Cüzzam özel bir sağlık problemidir

Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkilileri Cüzzamın, "Mycobacterium leprae" isimli basil tarafından oluşturulan, kronik bir enfeksiyon hastalığı olduğunu ifade ederek "Lepra basili

Tekirdağ 29.01.2015 14:16:00 0
Cüzzam özel bir sağlık problemidir

HASTALIĞIN TARİHÇESİ İLE İLGİLİ BİLGİ VERDİ

Hastalığın tarihçesi ile ilgili de bilgi veren yetkililer, cüzzamın ilk kez nerede görüldüğü bilinemiyorsa da hastalığın değişik tiplerini tanımlayan en eski yazılı kaynakların MÖ 600 ve MÖ 400 yıllarına ait Hindistan ve Çin kaynaklı olduğunu belirterek “MÖ 2. yüzyıla ait eski Mısır mumyalarında da cüzzama ait belirtiler tespit edilmiştir. Bu nedenle hastalığın ilk kez bu bölgelerde ortaya çıktığı ve ticaret yolları, göçler ve savaşlar gibi çeşitli sosyal hareketlerle Orta ve Yakın Doğuya, buradan da önce Avrupalı göçmenler, daha sonra da Afrikalı esirler aracılığı ile Amerika’ya özellikle de Brezilya’ya taşındığı düşünülmektedir. Avustralya kıtasına ise Uzak Doğulu işçilerle taşınmış olması muhtemeldir. Avrupa’da 15. yüzyılın başlangıcında cüzzam son derece yaygın olarak bulunmakta iken 19. yüzyıldan itibaren sayı giderek azalmıştır. Hastalık bugün Avrupa’da Portekiz, İspanya, İtalya, Yunanistan, Türkiye, Kıbrıs ve Güney Rusya’da endemik olarak bulunmaktadır” dedi.

ÖZEL BİR SAĞLIK PROBLEMİ

Cüzzamın; yol açtığı fonksiyon kayıpları, sosyal damgalanma ve dışlanma gibi etkileri nedeniyle özel bir sağlık problemi olduğunu söyleyen yetkililer “1980’li yılların başlarından bu yana yapılan etkili kampanyalar ve tedavide birden fazla ilacın birlikte kullanılması ile 16 milyondan fazla hasta tedavi edilmiş ve hasta sayısı önemli ölçüde azalmıştır. Dünyadaki cüzzam hastalarının çoğu Güneydoğu Asya, Afrika ve Batı Pasifik bölgesindendir. 2012 yılında dünyada yeni tanı alan hasta sayısı 232 bin 857’dir” dedi.

BULAŞMA YOLLARI

Lepra basilinin tek kaynağının insan olduğunu ifade eden yetkililer “Ağız ve burun salgıları ile yakın ve uzun süreli temas sonucu damlacık enfeksiyonu ile bulaşır. Çocuklar hastalığa karşı daha duyarlıdır. Basil çok yavaş çoğalır. Kuluçka süresi 3-12 yıl arasında değişir; ortalama 2-4 yıldır. Belirtilerin görülmesi bazen 25 yılı bulabilir” dedi.

BASİT MUAYENELERLE TANI KONULABİLİR

Hastalığın tanısı ile ilgili de bilgiler aktaran yetkililer “Cüzzam pek çok deri ve sinir hastalığını taklit eder. Hastaların büyük bir kısmında lepra tanısı basit muayenelerle konabilir. Ailesinde lepra hikayesi olan kişilerde de tanı kolaylıkla konulabilir. Basil çıkaran tipte burun ve deriden alınan örneklerin incelenmesiyle tanı konur. Lepra karaciğer tutulumu ve reaksiyonel evrede görülen böbrek tutulumu (glomerulonefrit) dışında hayatı tehdit eden bir hastalık değildir. Hastaların büyük kısmı toplumdaki diğer ölüm nedenleriyle kaybedilirler.

Cüzzam, erken tanı konulduğunda tedavisi kesin olarak yapılabilen bir hastalıktır. Erken tanı ve tedavi ile kalıcı sakatlıkların oluşması önlenebilir” dedi.

BİLDİRİMİ ZORUNLU

Ülkemizde Lepra hastalığının bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalıklar kapsamında olduğunu ifade eden yetkililer “Ülkemizde 2014 yılında kayıtlı lepralı hasta sayısı kümülatif olarak 1044 olarak saptanmıştır. 2014 yılında 6 yeni vaka tespit edilmiştir. Lepra hastalarının tedavi ve takipleri deri ve zührevi hastalıklar kliniklerinde yapılmaktadır. Ayrıca Deri ve Tenasül Hastalıkları Dispanserleri de lepra hastalarının takiplerini yapmaktadır. Hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçlar Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz karşılanmaktadır” bilgisini verdi.

Çerkezköy Haber 


0282 726 91 91
0282 747 65 10