Torba Yasa ve İŞKUR teşvikleri masaya yatırıldı

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası, İŞKUR ve PERYÖN Trakya Şubesi işbirliğiyle dün saat 18.00'da "Torba Yasa'daki son değişiklikler" ve "İŞKUR Teşvikleri" konularında s

Çerkezköy 13.05.2015 17:54:00 0
Torba Yasa ve İŞKUR teşvikleri masaya yatırıldı

İŞVERENLER KALİFİYE ELEMAN BULMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYOR

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen programın açılış konuşmasını yapan PERYÖN Trakya Şube Başkanı Özber Çetin, Tekirdağ’da işverenlerin kalifiye eleman bulmakta güçlük çektiğini ifade ederek, seminerin özellikle işverenler için de faydalı geçeceğine inandığını belirtti. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Kozuva da, ÇTSO olarak üyeler için düzenledikleri eğitimlere devam ettiklerini belirtti.

KALİTESİNİ KANITLADI

ÇTSO’nun, kalitesini Avrupa normlarında hizmet veren bir oda olarak kanıtladığını belirten Kozuva, amaçlarının üyelere en hızlı ve en kaliteli şekilde hizmet verebilmek olduğunu ifade etti. Üyelere Afrika ve Balkanlar arasında köprü olduklarını söyleyen Kozuva, üyeler için yeni iş alanları sağlamaya çalıştıklarını ifade etti.

İŞSİZLİK MAAŞI ALANLAR DA FAYDALANABİLİYOR

İŞKUR Tekirdağ Müdür Vekili Yasin Tekin de özellikle iş başı eğitim programı konusuna önem verilmesi gerektiğini vurguladı. Yeni düzenleme ile iş başı eğitim programına katılanlara kurum olarak günlük 36,5 TL vereceklerini, bunun da aylık 949 TL yaptığını belirten Tekin, “Üstelik işsizlik maaşı alanlar da bu uygulamadan faydalanabiliyor” dedi.

İŞVERENLERİN İŞSİZLİK ÖDENEĞİ

Tekin, 6 aylık süre sonunda iş başı eğitim programına aldığı çalışanların en az yüzde 20’sini işe alan işletmelerin bu programdan tekrar faydalanabileceğini söyledi. Açılış konuşmaların ardından konuşmacıların sunumlarına geçildi. “İşverenlerle işsizlik ödeneği’ konusunda bilgi veren Çorlu İŞKUR Müdürü Ahmet Durmuş, yaşanılan sorunları “Çıkış nedeninin gerçeğe uygun bildirilmemesi. Son 120 gün içerisinde bildirilen eksik gün nedenlerinde ‘birden fazla neden’ bildirildiğinde yazı ile kuruma ayrıntılı şekilde bildirilmemesi. Kanunda geçen deneme süresini (2-4 ay) aşan çalışma sürelerinde de çıkış işleminin ‘deneme süreli iş sözleşmesi bitişi’ olarak bildirilmesi. İşsizlik ödeneği ile ilgili kişilerin yanlış bilgilendirilmesi ve yanlış yönlendirilmesi” olarak sıraladı.

ENGELLİ ÇALIŞTIRMA YÜKÜMLÜLÜKLERİ

İşletmelerin engelli çalıştırma yükümlülükleri hakkında da konuşan Durmuş, bir işverenin il genelinde çalışan sayısı 50 ve üzerinde olduğunda engelli çalıştırma yükümlülüğü doğduğunu anımsattı. Engelli talebinin ayrıntılı şekilde oluşturulması ve kuruma bildirilme süresinin 5 iş günü olduğunu söyleyen Durmuş, Engelli Toplu İş görüşmesi süresinin ise en geç 10 gün olduğunu belirtti.

İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMINI DA ANLATTI

2015 yılında engelli çalıştırmama ceza miktarının 2 bin 95 TL olup çalıştırılmayan her engelli ve her ay için uygulandığını ifade eden Durmuş, engelli çalıştırma azami maliyetinin bin 411,76 TL, engelli çalıştırmama maliyetinin ise 2 bin 95 TL olduğunu söyledi. İş Başı Eğitim Programından da bahseden Durmuş, programın amacının, kuruma kayıtlı işsizlerin yine kuruma kayıtlı işyerlerinde daha önceden edindikleri teorik bilgileri uygulama yaparak pekiştirmelerini, yeni bir meslek edinmeleri ve mesleki deneyim kazanmalarını sağlamak olduğunu söyledi.

KİŞİYİ KENDİNİZ YETİŞTİRİN, ÜCRETİNİ BİZ VERELİM

“İşe alacağınız kişiyi kendiniz yetiştirin ücretini biz verelim” diyen Durmuş, İŞKUR olarak katılımcıya günlük 36.5 TL cep harçlığı verdiklerini ve iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primi ile genel sağlık sigortası prim giderlerini ödediklerini ifade etti. Seminerin ardından Çerkezköy İŞKUR Müdürü Adem Pusaoğlu ve Çorlu İŞKUR Müdürü Ahmet Durmuş’a birer plaket takdim edildi. Seminere İŞKUR Tekirdağ Müdür Vekili Yasin Tekin, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Kozuva, Çerkezköy İŞKUR Müdürü Adem Pusaoğlu, Çorlu İŞKUR Müdürü Ahmet Durmuş, SGK Çerkezköy Şube Müdürü İshak Marangoz, PERYÖN Trakya Şube Başkanı Özber Çetin, Çerkezköy TSO Meclis Başkan Vekili Asım Yavuzarslan, Çerkezköy TSO Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Seçkin ve çok sayıda davetli katıldı.

Çerkezköy Haber / Cem BÜLBÜL

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10