Gündem Özel programına konuk olan TESKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Halim Orta:

Hata yapabiliriz ama yanlış yapmayacağız

Çerkezköy 4.12.2014 18:27:00 0
Gündem Özel programına konuk olan TESKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Halim Orta:

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) Genel Müdürü Prof. Dr. Halim Orta, dün saat 15.00’da Radyo Haber ve T Haber TV ortak yayınında Gündem Özel programında gazeteci Şaban Kardeş’in konuğu oldu.

BİR POTADA TOPLAMA ZORUNLULUĞUMUZ OLDU

Hem Şaban Kardeş’in yönelttiği hem de izleyicilerin ve dinleyicilerden gelen soruları yanıtlayan Orta, yaklaşık 1 saat 45 dakika süren programda TESKİ tarafından Çerkezköy’de hayata geçirilecek olan projelerle ilgili de bilgiler verdi. Büyükşehir yapılanmasından önce 258 köy ve 6 bin 300 kilometrelik coğrafyada değişen su fiyatlarının olduğunu söyleyen Orta, “Yasanın emrettiklerini de dikkate alarak su fiyatlarını bir potada toplama zorunluluğumuz oldu” dedi. Yasa gereği köylerde su fiyatlarının merkezde uygulanan tarifenin yüzde 25’ini geçemeyeceğini söyleyen Orta “Bu nedenle köylerde suyun metreküpü 50 kuruş. Diğer bölgelerde de metreküp fiyatını 2 lira olarak belirledik. Suyun metreküpü Süleymanpaşa’da 2.40 lira, Çorlu’da 2.10 lira, Çerkezköy’de 1.80 lira, Muratlı’da 2 liraydı. Biz bunu tüm bölgeler için 2 lira olarak belirledik” dedi. Damacana su kullanımı ile ilgili de konuşan Orta “Damacana su kullanımı konusunda bir algı oluşturuldu. Vatandaş 1 ton suya 2 lira verirken bunun serzenişini yapıyor ama 1 litre damacana suya 1.50 lira veriyor” dedi.

 

 

BİRKAÇ AY İÇİNDE TEMELİ ATILACAK

Yasa gereği su bedelinin yarısı kadar atık su bedeli alma zorunluluğunun olduğunu dile getiren Prof. Dr. Halim Orta “Çevre Bakanlığı, atık su arıtma tesisi olmayan yada varsa bile çıktı parametreleri standardına uygun olmayan yerlere cezai yaptırımlar uygulayacak” dedi. Yeni düzenleme ile birlikte Çerkezköy’deki su fiyatının 1.80 liradan 2 liraya çıktığını, diğer 1 liranın ise atık su bedeli olduğunu ifade eden Orta, Çerkezköy’de yapılacak olan Atık Su Arıtma Tesisi Projesi’nin son durumuna ilişkin de bilgi verdi. Çerkezköy’deki projenin sözleşme aşamasına geldiğini söyleyen Orta “Bu projenin bedeli 19 milyon 930 bin lira. Yerin Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nden tahsisi yapıldı. İhaleyi yaptık. Birkaç ay içinde temel atmayı planlıyoruz” dedi.

FİNANS BULURSAK İHALEYE ÇIKACAĞIZ

Kolektör Hattı Projesi ile ilgili de bilgi veren Orta “Proje bedeli 15 milyon 500 bin lira olarak belirlendi. Finans bulursak ihaleye çıkacağız. Çerkezköy’de 35 milyonluk bir yatırım var. Bundan sonra işletim için her yıl milyonlarca liralık giderimiz olacak. Bu bedeli faturalarla karşılamak zorundayız” dedi.

YER ÜSTÜ SU KAYNAKLARINA GEÇMEMİZ GEREKİYOR

Yer altı su kaynakları ile ilgili de konuşan Orta “Bugün itibari ile Ergene Havzası’nın yıllık beslenmesinin 3 katına varan değerlerde yer altı suyu kullanıyoruz. Kullandığımız içme ve kullanma suyunun yüzde 95’ini yer altın sularından karşılıyoruz. Sanayi de yer altı sularını kullanıyor” dedi. Yer altı sularının da azaldığını ifade eden Orta “Çerkezköy’deki 9 kuyunun ortalama su derinliği 400 metre. Ergene Havzası’nda su rezervi de 600 metre. Bölgedeki su rezervinin 3’te 2’sini tükettik. Yer altı su kaynaklarından çıkarak yer üstü su kaynaklarına geçmemiz gerekiyor” diye konuştu.

