Taşeron işçiler meclis gündeminde

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, taşeron işçilerinin durumuyla ilgili TBMM Başkanlığına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in yanıtlaması istemiyle yazılı s

Tekirdağ 10.04.2014 20:23:00 0
Taşeron işçiler meclis gündeminde

TAŞERON İŞÇİ SAYISI 4 KAT ARTTI

Günde yaklaşık 190 iş kazasının meydana geldiğini, her gün 4 işçinin hayatını kaybettiğini belirten Yüceer “Taşeron uygulaması çalışma ilişkilerinde güvencesizlik, hukuksuzluk ucuzluk ve örgütsüzlük anlamına gelmektedir.2002’de 387 bin dolayında olan taşeron işçi sayısı, AKP döneminde 4 kat artarak 2 milyona yaklaştı. İş güvenliği konusunda büyük riskler taşıyan taşeron işçisinin sosyal haklardan mahrum bir şekilde çalışmalarının yanı sıra, statüleri ve iş garantileri yoktur. Adeta köle gibi çalıştırılan bu işçiler aynı, hatta daha fazla işi emsallerinden çok daha ucuza yaptıkları halde çok daha düşük ücret almaktadır. Taşeron işçilerin sorunlarının çözümü noktasında Bakanlığınız, vaatten öteye gidememiştir” ifadelerini kullandı.

BAKAN ÇELİK’E SORDU

Taşeron işçilerinin beklentilerin karşılanması gerektiğini ifade eden Yüceer, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması istemiyle “Ülke genelinde taşeron şirket sayısı ne kadardır? Bu şirketlere bağlı olarak çalışan taşeron işçi sayısı nedir? Ayrı ayrı gösterilmek üzere kamu kurumlarında faaliyet yürüten taşeron şirketlerin isimleri nelerdir? Bu şirketlere bağlı kaç taşeron işçi çalışmaktadır? Bir işçinin devlete maliyeti kaç TL’dir? Taşeron firma bir işçi üzerinden ne kadar para kazanmaktadır? Kamu kurumları tarafından taşeron şirketlere yapılan yıllık ödeme miktarı ne kadardır? Ayrı ayrı gösterilmek üzere 2002-2014 yılları arasında kamuda çalıştırılan taşeron işçisayısı ne kadardır? Taşeron firmaya bağlı çalışan işçilerin tüm sosyal haklardan yararlanabilmesini sağlamak amacıyla bakanlığınızın bir çalışması var mıdır? Taşeron işçilere kadro verilmesine yönelik bir çalışma yürütüyor musunuz? Kamunun kanayan yarası haline gelen taşeron işçilerin kıdem tazminatı sorunu çözülecek midir?” sorularını sordu.

Haber / Sevay KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10