"Kültür inkılabına yol açan büyük bir inkılap"

Harf İnkılabının Uygulanışının 86. Yıldönümü Tekirdağ'da da bir dizi etkinlikle kutlandı.

Tekirdağ 24.08.2014 15:50:00 0

ÇELENK SUNUMU İLE BAŞLADI

Kutlamalar 50. Yıl Harf İnkılabı Anıtı’nda çelenk sunumu ile başlarken, törene Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, 8. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Halil Erkek, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Belediye Başkan Vekili Gülferah Güral, CHP İl Başkanı Recep Palabıyık, Büyükşehir Genel Sekreteri Murat Yazan, bazı Daire Başkanları ve diğer protokol üyeleri katıldı.Kutlamalar kapsamında, Harf İnkılabı Anıtı yanında Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından hazırlanan Atatürk ve Tekirdağ Kitap Pul sergisi, İl Kültür Müdürlüğü sergi salonunda Atatürk fotoğrafları sergisi, Namık Kemal Evinde de Atatürk Tekirdağ’da fotoğraf sergisi açıldı. Ayrıca Belediye Kültür Merkezi Salonunda da Prof. Dr. Halil Bal tarafından ‘Atatürk’ün Tekirdağ’a Gelişi ve Harf İnkılabının Uygulanışının Önemi’ konulu konferans düzenlendi.

 

3

 

HARF DEVRİMİ HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Halil Bal, Atatürk’ün Tekirdağ’a ziyareti ve dönemde uygulamaya konulan harf devrimi hakkında bilgiler verdi. Harf İnkılâbının, bin yıllık Arap harfleri ile yazı yazmak geleneğini yıkarak, batı kültürü ile yakınlaşma sağladığından, Atatürk'ün önderliğinde kültür inkılabına yol açan, büyük bir inkılap olduğunu ifade eden Bal “Sosyal, kültürel ve siyasi alanda geniş yankılar yaratmıştır. Türk milletinin düşüncesine şekil veren yazı, Arap fonetiğine, Arapçanın özelliklerine uyan yazı olamazdı. Türk milletinin düşüncesine uyan yazı, Latin alfabesinden alınan, Türk dilinin özelliklerine uyan Türk harfleri olabilirdi. Harf İnkılabı ile Türk düşüncesi bu kolay ve en akılcı bir yolla şekil almış, kültür hazinesinin zenginleşmesine imkan vermiştir. Atatürk, Harf İnkılabını, sadece kolay okuyup yazma için bir yazı tekniği meselesi olarak ele almamıştır” dedi.

 

 

ATA’NIN SEVDİĞİ ŞARKILAR SESLENDİRİLDİ

Atatürk’ün Tekirdağ’ı ziyareti ve Harf İnkılabı’nın 86'ncı yıl dönümü etkinlikleri kapsamında akşam da Atatürk’ün sevdiği şarkılar konseri verildi. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi’nde Süleymanpaşa Belediyesi Konservatuvarı Türk Sanat Müziği Korosu düzenlediği konserde Atatürk’ün sevdiği şarkılar seslendirildi. Konsere Tekirdağ Vali Yardımcısı Ahmet Büyükçelik, Süleymanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Gülferah Güral, Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Altaş ile çok sayıda vatandaş katıldı. Şef Nevzat Avcı denetimindeki Süleymanpaşa Belediyesi Konservatuvarı Türk Sanat müziği Korosu beğeni topladı.

Haber Merkezi

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10