Türkiye artık değişimi yöneten bir ülke

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi tarafından düzenlenen, "10. Beş Yıllık Kalkınma Planı Çerçevesinde Büyüyen Türkiye" konulu panele katılmak üzere dün Çerkezköy'e gelen Kalk

Çerkezköy 19.12.2014 15:55:00 0
Türkiye artık değişimi yöneten bir ülke

EN ÖNEMLİ OSB’LERDEN BİRİ

Bilgilendirmenin ardından panelin açılış konuşmasını yapan ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu, ÇOSB’nin, ülkemizin en önemli OSB’lerinden birisi olduğunu ifade etti. 300’e yakın fabrika, 60 bin çalışanı ile ÇOSB’nin, ülkenin 2023 hedeflerine ulaşması açısından da önemli bir merkez olduğunu vurgulayan Sarıoğlu “Karma bir OSB’yiz ama 13 ilaç fabrikası var. Bu çok önemli” dedi.

 

 

YABANCI FİRMALAR BÖLGEMİZİ TERCİH EDİYOR

Bölgede yüzde 100 yabancı sermayeli 30 firmanın faaliyet gösterdiğini, yabancı firmaların özellikle ÇOSB’yi tercih ettiğini söyleyen Sarıoğlu “Çünkü bütün altyapı çalışmalarımızı tamamladık. Katılımcılara en kaliteli üretimi gerçekleştirebilmeleri için gereken hizmeti vermeye çalışıyoruz. Çevreye önem veriyoruz. Geçen yıl 100 bin ağaç projemiz vardı” dedi.

 

 

ARTIK KORKMADAN ÜRETİYORUZ

Türkiye’de ilk kez TUBİTAK’a inceleme yaptırdıklarını da dile getiren Sarıoğlu “Fabrikaların sera gazını ölçtürdük. Bunun için 100 bin ağaç dikmemiz gerektiği belirtildi ve bunu yaptık” dedi. Bu yıl daha fazla ağaç dikmeyi hedeflediklerini dile getiren Sarıoğlu “10’uncu 5 yıllık planın 2023 yolunda bize rehberlik edeceğine inanıyoruz” dedi. Türkiye’nin gelişme potansiyelinin çok yüksek olduğunu vurgulayan Sarıoğlu “Bunun farkına son 10 senede vardım. Bugüne kadar çalışıp üretiyorduk ama üretirken korkardık, çevremizden korkardık, kendimizden korkardık. Şimdi artık korkmadan üretiyoruz” dedi.

 

 

PLANLAMA KONUSUNUN ÜZERİNDE DURDU

Üretilenleri dünyaya pazarladıklarını belirten Ömer Sarıoğlu Türk malının artık bütün dünyada aranan bir ürün haline geldiğini söyledi. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da, bir üretim şehrinde olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Planlama konusu üzerinde duran Yılmaz “Bugünkü dünyada, serbest piyasa şartlarında planlama olur mu olmaz mı? Türkiye bunu çok tartıştı. Her insanın, her ülkenin planlamaya ihtiyacı var. Sorulması gereken planlama yapıp yapmama değil, nasıl bir planlama yapmak gerektiği sorusudur” dedi.

 

 

UZUN VADELİ PERSPEKTİFE İHTİYAÇ VAR

Katılımcı, merkezde ve yerelde şekillenen insan odaklı bir planlamanın herkesin tercih etmesi gereken bir süreç olduğunu söyleyen Bakan Yılmaz, belirsizliklerin arttığı bir ortamda planlamanın bir kat daha önem kazandığını vurguladı. Belirsizlik ne kadar azalırsa, öngörülebilirlik ne kadar artırılırsa yatırımların ömrünün de o derece artacağını ifade eden Yılmaz “Dünya şartlarında kamunun kalkınmadaki rolü azalmadı yalnızca değişti. Eskiden kamu daha fazla üretimin içindeydi. Buna artık ihtiyaç yok. Ama kamunun düzenleyici, belirsizlikleri azaltıcı, rekabeti artırıcı özellikleri çok önemli. Stratejiniz yoksa, kısa vadeli sorunlar içinde boğulursunuz. Daha çok finansal sorunları görüyorsunuz. Uzun vadeli bir perspektife ihtiyaç var” dedi.

