Akay taşkın riskinin ardından DSİ'ye yüklendi

Önceki günü taşkın riski nedeniyle teyakkuzda geçiren Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, "Hepimize geçmiş olsun."dedi.

Çerkezköy 30.09.2015 18:21:00 0
Akay taşkın riskinin ardından DSİ

Pınarça ve Çorlu Derelerinin debisindeki yüksekliğin taşkın riskini beraberinde getirdiğini belirten Belediye Başkanı Vahap Akay, “Metrekareye 50 ile 100 kilogram yağışın düşmesi sonucu Pınarça ve Çorlu Dereleri taşkın için kritik seviyeye kadar yükseldi fakat gerek Çerkezköy Belediyemizin gerekse TESKİ’nin aldığı önlemler ve tedbirler sayesinde çok şükür hiçbir vatandaşımızın canına ve malına, evine ve iş yerine zarar gelmedi”dedi.

GEÇMİŞ OLSUN

Çerkezköylülere taşkın riski nedeniyle  ‘Geçmiş olsun’ dileklerini ileten Belediye Başkanı Vahap Akay, her yağmurdan sonra Çerkezköy’ün su taşkın riski ile karşı karşıya kalmasının artık kader olmaktan çıkarılması gerektiğini belirterek yetkilileri göreve çağırdı.
15.00 İTİBARİ İLE SU SEVİYESİ AZALMAYA BAŞLADI
Akay, taşkın riskinin savuşturulmasının ardından önemli açıklamalarda bulundu. Akay, “Bugün sabah saatlerinde Çayırdere, Hallaçlı tarafından gelen Çorlu Deresi’nin eni Ambardere Mevkii’nde yer yer 50 metreye kadar ulaştığını gördük. Ayrıca Çorlu Deresi ile Pınarça Deresi’nin birleşme noktasında, iki suyun birleştiği bölgede hem Çorlu Deresi hem de Pınarça Deresi taşkın seviyesine kadar ulaştı. Ancak gelen yağmur sularının yavaşlaması ile öğleden sonra 15.00 itibari ile su seviyesi azalmaya başladı. Alınan önlemler sayesinde hiçbir vatandaşımızın, hemşerimizin canına ve malına, evine ve iş yerine zarar gelmedi. Çalışmalarda görev alan tüm çalışma arkadaşlarımı kutluyorum. Hepsinin ellerine sağlık.”dedi.
YAPILAN ÇALIŞMALARIN ÖNEMİNİ GÖRDÜK
Taşkınlara yönelik son dönemlerde yürütülen çalışmaların önceki gün faydasını gördüklerini belirten Akay, “Yaklaşık 1 senedir Çorlu Deresi’nin Kızılpınar ve Veliköy istikameti ile şehir içi bölgelerde DSİ’nin sallama kepçeleri ve Çerkezköy Belediyesi’nin dere açma çalışmalarının önemini bugün bir kez daha gördük ve anlamış olduk. 22 Aralık 2012 tarihinde yaşanan sel baskınından sonraki ve 21 Ekim 2013 tarihinde yaşanan aynı sıkıntılardan sonraki DSİ’nin açıklamalarda Çorlu Deresi’nin Çerkezköy içinden geçen 10 kilometrelik bölümünün 2014 yılı başında ihaleye çıkacağı açıklamaları yerel gazetelerde durmaktadır.”diye konuştu.
DERE ISLAHI SÜREKLİ ÖTELENDİ
Akay, dere ıslahı ile ilgili olarak açıklamalarda bulunurken, “Dönemin DSİ yetkililerinin Çorlu Deresi’nin Muratlı’ya kadar olan 70 kilometrelik ıslah çalışmalarının ilk etabı olan Çerkezköy etabının 2014 yılı başında ihaleye çıkacağı açıklanmış ancak arkası getirilmemiş ve bugüne kadar sürekli Çorlu Deresi’nin ıslahı ötelenmiştir.”dedi.
29 EKİM 2013’TE BİTECEĞİ SÖYLENEN ISLAH ÇALIŞMASI HALA BİTİRİLEMEDİ!
DSİ’ye yönelik eleştirilerini sürdüren Akay, “Mayıs 2013’te temeli atılan Pınarça Deresi ıslah çalışmasının 29 Ekim 2013 yılında bitirileceği sözünü dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel Eroğlu vermiş fakat hala çalışmalar tamamlanmamış, ıslah projesinde yer alan Hükümet Caddesi’ne yeni köprü yapımına dahi başlanılmamıştır. Bu köprünün ne zaman yapılacağı tüm Çerkezköy halkı tarafından merak edilmektedir.”diye çıkıştı.
DSİ ÇORLU DERESİ İLE İLGİLİ ADIM ATACAK MI?
Dere ıslahı ile ilgili DSİ’nin önceden açıkladığı planlamaları ve programını hatırlatırken, “27 Mayıs 2013 tarihinde ilçemizde yayınlanan yerel gazetelere baktığımızda dönemin DSİ Genel Müdürünün Çerkezköy’e önem verildiği açıklamaları vardır. Ancak gazetelere verilen beyanat dışında Çerkezköy’e hiçbir önem verilmemiş, Çorlu Deresi ile ilgili adım atılmamıştır. DSİ yetkilileri bundan sonraki süreçte Çorlu Deresi ile ilgili adım atacaklar mıdır? Yoksa vatandaşlarımız ve bizler her yağmurdan sonra taşkın korkusu ile yaşamaya devam mı edeceğiz?”ifadelerini kullandı.
BARAJ PROJESİ NE AŞAMADA?
Akay, açıklamalarını şöyle tamamladı: “Yaklaşık 1 yıl önce DSİ yetkililerinin söyledikleri Ambardere Baraj Projesi ne aşamadadır? Bunların biran evvel, vakit geçirilmeden Çerkezköy kamuoyu ile ve ilçede yaşayan vatandaşlarımız ile paylaşılmalıdır.
BIÇAK KEMİĞE ARTIK DAYANDI!
Çerkezköy’de yaşayan vatandaşlarımızın artık bıçak kemiğe dayanmıştır. Bu konuda vatandaşlarımızın hassasiyetleri artmış ve DSİ’den biran evvel yıllardır ötelenen yatırımların yapılmasını beklemektedir. Nüfusu 120 bini bulan bir sanayi kentinin 2015 yılında su taşkını korkusu ile yaşaması, Çorlu Deresi’nin ıslah edilmemesi artık sorumluların ayıbıdır. 
BİZ ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMAYA HAZIRIZ
Başta DSİ ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı olmak üzere tüm kurumlardan su taşkını tehdidine karşı duyarlı olmalarını ve sorunu çözmelerini bekliyoruz. Çerkezköy Belediyesi olarak biz üzerimize düşeni fazlası ile yapmaya her an hazırız."

Çerkezköy Haber

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10