Yeni otogara yeni güzergah

Çerkezköy Belediye Meclisi Aralık ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın ikinci oturumu dün saat 10.00’da Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem başkanlığında yapıldı.

Çerkezköy 6.12.2013 13:31:00 0
 Yeni otogara yeni güzergah
BİLET SİSTEMİ GELİYOR
Meclis üyeleri Ziya Osmanoğlu, Habip Bilgin, Hasan İşcan, Cengiz Eker, Mehmet Yıldırım, Yüksel Sevil, Reşat Ziya Pekdoğan, Aktaş Güler, Nuran Yeşil, Dr. Gökhan İnce, Aydın Kırıklar, Zafer Erdağ, Halil Demirkıran, Demet Eroğlu, Faruk Bal, Behçet Güven, Ahmet Azcan, Ahmet Avcı, Aynur Düzgünel ve Edip Bülent Uğraş’ın katıldığı toplantıda, bir önceki oturumda komisyonlara gönderilen gündem maddeleri görüşülerek karara bağlandı. Toplantıda ilk olarak bir önceki oturumda Bütçe Komisyonu ve İmar Komisyonu’na havele edilen “Zabıta Trafik Birimi’nin 26.11.2013 gün ve 2679 sayılı ara güzergahların Devlet Hastanesi’ne ulaşabilecek şekilde çözüm oluşturulması” konusuyla ilgili komisyon raporu görüşüldü. Komisyonun “Ara güzergahlarda hizmet veren toplu taşıma araçlarında aktarma bilet sistemi oluşturularak vatandaşın ikinci bir ücret ödemeden devlet hastanesine gitmesine” karar verdiği belirtilirken, komisyonun tavsiye kararı meclis tarafından oy birliği ile kabul edildi.
 
CHP GRUBUNDAN RED
İlgili gündem maddesinin karara bağlanmasının ardından “Destek Hizmetleri Müdürlüğü’nün 26.11.2013 gün ve 2239 sayılı Kızılpınar beldesindeki parkın ihale kira süresinin tespit edilmesi” konusuyla ilgili İmar Komisyonu ve Bütçe Komisyonu raporunun görüşülmesine geçildi. Komisyon “İhale kira süresinin Kızılpınar Belediyesi’nin aldığı karar doğrultusunda 10 kiraya verilmesi” yönünde oy çokluğu ile karar alırken, CHP’li meclis üyesi Yüksel Sevil “Bu kararın yeni oluşacak belediye yönetimi tarafından alınmasının daha doğru olacağını düşündük” dedi. Komisyonun tavsiye kararı CHP’li meclis üyelerinin red oyuna karşılık oy çokluğu ile kabul edildi.
 
YENİ GÜZERGAHLAR BELİRLENDİ
Meclis toplantısının bir sonraki gündem maddesinde de “Zabıta Müdürlüğü’nün 27.11.2013 gün ve 7968 sayılı güzergah belirlenmesi” talebinin değerlendiren İmar Komisyonu ve Bütçe Komisyonunun raporu görüşüldü. Komisyon raporuyla ilgili bilgi veren Çerkezköy Belediyesi Zabıta Müdürü Yusuf Kenan Erez “Komisyon tarafından, yeni otogar binasının hizmete açılması sürecinde şehir dışı ve yetki belgelerine göre güzergah talep eden araçların Saray yönünden Çerkezköy otogara geliş yönünde Yünsa Kavşağı-Narin Kavşağı-Namık Kemal Bulvarı-Mezbaha Kavşağı-Çorlu Çerkezköy Bağlantı Yolu Kavşağı-otogar binası; otogardan çıkan araçların İstanbul gidiş yönünde Hikmet Uğraş caddesi-Su Terfi Merkezi Kavşağı’ndan gidiş, İstanbul Çerkezköy geliş yönünde su terfi merkezi kavşağı çıkış, Himet Uğraş Caddes-Otogar, Saray istikametine gidiş yönünde Çorlu bağlantı yolu kavşağı-mezbaha kavşağı-Namık Kemal Bulvarı-Narin Kavşağı ve Yünsa Kavşağı gidiş olarak belirlendi” dedi. Komisyonun tavsiye kararı meclis tarafından da oy birliği ile kabul edildi.
 
