Çerkezköy'de Soma tepkisi

Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciası dolayısıyla tepkiler devam ediyor. Eğitim-Sen, Eğitim-İş, DİSK, BATİS, Umut-Sen, TKP, CHP, HDP, Pir Sultan Abdal Kültür ve Dayanışma Derneği ve Ã

Çerkezköy 20.05.2014 11:37:00 0
Çerkezköy

SOMA’DA YAŞANANLAR DOĞAL AFET DEĞİL

Platform adına basın açıklamasını okuyan Sevgi Mardin, Soma’da yaşananın bir doğal afet olmadığını ifade ederek “Kaza dedikleri, kader dedikleri göz göre göre gelen bir katliamdır, cinayettir. Bizler katliamın faillerini biliyoruz. Dünya insana yatırım yaparken, Ak Parti İktidarı katliamın faili özelleştirme ve taşeronlaştırma politikalarını hayata geçirenlerdir. Katliamın faili iş sağlığı ve güvenliği yasasıyla bu alanı da özelleştiren,tüm uyarılarımıza rağmen bu alandaki denetim yetkisini bağımsız emek ve meslek örgütlerine vermeyi reddeden hükümettir.Katliamın faili daha önce madenlerde yaşanan iş cinayetleri sonrası ‘Güzel öldüler’, ‘Bu mesleğin fıtratında ölüm var’ diyenler  ve Soma katliamına ilişkin konuşma yaparken ‘Fakirlere dağıtılacak kömürü zenginler mi çıkaracak’ diyebilecek kadar yüzsüz olan hükümet sözcüsüdür” dedi.

 

 

TEKME VE TOKAT ATMAYI REVA GÖRDÜLER

Mardin “Polisler tarafından kafasından gaz kapsülü ile vurularak öldürülen Berken Elvan için terörist diyen, ‘15 yaşında bir çocuğun olaylarda ne işi vardı’ diyen, acılı annesini miting alanında yuhalayan başbakan, 16 yaşında madende çalışmaya başlayan ve 19 yaşındayken madende hayatını kaybeden Cemal  Yıdız’ın 16 yaşında madende nasıl çalıştığına cevap verememiştir. Rabia için timsah gözyaşları dökenler, kendi eksikliklerinden dolayı meydana gelen katliama bırakın ağlamayı, acılı ailelere TOMA’yla, gazla, copla saldırmayı, tepki gösterenlere tokat ve tekme atmayı reva görmüşlerdir” dedi.

SORU ÖNERGESİ REDDEDİLDİ

Özelleştirme ve taşeronlaştırma uygulamalarının yaygınlaşması, katliamdan günlerce önce maden ile ilgili uyarıların göz ardı edilmesi, maden içerisinde yaşam odalarının kurulmaması, uluslararası çalışma Örgütü’nün (LO) 176 sayılı işçi sağlığı ve iş güvencesi sözleşmesini Türkiye’nin onaylamamış olması, işçilerin vardiya değişimlerini madenin dışında değil de maden içerisinde yaptırılması, Soma’daki madenlerde oluşan kazalarla ilgili meclise sunulan soru önergesinin AKP’li vekiller tarafından reddedilmesinin katliamın oluşmasının temel nedenleri olduğunu ifade eden Mardin “Katliamda yaşamını yitiren madencilerin gerçek sayısını vermeyen AKP hükümeti, madenin kapısına duvar örerek kapattığında gerçekleri ne kadar saklayacağını sanmaktadır. Seçimlerde oy alabilmek için halkın vergisi ile alıp dağıttıkları kömürleri Soma Holding’ten aldığını da gizlemeye çalışmıştır. Ülke genelinde 3 gün yas ilan eden hükümet katliama tepki gösteren halka saldırmış, Milli Eğitim Bakanı’nın okullarda saygı duruşunda bulunulmasını söylemesine rağmen okullarda tepki eylemleri yapan öğrencilere ve öğretmenlere baskı uygulamaya başlamıştır” dedi.

“HÜKÜMET İSTİFA ETMELİDİR”

Siyasi iktidarın sorumluluktan kaçamayacağını ifade eden Mardin “İş cinayetlerinin artışına neden olan taşeron çalıştırmayı derhal yasaklamalıdır. Özelleştirildikten sonra seri cinayetlerle gündeme gelen tüm madenleri derhal yeniden kamulaştırmalıdır. İşçi sağlığı ve İş güvenliği piyasaya devreden iş güvenliği yasası kaldırılmalı, tüm denetim yetkisi ve meslek örgütlerine verilmelidir. Emekçileri sendikalaştırma çalışmaları ve sendikalar üzerindeki siyasi erkine son verilmeli. Gerçekleri halka duyurmakla sorumlu olan medyayı susturma ve yandaşlaştırma politikasından vazgeçilmelidir. Öğrencilere ve öğretmenlere uygulanan baskılara son verilmelidir. Hükümet derhal istifa etmelidir” dedi.

OTURMA EYLEMİ YAPTILAR

Basın açıklamasının ardından bir süre sloganlar atarak yürüyen yaklaşık 200 kişi, yürüyüşün ardından belediye önünde oturma eylemi yaptı.

Haber / Cem BÜLBÜL

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10