65 milyon TL'lik kaynak harekete geçirildi

Trakya Kalkınma Ajansı, hazırlamış olduğu TR21 Trakya Bölge Planı önceliklerine göre oluşturduğu beşinci mali destek programını ilan etti. İktisadi Kalkınma, Küçük Ölçekli Altyapı ve So

Çerkezköy 16.01.2015 13:23:00 0
65 milyon TL

GİRİŞİMCİLİK VE YATIRIMCILIK KÜLTÜRÜ OLUŞTURULMALI

Trakya Kalkınma Ajansı tarafından dün saat 10.00’da Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen bilgilendirme toplantısında 2015 yılı destek programları anlatıldı. Trakya Kalkınma Ajansı  Program Yönetim Birimi Uzmanı Uğur Berkay Habiboğlu, “Trakya genelinde sosyo ekonomik kalkınmayı sağlamak için girişimcilik ve yatırımcılık kültürünün oluşturulması zorunlu” dedi.

20 MART’A KADAR ELDEN KABUL EDİLECEK

2015 Yılı Mali Destek Programları ile ilgili bilgiler veren Habiboğlu, “Üç başlık halinde ilan edilen programlar için başvurular 14 Ocak’ta başladı. Mali Destek Programı Projesi ile ilgili proje başvuruları 13 Mart saat 23.00’e kadar KAYS (Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi) üzerinden, 20 Mart Cuma günü saat 18.00’e kadar da matbu olarak elden kabul edilecek” diye konuştu.

BU YIL 5.’Sİ OLUŞTURULDU

Trakya Kalkınma Ajansı tarafından TR21 Trakya Bölge Planı önceliklerine göre beşinci mali destek programının oluşturulduğunu ifade eden Habiboğlu “İktisadi Kalkınma, Küçük Ölçekli Altyapı ve Sosyo-Ekonomik Kalkınma başlıkları altında duyurulan programlar aracılığıyla bölge paydaşlarına 10 milyon TL tutarında hibe desteği sağlanması planlanıyor” dedi.

10 MİLYON TL DESTEK SAĞLANACAK

Bu İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında 4 milyon TL, Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında 4 milyon TL ve Sosyo-Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında 2 milyon TL olmak üzere toplam 10 milyon TL destek sağlanacağını söyleyen Habiboğlu “Kar amacı güden kuruluşlara yönelik olarak hazırlanan İktisadi Kalkınma Programı ile KOBİ’lere de destek sağlanacak. Ajansımız başarılı bulduğu KOBİ projelerine de 4 milyon TL geri ödemesiz destek imkânı sunuyor. Beşinci teklif çağrısı kapsamında bu kurumlara proje başına sağlanacak desteğin alt limiti 100 bin TL olurken, üst limiti ise 500 bin TL olarak belirlendi” dedi.

KOBİ’LERDEN DE İLGİ BEKLİYORUZ

İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında başvuracak kar amacı güden kuruluşların proje bütçesinin yüzde 50’sini karşılamak zorunda olduğunu dile getiren Habiboğlu, Trakya Bölgesinde üretimde katma değer artışının sağlanması, turizm sektöründe yenilikçi uygulamalarla hizmet kalitesi, pazarlama, kümelenme ve işbirliklerinin geliştirilmesi ve temiz üretime geçişin sağlanması amacıyla oluşturulan programa KOBİ’lerden de ilgi beklediklerini belirtti.

 

4 MİLYON TL’LİK PROGRAM HAZIRLANDI

Ajansın, mali destek programlarıyla başta mahalli idareler olmak üzere kar amacı gütmeyen kurumların altyapı projeleri için de 4 milyon TL’lik bir program hazırladığını belirten Trakya Kalkınma Ajansı Program Yönetimi Birimi Uzmanı Uğur Berkay Habiboğlu “Teklif çağrısına çıkılan Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı ile yapılacak altyapı yatırımlarıyla bölgenin sosyo-ekonomik yaşam seviyesi ve imkânlarının geliştirilmesi amaçlanıyor” dedi.

ÜST LİMİT 750 BİN TL

Bu program sayesinde proje sahipleri proje bütçelerinin yüzde 75’e kadar olan kısmının hibe olarak Ajans tarafından karşılanacağını söyleyen Habiboğlu “Program kapsamında yapılacak proje başvurularına verilecek hibenin alt limiti 100 bin TL, üst limiti ise 750 bin TL olacak” dedi.

HANGİ KURULUŞLAR BAŞVURABİLECEK?

Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı’na mahalli idareler (il özel idareleri, köy muhtarlıkları, mahalli idare birlikleri), diğer kamu kurum ve kuruluşları(valilikler, kaymakamlıklar, bakanlık veya bağlı ya da ilgili bölge, il ve ilçe müdürlükleri, bakanlıklara bağlı ya da ilgili kurum, kuruluş, merkez, enstitü ve başkanlıklar vb.), organize sanayi bölgeleri, küçük sanayi siteleri, birlik ve kooperatifler, üniversiteler (Üniversitelere bağlı uygulama ve araştırma merkezleri, fakülteler, yüksekokullar, enstitüler), kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının (TOBB’a bağlı odalar ve borsalar, esnaf ve sanatkârlar odaları, meslek odaları ve bunların bir araya gelerek oluşturdukları üst kuruluşlar) başvurabileceğini söyleyen Habiboğlu “Kar amacı gütmeyen kurumların Sosyo-Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programından yararlanabilecek” dedi.

ÜST LİMİT 300 BİN TL

Programda bölgede işbirliği ve dayanışma kültürünün güçlendirilmesi, dezavantajlı kesimlerin bölgede istihdam edilebilirliğin arttırılması, bölgede girişimcilik ve yenilik kültürünün geliştirilmesinin hedeflendiğini söyleyen Habiboğlu “Ajanstan toplam maliyetlerinin yüzde 90’ını hibe desteği olarak alma fırsatı bulabiliyor. Toplam 2 Milyon TL bütçesi bulunan Sosyo-Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programına başvuracak yararlanıcıların alacağı desteklerin alt limiti 25 bin TL, üst limiti ise 300 bin TL olacak” dedi. Habiboğlu, bu programa da mahalli idareler (il özel idareleri, belediyeler, muhtarlıklar, mahalli idare birlikleri), diğer kamu kurum ve kuruluşları(valilikler, kaymakamlıklar, bakanlık veya bağlı ya da ilgili bölge, il ve ilçe müdürlükleri, bakanlıklara bağlı ya da ilgili kurum, kuruluş,  merkez, enstitü ve başkanlıklar vb.), üniversiteler (Üniversitelere bağlı uygulama ve  araştırma merkezleri, fakülteler, yüksekokullar, enstitüler), kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları (TOBB’a bağlı odalar ve borsalar, esnaf ve sanatkârlar odaları, meslek odaları ve bunların bir araya gelerek oluşturdukları üst kuruluşlar), sivil toplum kuruluşları(vakıflar, dernekler, sendikalar ve bunların bir araya gelerek oluşturdukları üst kuruluşlar),organize sanayi bölgeleri, küçük sanayi siteleri, birlik ve kooperatiflerin başvurabileceğini söyledi.

65 MİLYON TL’LİK KAYNAK

Trakya Kalkınma Ajansı’nın Trakya Bölge Planında belirlenen hedeflerin gerçekleştirilmesine yönelik işbirliği, farkındalık oluşturma, araştırma-geliştirme, yatırım ortamını iyileştirme çalışmaları ile birlikte bölgede yer alan kamu, özel sektör ve sivil toplum örgütlerinin kalkınma sürecine katılımlarını desteklemek üzere mali destekler sağladığını ifade eden Trakya Kalkınma Ajansı Program Yönetimi Birimi Uzmanı Uğur Berkay Habiboğlu  “Bu kapsamda geçtiğimiz yıllardan bugüne yaklaşık 37 milyon TL’lik bir tutarı yapılan sözleşmeler ile yararlanıcılara hibe olarak aktarmaya devam ediyoruz. Ajansımızın sağladığı bu hibeler ile birlikte yararlanıcıların projeler kapsamında harcadıkları eş finansman rakamları ile bölgede 65 milyon TL’nin üzerinde bir kaynak hayata geçirilmiş oldu” dedi.

TURİZME ÖNCELİK VERİYORUZ

Trakya bölgesinde turizmin gelişmesinin temel öncelikleri olduğunu da ifade eden Habiboğlı “Trakya bölgemiz genelinde turizmin geliştirilmesi temel önceliklerimizden biridir” dedi. Bölgede turizmin dört mevsime yayılması ve konaklama sürelerinin arttırılması, turizm altyapısının iyileştirilmesi ve turizm aktivitelerinin çeşitlendirilmesine yönelik projeler beklediklerini ifade eden Habiboğlu “Özel sektör projelerinde yenilikçi ve katma değer oluşturan projelere öncelik veriyoruz. Bölgede mevcut üretimlerinde farklılaşmaya giderek katma değer oluşturan, bölgesel markalar ortaya çıkaran,   üretimde işbirliklerini geliştiren, temiz üretime dönük projeler temel önceliklerimiz arasında yer almaktadır” dedi.

Çerkezköy Haber / Gülveren VATANSEVER

  

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10