CHP, Tekirdağ'da adaylarını eğilim yoklaması ile belirleyecek

7 Haziran'da yapılacak olan genel seçimler için seçim süreci devam ederken, Cumhuriyet Halk Partisi'nde adayların hangi yöntemlerle belirleneceği netlik kazandı.

Çerkezköy 16.02.2015 15:45:00 0
CHP, Tekirdağ

TEKİRDAĞ’DA EĞİLİM YOKLAMASI YAPILACAK

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında Pazar günü genel merkezde yapılan Parti Meclisi (PM) toplantısında milletvekili aday adayları için kararlar alındı. Buna göre; 45 seçim bölgesinde ön seçim, Tekirdağ’ın da aralarında bulunduğu 10 ilde eğilim yoklaması ve 30 ilde merkez yoklaması yapılacak. Tekirdağ’da ilk sıra kontenjan aday olurken, diğer 5 aday ise örgütler nezdinde yapılacak eğilim yoklaması ile belirlenecek. Kırklareli ve Edirne’de ise adaylar önseçim ile belirlenecek.

55 SEÇİM BÖLGESİNDE ÖN SEÇİM YAPILACAK

CHP Parti Sözcüsü Haluk Koç Parti Meclisi toplantısı sonrasında basın mensuplarına açıklama yaptı. Haluk Koç açıklamasında, “İstanbul 1., 2., 3., Ankara 1. 2. ve İzmir 1., 2. bölgelerde 1. sıra adayları kadın adaylar olacak. Alınan karar gereği ayrıca 85 seçim bölgesinin 55'inde milletvekili adayları ön seçimle belirlenecek” dedi.

30 İLDE MERKEZ YOKLAMASI

45 ilde hakim denetiminde, 10 ilde ise örgüt denetiminde tüm üyelerin katılımıyla aday belirleme yolu tespit edildiğini açıklayan Koç, geriye kalan 30 ilde ise merkez yoklaması kararı alındığını ifade etti. 1987 ve 1991 Genel Seçimleri sonrasında en geniş oranda ön seçim uygulamasının 2015 seçimleri için CHP tarafından kullanılacağını belirten Koç, "Demokrasinin giderek daraltıldığı günümüzde bu karar, 'demokrasi' diye bağırıp duran diğer siyasi partilere de bir örnek teşkil edebilecektir" diye konuştu.

ADAY ADAYLIĞI BAŞVURULARI 17-24 TARİHLERİ ARASINDA YAPILABİLECEK

Parti Meclisi'nde alınan diğer kararları açıklayan Koç, 17-24 Şubat tarihleri arasında adaylık başvuruları Genel Merkez'e yapılabileceğini belirtti. Koç, İstanbul, Ankara, İzmir illerinde CHP'nin 1. sıra milletvekili aday adaylarının kadın olacağını bildirdi. 29 Mart'ta tüm üyelerin katılımıyla hakim gözetiminde ön seçim yapılacak illeri açıklayan Koç, Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bartın, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çorum, Denizli, Düzce, Edirne, Erzincan, Giresun, Isparta, İstanbul, İzmir, Karabük, Karaman, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kilis, Konya, Kütahya, Manisa, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Samsun, Sinop, Sivas, Uşak ve Yozgat illerinde bu kapsamda ön seçim yapılacağını açıkladı.

10 İLDE ÖRGÜT DENETİMİNDE EĞİLİM YOKLAMASI YAPILACAK

Koç, Adana, Adıyaman, Kahramanmaraş, Kayseri, Malatya, Muğla, Mersin, Tekirdağ, Trabzon ve Zonguldak olmak üzere toplam 10 ilde, CHP örgütlerinin denetiminde tüm 29 Mart'tan daha önce eğilim yoklaması yapılacağını bildirdi. Merkez yoklamasının ise 30 seçim bölgesinde yapılacağını duyuran Koç, bu illerden 17'sinin CHP'nin yüzde 10'un altında oy alındığı seçim bölgelerini kapsadığını ifade etti. 

ÖN SEÇİM İLE EĞİLİM YOKLAMASINDA ARASINDAKİ FARK

Ön seçim; hakim nezaretinde yapılıyor ve sandıktan kim çıkarsa o kesin aday olurken, Eğilim Yoklamasında ise; seçimin denetimi il örgütü tarafından yapılıyor ve son sözü genel merkez söylüyor. Eğilim yoklamasında adayları genel merkez belirliyor.

Çerkezköy Haber / Gülveren VATANSEVER


0282 726 91 91
0282 747 65 10