Huzurevi raporu meclise sunuldu

Çerkezköy Belediyesi Ekim ayı meclis toplantısının sonunda 20 yıldır sonuç alınamayan 970 ada 1 parselde bulunan Huzurevi ile ilgili olarak hazırlanan raporu İnceleme ve Araştırma Komisyonu meclise sundu.

Çerkezköy 2.10.2015 18:20:00 0
Huzurevi raporu meclise sunuldu

2014 Ağustos ayı meclis toplantısında gündeme gelen Huzurevi konusunun ardından meclis İnceleme ve Araştırma Komisyonu kurulması için oy birliği ile karar almıştı. Komisyonda ise CHP grubundan Nedim Yılancı ve Ali Çalışkan, AK Parti Grubu’ndan Remzi Garip ve Ali Dönmez, MHP Grubundan da Hasan Sakallı yer almıştı. Komisyon bir yıllık araştırmanın ardından raporu önceki gün gerçekleştirilen Ekim ayı meclis toplantısında meclis üyelerine sundu. Komisyon Başkanı Nedim Yılancı ve üyeler tarafından hazırlanan raporda “970 Ada 1 parsel numaralı arsa vasfı taşınmaz 36 ada 3 numaralı tarla vasıflı araziden oluşmuştur ve bu tarla vasıflı taşınmaz belediye tarafından evvelce yapılmış bir kamulaştırma işleminden edinilmiştir. 14.06.1994 tarih ve 7 sayılı belediye meclis toplantısında o zamanki imar planlarında sağlık tesis alanı olarak fonksiyon tanımlanmış olan alanın huzurevi yapılmak ve belediyeye kontenjan ayrılmak şartı ile Türk Metal Sendikası’na verilmesi hususu oy birliği ile karar alınmıştır. Meclis kararına istinaden 02.08.1994 tarih,612 sayılı encümen kararı ile 36 ayda üç numaralı parsele o günün koşullarında 27 bin 400 TL bedel ödenmesi ve yapılacak tesiste belediyeye beş kişilik kontenjan verilmesi şartı ile taponun devredilmesi hususunda oy birliği ile karar alınmıştır. Daha sonra bu alan imar uygulaması görerek ada parsel numarası 970 ada 1 parsel olmuştur. Sağlık tesis alanı fonksiyonundaki söz konusu parselde 30.06.1995 yılında 2962 metrekarelik huzurevi tesisleri olarak yapı ruhsatı tanzim edilmiştir” ifadelerine yer verildi.

“ENCÜMENCE KARAR ALINMIŞTIR”

14 Haziran 2006 yılında 2 bin 962 metrekarelik yere huzurevi olarak yapı ruhsatının yeniden verildiği ifade edilen raporda “26 Eylül 2006 tarihinde ise ruhsata bağlı olarak 2 bin 962 metrekarelik miktarındaki yapı için yapı kullanma izin belgesi düzenlenmiştir. 06.05.2013 ve 09.05.2013 tarihlerinde yapı ile ilgili incelemede ruhsata esas 2 bin 962 metrekare haricinde kaçak yapılaşmanın bulunduğu, ısı yalıtımının yapılmamış olduğu, kiriş ve kolonlarda güçlendirme yapıldığı iç duvarlar ve bina cephesinde değişiklikler yapıldığı belirtilerek tutanak tutulmuş ve imza altına alınmıştır. 09 Mayıs 2013 tarihinde  belediye tarafından söz konusu binanın ruhsatsız kısımlarının düzeltilmesi yönünde Türk Metal Sendikasına yazılı uyarıda bulunulmuştur. 20. Mayıs 2013 tarihinde söz konusu binanın ruhsata aykırı kısımları için 1 milyon 718 bin 969,18 TL para cezası verilmesi hususunda belediye encümenince karar alınmıştır. 21. Mayıs 2013 tarihinde alınan encümen kararının yazılı olarak Türk Metal Sendikası’na bildirilmesi üzerine sendika 22.05.2013 tarihli yazılarında ruhsata aykırı olan kısımlar için yeniden proje hazırlayacağını ve ruhsata uygun hale getirileceğini bildirmiştir” denildi.

“16 BİN METREKARE MİKTARINDA BİNA HALİNE GETİRİLMİŞ”

