“Dünü okuyarak geleceği inşa etmek tarihle mümkündür”

Namık Kemal Üniversitesi Tarih Topluluğu tarafından düzenlenen“Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nde Tekirdağ” konulu serginin açılış töreni önceki gün Merkezi Derslik Girişi Sergi Salonu’nda

Tekirdağ 19.12.2013 10:57:00 0
 “Dünü okuyarak geleceği inşa etmek tarihle mümkündür”
HAFIZASINI KAYBEDEN MİLLETLER GELECEĞE SAĞLAM ADIM ATAMAZ
 
Tekirdağ ile ilgili 1750-1900 dönemi, 114 Nüfus Defteri ve 150 Vakıf Defterine ait yaklaşık 20.000 sayfalık belge koleksiyonun basılı ve elektronik ortamda araştırmacıların istifadesine sunma törenine Tekirdağ Belediye Başkan Yardımcısı Av. Nevim Kaçar, NKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. İhsan Soysal, akademik personel ile öğrenciler katıldı. Törenin açılışında konuşan NKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Boynukara “Dünü okuyarak geleceği inşa etmek ancak tarihle mümkün olur. Tarih bir ülkenin hafızasıdır. Hafızasını kaybeden milletler geleceğe sağlam adımlar atamazlar” dedi.
 
20 BİN BELGE GETİRİLDİ
 
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. İhsan Soysal ise açılışta gerçekleştirdiği konuşmasında bu serginin NKÜ’nün gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projelerinin arasında yer aldığını belirtti. Prof. Dr. M. İhsan Soysal, “Bu gün Osmanlı arşivinde bulunan ve Tekirdağ ile ilgili olan belgelerin araştırmacıların istifadesine sunulması ve bu belgelerin içinden seçilenlerle hazırlanan serginin açılışı için toplanmış bulunuyoruz. Ancak öncelikle sergilenen eserlerle ile ilgili bilgi vermek istiyorum. Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü olarak Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı’ndan talep edilen ve tamamı Tekirdağ ilimiz ile ilgili olan yaklaşık 20 bin belge getirilmiştir, bununla birlikte bir kısmı da sergilenmek üzere hazırlanmıştır.” dedi. Prof. Dr. M. İhsan Soysal, sergilenen orijinal belge gurupları içerisinde Osmanlı Devleti Dönemi’nde tutulan Tekirdağ'da vakıflara ait başta  “Evkaf Defterleri” yer aldığını belirterek “İkinci belge serisi içinde Haremeyn vakıfları Mekke ve Medine'de yaşayanlar için kurulmuş olup vakıfların gelirleri burada yaşayanlara gönderilmektedir. Bu belge serisi içerisinde de Tekirdağ'da bulunan ve gelirleri Haremeyn'e bırakılan vakıflar yer almaktadır” dedi.
 
İLK NÜFUS SAYIMI 1831’DE YAPILDI
 
Prof. Dr. Soysal, “Osmanlı Devleti'nde 1831'de ilk nüfus sayımı yapılmıştır. Farklı tarihlerde sürdürülen nüfus sayımı Osmanlı döneminde en son 1904'te gerçekleştirilmiştir. Osmanlı Arşivi'nde bulunan Tekirdağ ve kazalarına ait 118 nüfus defteri de dijital olarak Nüfus Defterlerinde tutulmuş ve üniversitemizde sergilenmeye başlanmıştır” dedi. Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. Murat Yıldız ise açılışı yapılan sergideki eserlere ulaşma konusunda kolaylık sağlamak amacıyla katılanlara bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi. “Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nde Tekirdağ” konulu sergi 26 Aralık Perşembe tarihine kadar Merkezi Derslik Girişi Sergi Salonu’nda ziyaret edilebilecek.
 
Haber / Gülveren VATNSEVER
 
 

0282 726 91 91
0282 747 65 10