Kazakistan ile ticaret köprüsü kuruluyor

Bulgaristan'ın Rusya Fahri Başkonsolosu Tonko Fotev, dün Çerkezköy ve Kapaklı'daki iş adamları ile bir araya geldi.

Çerkezköy 3.07.2014 17:16:00 0
Kazakistan ile ticaret köprüsü kuruluyor

NE KADAR MAL ALIRSANIZ O KADAR BAĞIMLI OLURSUNUZ

Tonko Fotev ve beraberindekiler, dün saat 15.00´da Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda düzenlenen toplantıda Çerkezköy ve Kapaklı’daki iş adamlarına Kazakistan’daki yatırım olanaklarını anlattı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, yerel yönetimler olarak sorumluluklarının sadece altyapı,  üstyapı ve kültürel hizmetler olmadığını belirterek “Ülkemizde istihdam sağlayabilen fabrikalarla nasıl dış periyotta buluşabiliriz bu da önemli. İhracatımız yüzde 3 arttı, ithalatımız da yüzde 10 aşağıya çekildi. Dışarıdan ne kadar mal alırsanız o kadar dışarıya bağımlı olursunuz” dedi.

ÇOSB TANITILDI

Çerkezköy, Kapaklı, Saray, Çorlu, Lüleburgaz ve Tekirdağ’daki sanayi kuruluşlarının dünya ekonomisine katkıda bulunmalarına katkı sağlamak adına bu toplantıyı gerçekleştirdiklerini ifade eden Mandalı, ihracat ve ithalatla ilgili ülkemizin yararına çalışmalar yapılmasını arzuladığını ifade etti. Mandalı’nın konuşmasının ardından Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’ni tanıtan slayt gösterisi sunuldu. 

 

 

DERİ TİCARETİ ÖN PLANA ÇIKIYOR

Toplantıda konuşan Yana Stoletova da Kazakistan ile ilgili bilgiler verdi. Kazakistan’ın nüfusunun 17 milyon olduğunu söyleyen Yana Stoletova, Kazakistan’ın ekonomik olarak da hızla gelişen bir ülke olduğunu dile getirdi. Tüm kimyasal ürünlerin yüzde 98’inin Kazakistan’da bulunduğunu söyleyen Yana Stoletova “Kazakistan uranyum, çinko açısından zengindir. Dış ülkelerde Kazakistan’a 40 milyar dolar yatırım yapıldı. Uranyum’un 4’ye 1’inin Kazakistan’da olduğunu söyleyen Yana Stoletova “Kazakistan’da insanların yüzde 20’si tarımla uğraşıyor. Yılda 15 bin ton uranyum elde ediliyor. Buğday üretiminde dünyada altıncı sıradayız. Buğday, mısır, pamuk ana ürünlerden. Hayvancılık da ilerliyor. Genel olarak deri ürünleri, et ürünleri ihracatı yapılıyor” dedi.

KAZAKİSTAN’A ÖNEM VERİYOR

Türkiye’nin Kazakistan’a çok büyük önem verdiğini söyleyen Yana Stoletova “Ticarette her türlü kolaylığı sağlayabiliriz” dedi. Bulgaristan’ın Rusya Fahri Başkonsolosu Tonko Fotev da “Ticari anlamda dünya çok küçük. İleride Bulgaristan, Kazakistan, Rusya ve Türkiye arasında iyi ticari ilişkiler olabilir. Türkiye’deki ticaret erbabının ilgisi olursa orada her türlü katkıyı sağlamaya hazırız. Biz kendi tanıtımımızı yapacağız. İlgilenen iş adamları varsa onlarla ortaklık yapmaktan memnuniyet duyarız” dedi.

 

 

PLAKET TAKDİM EDİLDİ

Toplantının sonunda Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Seçkin ve Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Sifil tarafından Bulgaristan’ın Rusya Fahri Başkonsolosu Tonko Fotev  ve Yana Stoletova’a plaket takdim edildi. Toplantıya Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, ÇTSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Seçkin, Yönetim Kurulu Üyeleri Dilaver Burak ve Sinan Sifil, Meclis Üyeleri Kadir Uz ve Rahmi Yılmaz, Kapaklı Belediye Başkan Yardımcıları Aziz Özkan, Adem Sekmen ve Serpil Sevgi, Kapaklı Belediyesi personelleri ile iş adamları katıldı.

Haber / Gülveren VATANSEVER


0282 726 91 91
0282 747 65 10