İÇMEYE ENGEL BİR DURUM SÖZ KONUSU DEĞİL

Yapılacak olan Yoncalı Barajı ile ilgili de bilgiler aktaran Halim Orta “Yıllar önce bu barajın yapılmasını öneren ilk isimlerden biriyim. Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nin, diğer OSB’lerin ve yerleşim birimlerinin yer üstü su kaynaklarına dönmesi gerekiyor. Proje kapsamında tahsisatı yapıldı, OSB’ye verildi. Proje aşaması tamamlandı. Çalışmayı Devlet Su İşleri yapacak ama yapımdaki giderler ÇOSB’den karşılanacak” dedi. Bilimsel olarak tüm verilere ve analiz parametrelerine göre Çerkezköy’de içme suyunun içilmesine aykırı bir parametrenin söz konusu olmadığını dile getiren Orta “Vatandaşlarımız belki bu suyu tüketmekte algılarından dolayı bir tercih kullanıyor olabilirler. Hem TESKİ’nin analizleri hem İl Halk Sağlığı Müdürlüğü analizleri doğrultusunda bölgede içmeye engel olacak bir parametre tespiti yok. Bir aksilik olursa gereğini derhal yerine getiririz” dedi.

SU İZLEME SİSTEMİ KURULACAK

Halk Sağlığı Müdürlüğü ve TESKİ’nin analiz sonuçlarını internet ortamında birbirleri ile paylaşacağını söyleyen TESKİ Genel Müdürü Orta “TESKİ’nin internet adresi aktif olduğunda vatandaşlarımız da yılbaşından itibaren su analizlerini görecekler” dedi. TESKİ olarak SCADA, su izleme sistemi de kuracaklarını dile getiren Orta “Bunun altında da değişik organizasyonlar var. Su ve kuraklık izleme merkezi var. İsale hatlarında hatta şebeke bazında birçok değeri anlık izleyebiliyor olacağız. Sistemin kurulması ile birlikte patlağı anında tespit edip en yakındaki birimimizi uyarıp müdahale ettireceğiz” dedi.

HEDEF POLİETİLEN BORUYA GEÇMEK

Suyun içerisinde sıkıntı yaratan materyale göre arıtma tesislerinde uygulanacak yöntemlerin farklı olduğunu söyleyen Orta “Klorlama iyi bir dezenfekte aracıdır. Dünyanın her yerinde başvurulan bir yöntemdir. Yani bir sigortadır. Bir teslim aldığında içme suyunun birkaç tanesinde ağır metaller vardı. Bazılarında kaynak değişikliğine gidildi” dedi.  Çerkezköy’deki içme suyu sisteminin 1988 yılında İller Bankası projesi ile tesis edilmiş bir sistem olduğunu kaydeden TESKİ Genel Müdürü Orta “150 kilometrelik toplam hattın 110 kilometresi asbestli çimento borulardan oluşuyor. Dünya asbestli çimento boruları terk etti. TESKİ’nin temel hedefi de en kısa sürede polietilen boruya geçmek. Çok daha sağlıklı materyal. Ama hangi boruyu kullanırsanız kullanın gece saatlerinde su kullanımı sıfıra yakın olduğu için sediment çökmesi oluyor.  Vatandaş suyu açınca bir süre bulanıklık hisseder. Ama kısa sürede bulanıklık yok olur” dedi.

YÜZDE 20 DÜŞÜK ÜCRET ALIN IYOR

Kartlı sistemle ilgili de bilgiler aktaran Orta “Elektronik sayaçlar bizim idare olarak kolayımıza geliyor. Vatandaşın da genel anlamda eleştirisi yok. Çerkezköy’de de elektronik sayaç kullanımını zorunlu kılmamakla birlikte özendiriyoruz. Onlardan yüzde 20 düşük ücret alıyoruz. Yani suyun metreküpünü 1.60 liradan alıyorlar. 5 metreküp de avans uygulaması var. Yangın butonu da var. Vatandaşlarımız suyu olmasa bile yangın butonuna basarak su kullanabilir” dedi. Büyükşehir yapılanması ile birlikte bazı şeylerin değiştiğini söyleyen Orta “Araçta, motorda parçaları değiştiriyorsunuz. Doğal olarak aracı stop ettirmeniz lazım. Farklı bölgelerdeki akıllı sayaç sistemlerini aynı ortama aktardık. 2015 başından itibaren kimse veznelerde su almada tahakkukta sıkıntı yaşamayacak” dedi.