KOMİSYON RAPORLARI GÖRÜŞÜLDÜ
Güzergah belirlenmesi ile ilgili gündem maddesinin karara bağlanmasının ardından toplantının bir sonraki gündem maddesinde 416 ada parsel maliklerinin plan tadilatı hakkındaki dilekçelerini görüşen İmar Komisyonu’nun raporu görüşüldü. Komisyonun Gazi Mustafa Kemal Paşa Mahallesi 416 ada 1 parselde bulunan ticaret alanının blok kitlesinin yeniden düzenlenmesi” yönündeki tavsiye kararı meclis tarafından da oy birliği ile kabul edildi.
Meclis toplantısının bir sonraki gündem maddesinde de “Güneşler Petrol Otomotiv Tarım Ürünleri ve Taşımacılık Hiz. San. Ve Tic. Ltd. Şti’nin 569 ada 15 parselde imar planı tadilatı yapılması” talebine ilişkin İmar Komisyonu Raporu görüşüldü.
 
OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ
Komisyon raporu ile ilgili bilgi veren Çerkezköy Belediyesi İmar Müdürü Esra Hasanoğlu “Bu alana Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanı olarak fonksiyon kazandırılmış. O zaman akaryakıt istasyonu olarak ruhsat almış. 2008 yılında yapılan plan değişikliği ile bu yer  konut+ticaret alanı olmuş. Bu konuda malik tarafından bir plan değişikliği hazırlanarak meclisimize sunuldu” dedi. Komisyon tarafından oy birliği ile alınan karar meclis tarafından da oy birliği ile kabul edildi.
 
HELİPORT YAPILACAK
Meclis toplantısının bir sonraki gündem maddesinde de “Optimed Sağlık Hizmetleri San. Ve Tic. A.Ş.’nin 439 ada 19 parselde imar planı değişikliği yapılması” talebine ilişkin İmar Komisyonu raporu görüşüldü. Hastanenin üstüne heliport yapılacağını ifade eden Esra Hasanoğlu “Nota, heliportun yapılması için belli kamu kurumlarından ön izin alınması şartı eklendi” dedi. Komisyonun plan değişikliği kararı meclis tarafından da oy birliği ile kabul edildi.
 
KONUT FONKSİYONUNA ALINDI
Meclis toplantısı mülkiyeti Tekirdağ İl Özel İdare’ye ait olan ve Çerkezköy Kaymakamlık konutu olarak kullanılan 49 ada 7 ve 2 nolu parsellerin resmi kurum fonksiyonundan çıkarılarak konut fonksiyonuna alınması talebine ilişkin İmar Komisyonu raporunun görüşülmesi ile devam etti. İl Özel İdaresi tarafından 2 parselin satışa çıkarıldığını belirten Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem, raporu oylamaya sundu. 7 ve 2 nolu parsellerin resmi kurum fonksiyonundan çıkarılarak 5 kat konut alanı fonksiyonuna alınması meclis tarafından oy birliği ile kabul edildi.
 
DİNİ TESİS ALANINA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ
Meclis toplantısının bir sonraki gündem maddesinde de Dini Tesis alanı plan tadilatı ile ilgili İmar Komisyonu raporu görüşüldü. Komisyon raporuyla ilgili bilgi veren İmar Müdürü Esra Hasanoğlu “Fatih Mahallesi’nde 5980 metrekarelik yeşil alanın doğu kısmında 2500 metrekaresi dini tesis alanına dönüştürüldü” dedi. Komisyonun oy birliği ile aldığı tavsiye kararı meclis tarafından da oy birliği ile kabul edildi.
 
