Çevresel sorunlar masaya yatırıldı

TEMA Malkara Gönüllü Temsilciliği tarafından Yaylagöne Mahallesi'nde düzenlenen panelde çevresel sorunlar masaya yatırıldı.

Malkara 6.03.2015 14:22:00 0
Çevresel sorunlar masaya yatırıldı

TOPRAK KİRLİLİĞİ

TEMA Temsilcisi Hasan Akçay, toprak kirliliğine değinerek “Topraktaki kirlenmenin başlıca kaynağı kentsel ve endüstriyel atıklar, tarım ilaçları ve yapay gübrelerdir. Hiç işlem görmeden olduğu gibi atılan kentsel ve endüstriyel atıklar, toprağı, bitki örtüsünü ve diğer canlıları olumsuz yönde etkiliyor” dedi.

TOPRAK CANLILARINI ZEHİRLER

Sıvı atıkların ise arıtılmazlarsa toprağı ve taban suyunu kirlettiğini ifade eden Akçay “Toprak için tehlikeli bir diğer atık da, fabrikaların bacalarından çıkan zehirli gazlardır. Bu gazlar zamanla havada yoğunlaşır ve yağışlarla birlikte toprağa düşer. Böylece oluşan asit yağmurları hem toprak organizmalarına zarar verir, hem de toprağı kirletir. Bu yolla toprakta biriken demir, kurşun çinko, bakır, nikel, kadmiyum, kobalt gibi ağır metaller toprağın kimyasal yapısını bozar ve toprak canlılarını zehirler” dedi.

EROZYON KONUSUNA DEĞİNDİ

Nazmi Tunca ise erozyon konusunda bilgiler verdi. Erozyonun, toprak aşınımı anlamına geldiğini ifade eden Tunca “Başlıca nedeni, toprağı koruyan bitki örtüsünün yok olmasıdır. Erozyon, her ne kadar doğal koşullarda da meydana gelebilirse de, günümüzde daha çok insanların doğal kaynakları sömürmesi ve doğal koruyucu olan bitkisel örtüsünü ortadan kaldırması sonucu oluşur. Bunlardan ilkine doğal erozyon, ikincisine ise hızlandırılmış erozyon denir” dedi. Panele, TEMA Malkara Gönüllü Temsilcileri Hasan Akçay, Nazmi Tunca, Salih Kirez, Hüseyin Yontar, Barış Akçay, Yaylagöne Muhtarı Akgül Öztürk ve vatandaşlar katıldı.

Çerkezköy Haber


0282 726 91 91
0282 747 65 10