TESKİ BELEDİYENİN EN BÜYÜK OĞLU

Belediyenin en büyük oğlu olarak nitelendirdiği TESKİ’nin önemli mesafe kat ettiğini dile getiren Halim Orta, TESKİ’nin personel durumuna ilişkin de bilgiler verdi. Norm kadro cetveline göre 258 kadrolu işçi ve 515 kadrolu memur haklarının olduğunu söyleyen Orta “Kapatılan belde belediyeleri ve diğer teşkilatlardan transfer olanlardan 258 kişilik kadro çoktan dolduruldu. Memur anlamında da yaklaşık 120 memurumuz var. İhtiyaç duyduğumuzda talep ederek memur alabiliriz. 258 kadro ile 358 mahalleye hizmet etmeniz mümkün değil. Bazı işlerde özelleştirmeye gittik. Özelleştirme dışında ‘tamamını idare tarafından yapacağım’ derseniz taşeron işçi alma zorunluluğunuz ortaya çıkıyor. Bu nedenle bizim de 750 personelimizi 250 tanesi taşeron” dedi.

DSİ TOPU BİZE ATIYOR

Çerkezköy’de 2002 ve 2012’de 2 büyük sel felaketinin yaşandığını ifade eden Orta “Bu bölgede çalışan bir insan olarak benim kayıtlarıma ilk olarak Çerkezköy’de 2002 taşkını girdi. Bu bölge ile ilgili yetki DSİ’deydi ama 2012 taşkınına kadar geçen sürede DSİ burada hiçbir tasarrufta bulunmadı. 2012’deki taşkından sonra DSİ dereyi ıslah etmek için düğmeye bastı. 2012’de projeye başladı. Fakat sonra büyükşehir yapılanması oldu. Şimdi DSİ topu TESKİ’nin üzerine atıyor. ‘Siz kamulaştırın biz yapalım’ diyor. Bizim birim fiyat analizleri ile 40 milyon liralık kamulaştırma çıkarıyor. Bunun ardından 10 milyonluk yatırım yapılacak. 50 milyon liralık bir yatırımın, 40 milyonunu yapmaya gücümüz yok. Devlet desteğine ihtiyacımız var. Ya da diğer seçenekler olabilir” dedi.

SUYU YÜZDE 50 UCUZA KULLANACAKLAR

Beldeden mahalleye dönüşen yerlerde hayvancılık yapanlara da su müjdesi veren TESKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Halim Orta, “Kapanan 23 belde belediyemizde hayvancılık ile uğraşan abonelerimiz, hayvancılık yaptığını belgelendirdiği takdirde suyu yüzde 50 ucuza kullanacaklar” dedi. Trakya’da tarım arazilerinin spekülatif bir şekilde değer kazanması ile birlikte tarım ve hayvancılık aleyhine bozulma olduğunu dile getiren Orta “Bölgedeki hayvancılığın desteklenmesi amacıyla böyle bir karar aldık. Kapanan beldelerimizde ekonomik hayat tarım ve hayvancılık üzerine olduğu için hayvancılık ile uğraşan ailelerin su tüketimi normal aile tüketiminin çok üzerinde çıkmaktaydı. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, bu sorunu çözmek için önce TBMM torba yasa ile birlikte kapanan belde belediyelerimizin su bedelinin tekrar düzenlenmesi için teklif önerisinde bulundu fakat TBMM’de ilgili yasa kabul edilmedi” dedi. Hayvancılık yapan vatandaşları biraz rahatlatmak istediklerini dile getiren Orta “Genel kurulumuz da bunu uygun gördü. ÇKS belgesi getirmek kaydıyla kullandıkları su ücretlerini yarıya düşürmüş olacaklar. Bu bölgedeki hayvancılığın korunmasını, umarız da daha da gelişmesine katkı sağlayacak” dedi.

DENİZE DEŞARJI UYGUN GÖRMÜYORUZ

Arıtılan suların ne şekilde kullanılacağı konusunda da bilgiler veren Halim Orta “Arıtmadan çıkan suyun denize deşarjını uygun görmüyoruz. Kullanma suyu niteliğinde bir çıktı almayı hedefliyoruz. Şehirlerde yeşil alanların sulanmasında, tarımsal sulama amaçlı ve itfaiye hizmetlerinde kullanmayı planlıyoruz. Deşarjı doğal yatağına olacak. Hayrabolu, Malkara, Saray ve Muratlı’da Atık Su Arıtma Tesisi konusunda yatırımlar devam ediyor. Çerkezköy ve Çorlu’da sözleşme imzalama noktasındayız” dedi.