 

 

ZAMAN İÇİNDE DEĞİŞİM SÜRECİ YAŞANIYOR

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz Türkiye’nin zaman içinde bir değişim süreci yaşadığını ifade etti. Burada kritik bir ayrımın olduğunu belirten Yılmaz “Değişime maruz kalma ile değişimi yönetmek ayrı şeylerdir. İsteseniz de istemeseniz de dünya değişiyor. Bu da sizi bir takım değişikliklere zorluyor” dedi. Özellikle kriz yaşayan ülkelerin ister istemez değişim yaşadığını belirten Yılmaz “Türkiye de geçmişte bunları yaşadı. Bu değişime maruz kalıyorsunuz demektir. Değişimi yönetemiyorsunuz demektir. Oysa stratejiler geliştirip, uzun vadeli hedefler belirleyip, o hedeflere dönük değişiyorsanız, zorunlu olduğunuz için değişmiyorsunuz. Bu, değişimi yönetiyorsunuz demektir” dedi.

ALTYAPISI OLAN BİR ÜLKE HALİNE GELDİ

Türkiye’nin artık değişimi yöneten bir ülke haline geldiğini ifade eden Yılmaz Türkiye’nin altyapısı olan bir ülke haline geldiğini belirtti. Yılmaz, Türkiye’nin önemli hedeflerinin olduğunu dile getirdi. Bu hedeflere ulaşmanın yolunun kalkınmadan, nitelikli büyümeden geçtiğini dile getiren Yılmaz “Kalkınma ekonomiden ibaret değildir. Ekonomi dediğimiz alan, daha geniş bir alanın parçasıdır. Demokrasi yeterince gelişmemişse, hukuk devletiniz yeterince iyi işlemiyorsa, temel hak ve özgürlükler yaşanamıyorsa, kentsel altyapı sorunlarınızı çözemiyorsanız, ekonomi politikalarınız da bir sınırda duruyor. İleri bir ekonomi için tüm bu alanlara bakmak gerekiyor. Her zaman nitelikli büyümeden yanayız” dedi.

10 BİNİN ÜZERİNDE İNSANIN KATKISINI ALDIK

Türkiye’nin, bir taraftan kişi başına geliri 3 bin 500 dolardan 10 bin 500 dolara çıkarırken, bir taraftan da gelir dağılımındaki adaletsizliği ölçen katsayıyı düşürmeyi başaran bir ülke olduğunu dile getiren Yılmaz “2002’de günlük harcaması 4,3 dolardan az olan nüfusumuzun oranı yüzde 30’un üzerindeydi. Bugün bu nüfusun oranı yüzde 2’lere düşmüş durumdadır” dedi. Bunun büyük bir başarı olduğunu vurgulayan Cevdet Yılmaz “10’uncu planı hazırlarken sadece ekonomik büyümeyi değil, nitelikli büyümeyi hedefledik. İnsan odaklı büyümeyi amaçladık. 10’uncu 5 yıllık kalkınma planını yaparken, katılımcılıktan hareket ettik. 10 binin üzerinde insanın katkısını aldık. Yerelde de fikirleri topladık. Gençlerle bir araya gelip geleceğe nasıl baktıklarını dinledik” dedi.