KOMİSYON KARARI DEÐİŞTİ
Meclis toplantısının bir sonraki gündem maddesinde “Veliköy Belediye Başkanlığı’nın 26.11.2013 gün ve 806 sayılı Veliköy Nazım İmar Planı ve Uygulama İmar Planı Revziyonu” ile ilgili İmar Komisyonu raporu görüşüldü. Konuyla ilgili komisyon oy birliği ile karar alırken, toplantıdan bir süre önce “Oluşacak yeni belediyenin bu konuyu görüşmesi ve yeni akaryakıt istasyonu söylentilerinin gündeme gelmesi” gerekçeleriyle komisyon kararının oy birliğinden oy çokluğuna dönüştürüldüğü belirtildi. Esra Hasanoğlu ve Veliköy Belediyesi şehir plancısı Cüneyt Çalka planla ilgili meclis üyelerini bilgilendirdi. Yapılan oylamada CHP grubu red oyu kullanırken, AK Partili meclis üyesi Habip Bilgin ise çekimser oy kullandı. İlgili gündem maddesi oy çokluğu ile kabul edildi.
Meclis toplantısının son gündem maddesinde ise “S.S. 25 Nolu Çerkezköy Akarsu Minibüs ve Otobüsçüler Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi’nin 08.06.2012 tarihli meclis kararının 14.maddesinin b fıkrasının yeniden değerlendirilmesi” ve “Zabıta Müdürlüğü’nün 02.12.2013 gün ve 8076 sayılı ticari araçları hakkındaki yazısı”na ilişkin Bütçe Komisyonu raporu görüşüldü. Raporla ilgili bilgi veren Zabıta Müdürü Yusuf Kenan Erez “Komisyon Çerkezköy Belediyesi Sınırları İçerisinde Çalışan Toplu Taşıma Araçları Hizmet Yönetmeliği maddelerinde bulunan en az 6 ay yerleşim şartının 1 ay olarak değiştirlmesinin, Taksi Durakları ve T Plakalı Ticari Taksi İşletme Esaslarına Dair Yönetmeliğin maddelerinde bulunan en az 6 ay yerleşim şartının 1 ay olarak değiştirilmesinin uygun olacağına oy birliği ile karar verdi” dedi.
 
HALKIN HUZURUNU DA DÜŞÜNMELİYİZ
AK Partili Meclis Üyesi Hasan İşcan, Çerkezköy’ü 1 ayın uygun bir süre olduğunu ifade ederken, AK Partili bir diğer meclis üyesi Aynur Düzgünel ise “Komisyonda 1 aya evet dedim ama şimdi kararımız değiştiriyorum. Çünkü satan için de alan için de mağduriyet oluşacak” dedi. CHP’li meclis üyesi Faruk Bal da ticaretin serbest olması gerektiğini, bu nedenle süre şartı olmaması gerektiğini ifade etti. Gündem maddesi ile ilgili konuşan Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem de “Taksi plakası alınınca ranta dönüşüyor. Kısa sürede 3-4 defa el değiştirmeler oluyor. Yerleşim şartını koymazsanız bunu önleyemezsiniz. Ya haksız bir kazanç var, ya da birinin mağduriyeti söz konusu. Ama bu işi gerçekten yapacak olan esnaf yapsın istiyoruz, taksi sahipleri bizzat o işten ekmek yiyenler olsun. Taksi sahipleri esnaflık yapmıyor. Rahat bir şekilde alıp satabiliyorlar. Bu şartı kaldırırsak, Çerkezköy’de bu hatların büyük çoğunluğu burayla alakası olmayan insanların eline geçecek. Şart getirilmesi kanaatimce doğru değil, ama sadece hukuki ve ticari yönden bakmamalıyız. Çerkezköy’deki vatandaşların huzurunu ve diğer esnafları da düşünerek bakmalıyız” dedi.
 
CHP DE AK PARTİ DE BÖLÜNDÜ
Görüşmenin ardından komisyonun tavsiye kararı AK Partili Habip Bilgin ve Aynur Düzgünel ile CHP’li Demet Eroğlu, Faruk Bal ve Cengiz Eker’in red oyuna karşılık oy çokluğu ile kabul edildi. Gündem maddelerinin karara bağlanmasının ardından toplantı sona erdi. Çerkezköy Belediye Meclisi’nin Ocak ayı Olağan Toplantısı’nın 3 Ocak Cuma günü saat 14.00’da yapılmasına karar verildi.
 
Haber / Gülveren VATANSEVER

0282 726 91 91
0282 747 65 10