GELİN TASARRUF EDELİM

Çerkezköy’ün yoğun sanayi ve yaşamın kalbinde olan bir yer olduğunu dile getiren Orta “Bizim derdimiz insanların artık başka bir bölgeye gitmeden burada sağlıklı huzurlu bir şekilde yaşamalarını sağlamak. Biz çok kısa süre içerisinde bu bölgede yaşayan 81 vilayetten gelmiş insanlara sağlıklı çevre oluşturabilmek için evsel atıklar ve evsel atık sular konusunda elimizden geleni yapacağız” dedi. Korumanın düzeltmekten daha kolay ve daha ekonomik olduğunu ifade eden Orta “Sağlığı korumak da böyle, suyu korumak da böyle.  Var olan şey tasarruf edilir. Gelin varken tasarruf edelim. Gerekli önlemleri almazsak Trakya’da suda sona doğru gideceğiz” diye konuştu.

4 İLÇEYİ AYRI TUTMAMIZ GEREKİYOR

Çerkezköy, Kapaklı, Ergene ve Çorlu’nun ayrı tutulması gerektiğini kaydeden Orta “Saray’ı halen ciddi bir şekilde korumaya devam etmemiz lazım. Az bozulmuş bir ekosistemi var. Hayrabolu’yu hayvancılığı ile diri tutmamız lazım. Şarköy’deki mavi bayrağın artırılması için çalışıyoruz” dedi. Kızılpınar’ı ciddi şekilde takip ettiğini ifade eden Orta “Ayda ortalama 500 kişi göç alıyor. Bir şeyleri başarabilmek için planların bütün şekilde işler olması lazım. Aplikasyonda bir hata olduysa hemen onu projeye işlemeniz lazım. Yoksa dedektörle define arar gibi yer altında boru aramaya başlarsınız” dedi.

2.5 MİLYONLUK ENERJİ GİDERİMİZ VAR

TESKİ olarak şuanda enerji satın alma noktasında ihalelere gittiklerini ifade eden Orta “Yaklaşık 2.5 milyon gibi enerji gideriniz var. İçme suyunu yer altı su kaynaklarından sağlıyoruz. Terfi istasyonları da dikkate alındığında 2.5 milyon enerji giderimiz var. Rüzgar güllerini projelemek, bunları kurmak çok büyük projeler. Büyükşehir olarak zaman içinde zaman içinde planlanacaktır, planlanmalıdır da. Tekirdağ Trakya’nın inanılmaz özellikleri var. Turizm var, tarım var. Sanayinin en mükemmeli var. Hizmet sektörü, üniversiteler var. Bu bölgede bizim yapabileceğimiz tek şey korumak ve sömürmeden tüketmeden kullanmak” dedi.

GÖNÜL RAHATLIĞI İLE TÜKETEBİLİRLER

Çerkezköy’de kullanılan içme suyunun kesinlikle bir şüpheye mahal olmaksızın tüketilebileceğini vurgulayan Orta “Çerkezköy’de atık su arıtma tesis, kolektör hattı ve dere yatağı ile ilgili TESKİ ciddi çalışmalar yapıyor” dedi. Hayatını suya adadığını dile getiren Orta “Ömrümün yarısından fazlasını arazi ve su kaynakları konusunda çalışarak geçirdim. Ben her yaptığımız çalışmanın sonunda ‘Sonuçlar sevdalısı olduğum Trakya’ya hayırlı olsun’ dedim. Sevdalısı olduğum bir yerde teklif edilen bu göreve nasıl hayır dersiniz? Bu unsurları bir araya getirdiğimizde bunlara hayır demedim” dedi. Kurumu çalışır halde kendisinden sonraki nesillere teslim edip akademik kariyerine geri döneceğini dile getiren Orta, “Biz hata yapabiliriz ama yanlış yapmayacağız. Aldığımız her kuruş paranın ne olduğunun, insanların nasıl kazanıp verdiğinin bilincindeyiz” dedi.

ARALIK AYINDA HİZMETE AÇILACAK

İlçelerde açılacak olan TESKİ hizmet binaları ile ilgili de konuşan TESKİ Genel Müdürü Halim Orta “Çerkezköy’de hizmet binası için sözleşme imzalandı. Aralık ayı içinde tüm ilçelerde bu hizmet binalarını açmayı hedefliyoruz. Büyükşehir hizmet binası olacak. Yarısını TESKİ, diğerini de Büyükşehirin diğer birimleri kullanacak” dedi. Canlı yayında musluk suyu içen Halim Orta  "Çerkezköy'de musluk suyunun içilmesinde hiçbir sakınca yok " dedi.

Çerkezköy Haber / Gülveren VATANSEVER

 

0282 726 91 91
0282 747 65 10