ettiklerini kaydetti. Bu amaçla ilçedeki kaldırımları engelli vatandaşlarımızın kullanabileceği şekilde yaptıklarını söyleyen Mandalı “Diğer sosyal alanlarımızı da onların yararlanabileceği şekilde tasarlıyoruz. Engelli vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını giderebilmek maksadıyla bugüne kadar 140'a yakın akülü ve manüel tekerlekli sandalye ve bununla beraber işitme cihazı, okuma cihazı, elektrikli hasta karyolası, elektro optik cihazı ve çeşitli ortopedik cihaz yardımında bulunarak onların engellerini ortadan kaldırmaya çalıştık” dedi. Mandalı, bundan sonra da çalışmalarının artarak devam edeceğini söyledi.
 
ONLARIN İSTEKLERİNİ DİNLİYORUZ
Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Türkiye Sakatlar Derneği Kapaklı Şube başkanı ve yönetim kurulu ile sık sık bir araya geldiğini ifade ederek “Onların isteklerini ve neler yapabileceğimizi sürekli konuşuyoruz” dedi. Hacılar çeşmesi projesinde engelliler için bir yaşam evi yapacaklarını söyleyen Mandalı “Bu projemiz şu an devam ediyor. Bunun dışında eğer bize nasip olursa bir engelli merkezi yapacağız ve bu merkezi Türkiye Sakatlar Derneği Kapaklı Şubesine tahsis edeceğiz. Burada engelli vatandaşlarımızın sık sık bir araya gelerek sorunlarına çözüm bulacağına inanıyoruz. Bu projelerimiz ve hizmetlerimiz devam ettiği sürece, engelli vatandaşlarımız da dahil herkes üzerine düşeni yaptığı sürece engellerimiz daha da azalacak” dedi.
 
ONLARIN MUTLU OLMASI BİZİM GÖREVİMİZ
Kapaklı Kaymakamı Aslı Aynaoğlu Kuzulu da Kapaklı Kaymakamı Aslı Aynaoğlu da engelli vatandaşların diğer insanlarla aynı şartlara sahip olmasının eşitlik ilkesinin bir gereği olduğunu ifade ederek “Kamu veya özel fiziki her türlü engelin kaldırılması ve istihdam oluşturarak engelli insanlarımızın ayakları üzerinde durabilmelerini sağlamamız gerekmektedir. Onların mutlu olması bizim görevimizdir. Bir ülkenin gelişmesi kadın, engelli ve eğitime verdiği değerle ölçülür. Hepimiz birer engelli adayıyız. Hiçbir engelli, engelli olmayı istememiştir” dedi. Kuzulu, kaymakam olarak bu konuda daha çok hassas olacağına ve onları destekleyenlere de elinden gelen yardımı yapacağına söz verdi.
 
BAŞARILARININ DEVAMINI DİLİYORUM
Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay da 3 Aralık Dünya Engelliler Günü ve engelleri hep birlikte aşmak amacıyla düzenlenen programı organize edenlere teşekkür ederek “Bu güzelim programı düzenleyen Kapaklı Belediye Başkanı ve Türkiye Sakatlar Derneği Başkanı Şükrü Boyraz, Çerkezköy Şube Başkanı Ali Karaca ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bir de dünya şampiyonumuz var. Burcu Dağ.  01-07 Kasım günleri arasında Taylant’da yapılan Dünya Okçuluk şampiyonasında rekor kıran bir engelli kardeşimiz. Gösterdiği başarı onu dünya şampiyonluğuna taşıdı.  Kendisini tebrik ediyor başarılarının devamını diliyorum” dedi.
 
KATILIM YOĞUN OLDU
Dünya Okçuluk Şampiyonu Burcu Dağ da isteyince insanın başaramayacağı bir şeyin olmadığını vurgulayarak “150 olan dünya rekorunu 154 ile kırarak dünya şampiyonu oldum. Bu güne kadar iki madalya kazandım. Bunlardan biri ferdi madalyadır. Bundan sonraki hedefim 2016 yılında RIO’da yapılacak olan olimpiyatlara katılarak ülkemi temsil etmektir” dedi. Dünya Engelliler Kutlama Programına Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Kapaklı Kaymakamı Aslı Aynaoğlu Kuzulu, Kapaklı İlçe emniyet Müdürü Mustafa kayaoğlu, Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürü Adem Tuncel, AK Parti kapaklı İlçe başkanı Ali Osman Orhan, kapaklı belediye Başkanı İrfan Mandalı, TSD Başkanı Şükrü Poyraz, TSD Kapaklı Şubesi başkanı Ali Karaca, Engelli aileleri ve engelli vatandaşlar katıldı. Konuşmaların ardından program canlı müzik eşliğinde ilerleyen saatlere kadar devam etti.
 
Haber / Faik Onur KAYA      

0282 726 91 91
0282 747 65 10