Çocuklarla iletişim kurmanın altın kuralları

Fevzipaşa İlkokulu bünyesinde eğitim veren Anaokulu'nda velilere yönelik düzenlenen eğitimde okul öncesinin önemi anlatıldı.

Çerkezköy 30.04.2015 18:16:00 0
Çocuklarla iletişim kurmanın altın kuralları

3-6 YAŞ ARASINDA PEKÇOK DEĞİŞİM YAŞANIYOR

Önceki gün düzenlenen eğitime çok sayıda veli katıldı. Eğitimi Ana sınıfı öğretmenleri Necla Kandırmaz ile Asuman Kahraman verdi. Ana sınıfı öğretmenleri Asuman Kahraman ve Necla Kandırmaz “Okul öncesi eğitim çocuklar için çok önemli” dedi. Saygı, sevgi, paylaşma, iş bölümü, sorumluluk, sosyal çevre oluşturma açısından çocuğu geleceğe hazırlayan en güvenli ortamın okul öncesi olduğunu ifade eden Kahraman, “3 ile 6 yaş arası, çocukta pek çok değişim yaşandığını göze alırsak, normal gelişim gösteren bir çocuk, 6 yaş civarında çeşitli fiziksel becerilerini kullanmaya başlar. Bilimsel gelişim açısından ise, fiziksel ve sosyal çevresi ile ilgili yoğun bir bilgi birikimi oluşturmaya ve çevresinde gelişen olayları anlamaya başlar” dedi.

GELİŞTİRİCİ ETKİNLİKLERİN AĞIR BASTIĞI YILLAR OLMALIDIR

Okul öncesi yılların çocuğun soyut düşünme yetisinin henüz tam şekillenmediği ve bu nedenle yapılan tüm etkinliklerin somut bir biçimde çocuğun yaparak ve deneyerek öğrenmeyi gerçekleştirdiği yıllar olduğunu ifade eden Kahraman “Düşünüldüğünde, okul öncesi yılları çocuğun arkadaşları ve öğretmeni ile birebir olarak kuracağı iletişime dayalı konuşma ve dinleme becerilerini geliştirici etkinliklerin ağır bastığı yıllar olmalıdır” dedi.

ÖĞRENME BECERİSİ BU YAŞTA GELİŞİR

Çocukta zeka gelişiminin yüzde 80'lik kısmının 7 yaşına kadar tamamlandığını, öğrenme becerisinin bu yaşta geliştiğini dile getiren Kahraman “Çocuğun grup içine katılması, sağlıklı ilişkiler kurması, kültürel değerlerine sahip çıkması, sosyalleşmesi gibi olgular bu yaşta gelişir. Bu dönemdeki sapma ve olumsuzluklar çocuğun bütün yaşamını olumsuz yönde etkiler” dedi. Farklı kültür ortamlarından ve ailelerden gelen çocukların ortak bir yetişme ortamına okul öncesi eğitim kurumlarında ulaştığını dile getiren Kahraman “Çocuk kendine güven duygusunu bu kurumlarda kazanmaya başlar. Dilini doğru, yanlışsız ve güzel konuşma özelliğini bu yaşta öğrenir. Toplumu, çevreyi, evreni ve insan davranışlarını tanımaya başlar. Nesneleri, eşya ve varlıkları, temel bir takım becerileri, davranışları, olumlulukları ve olumsuzlukları öğrenmeye başlama yaşı 4-6 yaşları arasındadır” dedi.

ÇOCUKLARLA İLETİŞİM KURMANIN YOLLARI

Necla Kandırmaz da velilerin çocuklarla iletişim kurma yolları ile ilgili konuştu. Çocukların her düşündükleri ve hissettikleri şeyi ebeveynleriyle paylaşma ihtiyacı duymadığını ifade eden Kandırmaz “Bu yüzden onların yardıma yada konuşmaya ihtiyacı olup olmadığını anlamak ailelerin görevidir. Çocuklar özgürlüklerine sahip olmaya başladıkça, anlaşmazlıklar ve fikir çatışmaları baş göstermeye başlar. Ana ve babalar tartışma, büyümenin normal bir parçasıdır, çocuklar sınırları denerler. Bu çekişmeler bir nevi iletişim kapılarının açık kalmasını sağlar” dedi.

ONLARI DİNLEMEK HER DEDİĞİNİ YAPMANIZ DEMEK DEĞİLDİR

Ana sınıf öğretmenleri Asuman Kahraman ve Necla Kandırmaz “Çocuğunuzu dinlemek, onun her söylediğiyle aynı fikirde olmanız ya da onun her dediğini yapmanız demek değildir. Onu dinleyin, söylemek istediğini anlayın ve sonra onun fikrine neden katılmadığınızı açık bir dille onun anlayacağı şekilde anlatın. Çocuklara bir yetişkin gibi davranılması onlara değer verildiğinin bir göstergesidir. Çocuklarınızı dinleyerek, ne düşündüklerini öğrenmekle kalmayınız. Onlara bir yetişkin gibi saygı duyduğunuzu ve her zaman onları dinlemeye açık olduğunuzu da gösterin” dedi.

Çerkezköy Haber / Cem BÜLBÜL

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10