CHP'nin 81. Ekonomik Görünüm Raporu yayımlandı

CHP Ekonomi Politikaları Genel Başkan Yardımcılığı’nın Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak’ın koordinasyonunda hazırladığı 81. Ekonomik Görünüm Raporunda ekonomideki son gelişmeler

9.01.2014 13:45:00 0
 CHP
“YÖNETİM BECERİKSİZLİKLERİ SERGİLENMEKTEDİR”
Raporda, FED’den sıcak paranın kısılacağı sinyalinin geldiği ilk tarih olan 22 Mayıs 2013’ten yolsuzluk ve rüşvet operasyon başlamasına kadar geçen sürede TL’nin döviz sepeti karşısındaki değer kaybının, operasyon dönemindeki kayıptan “2 kat fazla” olduğuna dikkat çekildi. Raporda, “Bunun nedeni hükümetin iddia ettiği gibi rüşvet ve yolsuzluğun soruşturulması değil. Ekonomiye zararı, yolsuzluğun soruşturulması değil; hukuk devletinin bir kenara itilerek yolsuzlukların üstünün kapatılması verir. Hükümet küresel likiditenin azaldığı bir ortamda cari açığı yüksek döviz rezervleri yetersiz bir ekonominin yöneticilerinin yapabileceği en büyük hatayı yapmakta ve siyasi risk algısına zirve yaptıran yönetim beceriksizlikleri sergilemektedir” denildi.
 
“BORSADAKİ BÜYÜK ERİME DE SORUŞTURMADAN ÖNCE”
Borsadaki şirketlerin piyasa değerindeki düşüşün de mercek altına alındığı raporda, şirketlerin değerindeki erimenin AK Parti tarafından “yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının faturası” olarak millete takdim edildiği hatırlatılarak, “22 Mayıs ile 16 Aralık tarihleri arasında borsaya kote şirketlerin piyasa değerinde 100 milyar TL’lik erime olmuş. Kendi yanlış ekonomi politikalarının bir faturası olan bu durumu hükümet hiç ağzına almamış. Ancak 16 Aralık’tan sonra bakanlar zarar yarışına başladılar” denildi.CHP’nin raporunda ayrıca AK Parti Hükümetinin hukuku katleden, yolsuzlukların üzerini örtmeye çalışan uygulamalarının ve Başbakanın toplumda kutuplaşmayı artıran üslubunun yaratacağı ilave risklerin bundan sonraki süreçte Türkiye’yi benzer ekonomilerden daha belirgin bir şekilde ayrıştırabileceği uyarısında bulunuldu. Raporda, kredi derecelendirme kuruluşu FITCH, Uluslararası Finans Enstitüsü, IIF gibi kuruluşların Türkiye’de artan siyasi ve sosyal risklere ilişkin uyarılar yapmaya başladığı vurgulanarak, “Türkiye bu yıl yaklaşık 225 milyar dolar civarında bir dış finansmanı bulmak zorunda. Yani ekonomiyi durdurmak ve dövizi zıplatmak istemiyorsa Türkiye her ay yurt dışından 20 milyar dolar bulacak. Dolayısıyla Hükümetin siyasi ve sosyal riskleri artırıcı her eylemi Türkiye algısını bozacak ve faizleri artıracaktır” denildi. Türkiye’nin “borç temerrüt risk priminde” son dönemde yaşanan sıçramanın da bunun sinyallerini verdiği, Türkiye’nin 16 Aralık ile 31 Aralık tarihleri arasında risk primi en çok artan gelişmekte olan ülke olduğu ifade edildi.
 
2014’TE ENFLASYON ÇİFT HANELİ OLACAK
Hükümetin yerel seçimlerin sonrasına ötelemeye çalıştığı enerji zamlarının da seçimden önce yapılması ihtimalinin giderek arttığının belirtildiği raporda, elektrik ve doğal gaza gelecek zamların iğneden ipliğe her şeye zam olarak yansıyacağı 2014’te enflasyonunun çift haneli rakamlara ulaşma riskinin ise “oldukça yüksek” olduğu kaydedildi. 2013’ün son üç ayında büyüme beklentilerine de yer verilen raporda, Kasım ayı üretim verileri nispeten kuvvetli gelse de, Ekim ayında yaşanan düşüş nedeniyle üretimdeki tablonun parlak olmadığı belirtildi. CHP’nin raporuna göre Ekim-Kasım döneminde ara malı ve sermaye malı üretimi hız kesti ve bu durum yatırım iştahının azaldığı konusunda önemli bir sinyal olarak nitelendi. Raporda “2014, küresel iklimin bize benzeyen ekonomiler için çok daha elverişsiz olacağı bir yıl. Diğer taraftan bu yıl hem dünyada bize benzeyen ekonomilerde, hem de bizde seçimler var. Bu nedenlerle zaten artan kurdaki tansiyonun düşmesi ve daha istikrarlı bir seyir izlemesi için siyasetteki gerilimin düşmesi son derece önemli. Hükümet bu sorumluluktan çok uzak. Hükümet kutuplaşmayı artırmaya, iç ve dış düşmanlar yaratmaya, yargıya müdahale etmeye, hukuku ve adalet sistemini hırpalamaya devam ediyor. Türk ekonomisinin bu gerginliği Mart ayındaki seçimlere kadar taşıması oldukça güç görünüyor” tespitlerine yer verildi.
 
Haber / Cem BÜLBÜL

0282 726 91 91
0282 747 65 10