Yalıtım sıkıntısına çare olacak

Öğrencilerden oluşan ekibi ile inşaat sektöründe yeni bir başarıya imza atan Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Can Bura

Tekirdağ 15.10.2014 12:05:00 0
Yalıtım sıkıntısına çare olacak

SIKINTILARA ÇARE OLABİLECEK

Betonun temel bileşenlerinin yerine ayçiçeği kabuğu ve çeltik kavuzunun kullanılması ile elde edilen beton kalıplarının ısı ve ses yalıtımlarının yüksek, ağırlık açısından normal beton örneklerine göre hafif olduğu ifade edilirken, çalışma ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Can Burak Şişman, “Elde edilen örnekler ısı ve ses yalıtımı konusunda günümüzde yaşanan sıkıntılara çare olabilecek özellikte” dedi.

 

2 DEZAVANTAJI DA VAR

Ayçiçeği kabuğu ve çeltik kavuzunun beton agregasında kullanımının yalıtım sıkıntısına çare olabileceğini dile getiren Şişman, günümüzde dünyada en fazla kullanılan inşaat malzemelerinin başında betonun geldiğini söyledi. Betonun fazla kullanılmasının avantajlarının yanında iki dezavantajının da olduğunu söyleyen Şişman “Bunlardan birincisi ağırlığı ikincisi ise yalıtım özelliklerinin düşük olmasıdır. Beton ses ve ısı yalıtımı konusunda düşük değerlere sahiptir” dedi.

 

 

ÖNEMLİ SONUÇLAR ALDIK

Şişman, betonun bu dezavantajlarının ortadan kaldırılması için ve karşılaştıkları en büyük sorunlardan biri olan küresel ısınma, çevre kirliliği ve küresel iklim değişikliği binaların yalıtım özelliklerinin geliştirilmesi için çalışmalar yapılmasını gerektiğine dikkat çekerek “Küresel ısınma ve iklim değişikliği sebebiyle ortaya çıkan ısı yalıtımı ve hafif beton elde edilmesi çalışmaları açısından önemli sonuçlar aldık” dedi.

 

ÇELTİK KAVUZLARINDAN YARARLANDIK

Binaların ısı yalıtım özelliklerinin ve ses yalıtım özelliklerinin geliştirilmesinin birinci dereceden öncelik taşıdığını dile getiren Şişman “Bu geliştirme çalışmaları için de en fazla kullanılan betonun, ısı yalıtım özelliklerinin iyileştirilmesi ve hafif beton dediğimiz birim ağırlığı daha düşük ama yalıtımsal özellikleri yüksek betonun üretilmesi ana amaçtır” dedi. Beton içerisindeki agrega dedikleri kum ve çakıl yerine kullanılabilecek organik bitkisel kökenli atıkların kullanılabilirliği üzerine çeşitli araştırmalar yaptıklarını kaydeden Şişman “Ziraatçılar olarak bölgemizde yoğun olarak üretilen ayçiçeği ve çeltiğin atıklarından faydalandık. Fabrikalarda yağ üretimi sırasında ortaya çıkan ayçiçeği çekirdeklerinin kabukları ve pirinç üretimi sırasında ortaya çıkan çeltik kavuzlarından yararlandık” dedi.

 

DEZAVANTAJLARINI ORTADAN KALDIRDIK

Bu malzemelerin atık olarak bertaraf edilmesinde çeşitli güçlükler yaşandığını dile getiren NKÜ Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Can Burak Şişman, bu atık malzemenin faydalı bir ürüne dönüştürülebilmesi için bu çalışmayı yürüttüklerini söyledi. Betonun ısı ve ses yalıtımı konusundaki dezavantajlarını ortadan kaldırdıklarını belirten Şişman, geliştirdikleri ısı ve ses yalıtımı yüksek, ağırlığı hafif betonla bitkisel bir atığın faydalı bir şekilde değerlendirilmesini sağladıklarını ifade etti.

 

Haber Merkezi

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10