ÇALIŞMALAR 2 YIL SÜRDÜ

Bu şekilde planı şekillendirdiklerini söyleyen Yılmaz Çalışmalarımız 2 yıl sürdü. Yüksek istikrarlı ve Kapsayıcı ekonomik büyümenin yanı sıra, Hukukun Üstünlüğü, Bilgi Toplumu, Uluslar Arası Rekabet Gücü, İnsani Gelişmişlik, Eçvrenin Korunması ve Kaynakların Sürdürülebilir Kullanımı gibi unsurları kapsayacak şekilde bu planı hazırladık. Planın temel amacı, uluslar arası değer zinciri hiyerarşisinde üst basamaklara çıkmış, yüksek gelir grubu ülkeler arasına girmiş ve mutlak yoksulluk sorununu çözmüş bir ülke konumuna gelmektir. Dünyadaki ülkeler gelirlerine göre 4 gruba ayrıldı. Düşük Gelirli, Alt-Orta Gelirli, Üst-Orta Gelirli ve Yüksek Gelirli ülkeler. Türkiye Üst-Orta Gelir grubunda. Türkiye 13 bin dolar sınırını aştığı anda Yüksek Gelirli ülkeler arasına girmiş olacak. Bu işin gelir kısmı. Diğer taraftan insani kalkınma diye bir endeks hesaplanıyor. Burada da 4 grup var. Düşük, Orta, Yüksek ve En Yüksek İnsani Gelişmişliğe Sahip Ülkeler. 187 ülke 4 gruba ayrılmış durumda” dedi.

SOSYAL KONULARI İLK BÖLÜM OLARAK ELE ALDIK

Bakan Cevdet Yılmaz, 10’uncu 5 Yıllık Kalkınma Planı’ndan da bahsetti. Sosyal konuları planın ilk bölümü olarak ele aldıklarını söyleyen Yılmaz “Buna da Nitelikli İnsan Güçlü Toplum Ekseni adını verdik. Bu eksende sağlıktan eğitime, sosyal güvenlikten hukuka birçok konuyu işledik. 2’nci eksenimiz Yenilikçi Üretim İstikrarlı Büyüme eksenidir. Burada da sermaye birikimi ve sanayileşme sürecinin hızlandırılması, verimliliğin artırılması, cari açığın kalıcı bir şekilde kabul edilebilir seviyelere çekilmesi, ekonominin yenilikçi ve ithalat bağımlılığı azalmış bir yapıya dönüştürülmesini amaçladık” dedi.

İNSANA YATIRIMLA BAŞARACAK

3’üncü eksenin Mekansal Boyut olduğunu söyleyen Yılmaz “Bölgesel politikalarımızı bu eksen altında ele aldık. Her bölgemizi çok iyi analiz etmek ve potansiyelinden faydalanmak zorundayız. 4’üncü eksenimiz Uluslar Arası Boyut. Bugünün dünyasında sadece kendi ülkenizin içine bakarak kalkınmanız mümkün değil. İşin anahtarı nitelikli sermayedir. Hangi alana bakarsanız bakın işin özünde insan vardır. Biz insanımız için uygun bir ortam oluşturuyor muyuz? Türkiye 2’nci bir atılım yapacaksa, bunu nitelikli insan gücü ile başaracak. İnsana yatırımla başaracak” dedi. Programda AK Parti İstanbul Milletvekili Dr. Mehmet Muş, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dündar Murat Demiröz ve THK Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Cemil Ertem de sunum yaptı. Panelin sonunda ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu, günün anısına Bakan Yılmaz’a hediye verdi.

KATILIM YOĞUN OLDU

Panele, Tekirdağ Vali Vekili Mustafa Yel, Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Kapaklı Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, İl Jandarma Komutanı Albay Hakan Saraç, İl Emniyet Müdürü Halil Turan Erol, Çerkezköy Emniyet Müdürü Murat Ogan, Çerkezköy İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Rüştü Eryılmaz, Kapaklı Emniyet Müdürü Mehmet Ali Gürbüz, Kapaklı Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ferhat Kaanoğlu, Trakya Kalkın ma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu, ÇOSB Müdürü Mehmet Özdoğan, siyasi parti temsilcileri ve STK temsilcileri de katıldı.

Çerkezköy Haber / Faik Onur KAYA – Cem BÜLBÜL

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10