Bacalarınızı temizletmeyi unutmayın

Çerkezköy Belediyesi İtfaiye Müdürü Hayrettin Sönmez, kış aylarında vatandaşları soba ve doğalgaz kullanımı konularında uyardı.

Çerkezköy 17.12.2013 17:08:00 0
 Bacalarınızı temizletmeyi unutmayın
BORULAR TEKNİĞE UYGUN ŞEKİLDE DÖŞENMELİ
 
Sönmez, katı yakıt ve fueloil kullanılan meskenlerde bacaların yılda iki kez temizlenmesi gerektiğini vurgulayarak “İş yeri ve evlerde katı yakıt ve fueloil kullanılması halinde bacalar mutlaka yılda iki kez temizlenmelidir. Soba boruları ise her ay mütemadiyen silinmeli, karbon monoksit gazının çıkışı kolaylaştırılmalıdır. Bir başka konu ise baca genişliğinin standardın altına düşürülmemesidir. Soba kullanıldığı takdirde, soba duvardan 25 cm uzakta kurulmalıdır” dedi. Boruların tekniğine uygun şekilde döşenmesi gereltiğini söyleyen Sönmez, düşmelerini önlemek amacıyla da duvar ya da tavana sağlam bir şekilde monta edilmeleri gerektiğini belirtti.
 
SOBAYI ALTTAN DEĞİL ÜSTTEN YAKIN
 
Lodosun estiği gün ve gecelerde ya soba yakılmaması, ya da sobaların kontrollü bir şekilde yakılması gerektiğini dile getiren Sönmez “Soba yakımı alttan değil her zaman üst taraftan yapılmalıdır. Alttan yakılan sobalarda istenilen yanma sağlanamayacağı için karbon monoksit gazı sobadan meskene yayılmakta ve bu da gece uyku halinde bulunan insanlarımızın zehirlenerek ölmesine neden olmaktadır.  Soba kullanan vatandaşlarımız, kesinlikle plastik malzemeleri küllük olarak kullanmamalıdırlar. Bazı yangınların çıkış nedeni plastik küllüklerin kullanılmasıdır” dedi. Sönmez, doğalgaz kullanılan iş yeri ve meskenlerde kombilerin periyodik bakımlarının yapılması gerektiğini de belirterek “Doğalgaz LPG gazından hafif olduğu için tavanda birikim yapmaktadır. Tavanda birikmesi nedeni ile algılamada zorluklar yaşanır. Doğalgaz kaçaklarının ilk sinyali cihazın ötmesidir” dedi.
 
Haber / Kemal ALTUNOĞLU

0282 726 91 91
0282 747 65 10