Türk Metal Sendikası’nın encümen kararında verilen para cezasına 31 Mayıs 2013 tarihinde itiraz ettiği ifade edildiği raporda “İtiraz üzerine söz konusu yapıya ilişkin 07.06.2013 tarihinde yeninde encümen kararı alınarak para cezası 1 milyon 4 bin 811,14 TL olarak düzeltilmiş ve sendikaya tebliğ edilmiştir. Türk Metal Sendikası encümen kararında belirtilen para cezasına olan itirazını İdare Mahkemesi’ne taşımış ve İdare Mahkemesi 27 Temmuz tarihinde yürütmeyi durdurma talepli davanın incelenmeksizin reddine karar vermiştir. Türk Metal Sendikası İdare Mahkemesi’nce alınan karara itiraz etmek üzere Danıştay 6.Daire’ye başvuru yapmış, Danıştay 6.Daire 14 Ekim 2014 tarihinde İdare Mahkemesinin aldığı kararı ise bozmuştur. Belediye inceleme komisyonunun Zeugma Gayrimenkul Değerlendirme Danışmanlık A.Ş’ye söz konusu bina ile ilgili hazırladığı inceleme ve değerlendirme raporunda 2 bin 962 metrekaresi ruhsatlı olmak üzere toplam 16 bin 383 metrekarelik yapı olduğunu belirlemiş ve bu yapının toplam bedelinin 15 milyon 255 TL olduğunu raporlamıştır. Sonuç itibariyle 970 ada 1 numaralı parsel huzurevi yapılmak şartı ile Türk Metal Sendikasına devredilmiş 2 bin 962 metrekarelik miktarındaki bina ruhsatlandırılarak yapı kullanma izni verilmiş, fakat daha sonra bina ruhsat almaksızın büyütülerek yaklaşık 16 bin metrekare miktarında bina haline getirilmiştir. Bugün itibariyle yasal durumu açıklanmış olan ve kullanılmayan bir bina bulunmakla birlikte sendika tarafından durumun düzeltilmesine yönelik talepler mevcuttur” denildi.

“KAÇAK YIPALIŞMA BULUNUYOR”

Komisyon raporunun okunmasının ardından açıklamalarda bulunan İnceleme ve Araştırma Komisyonu Başkanı Nedim Yılancı “Bununla ilgili Çerkezköy Belediyesi’nin dilekçesi oldu. Dilekçeye istinaden komisyon kurduk ve çeşitli tespitlerde bulunduk. Talebi buranın sağlık tesisinin özel eğitim alanına çevrilmesi yönünde idi. Böyle bir talebi de komisyon olarak inceledik. Yerde birçok sıkıntının olduğunu tespit ettik. Yapılaşma mevcut imar durumuna göre uygun olmamakla birlikte kaçak yapılaşma da bulunuyor. Çözüm için ne yapabilir diye komisyon olarak düşündük. Net çözüm bulamadık ve meclise sunmak istedik” dedi.

“TMS’YE TALEPTE BULUNDUK”

Bu yerle ilgili önlerinde üç seçenek olduğunu kaydeden Yılancı “Plan tadilatı yaparak burayı yasal hale getirmek, buranın geri alınması noktasında yasal bir süreç başlatmak ve mevcut yapının fazla olan kısımlarının yıkılması gibi üç seçenek var. Neler yapılabileceği konusunda birlikte karar verelim. Bizim gönlümüzden geçen buranın bugün ki değerini tespit edip değer karşılığında sendikadan bir talepte bulunmaktır. Çerkezköy’ün ihtiyaçları noktasında eğitim eksikliği var. Yasal hale getirmek için bunun karşılığında bir okul yapacaksınız ve milli eğitime devredeceksiniz. Çerkezköy Belediyesi’ne bu değere karşılık okuldan kalan miktar ile belediyeye tesis yapın gibi Türk Metal Sendikası’na talepte bulunduk. Buna yanıt verirse elimizi grup olarak taşın altına koyacağız” diye konuştu.

“KİMSEYE DANIŞMADAN EMRİVAKİ BU İŞİ YAPMIŞTIR”

Huzurevinin TMS’ye tahsis edildiğinde dönemin Belediye Başkanlığını yapan AK Partili Belediye Meclis Üyesi Remzi Garip “Bu huzurevi fikri ortaya atıldığında meclis olarak büyük bir heyecan ile oy birliği ile TMS’ye yeri tahsis ettik. Bir süre sonra haksız hakaretlere uğradım. Bugün ki rapor ile birlikte haklı olduğum ortaya çıktı. Bu yerin 16 bin metrekaresinde fazla inşaat vardır. Bunu yasalar çözecektir. Bunu tartışmamız lazım ve kamuoyunun vicdanı da yapacağımızı kabul etmesi lazım. Yasal ihlaller var. Türk Metal Sendikası Çerkezköy kamuoyundan özür dilemesini ve bu konunun düzeltilmesi için herkesin anlayacağı şekilde söylemelerini bekliyorum. Remzi Garip’i tehdit ederek ‘seni vururum, seni öldürürüm, seni şöyle yaparım’ diyerek bu iş çözülmez. Buranın böyle durması gerçekten çok yazıktır. Raporla her şey ortaya çıkmıştır. Grubumuz ile birlikte bu konu hakkında istişare yapacağız. Türk Metal Sendikası bu için kimseye danışmadan emrivaki yapmıştır. Bunu da çözmek halkın seçtiği meclise düşer” dedi.

“20 YILDIR KANAYAN YARASIDIR”

Bu işin içinde siyasi partilerinde olması gerektiğini kaydeden Yılancı “Sadece mecliste biz çoğunluktayız deyip, ‘oldu bitti’ye getirerek sonuca ulaşma gayesinde değiliz. Çünkü bu sorun Çerkezköy’ün 20 yıldır kanayan yarasıdır. Çerkezköy’e katacakları katkılar da Türk Metal Sendikası’nın özrü olacaktır. Burası ya yıkılacak ya geri alınacak. Ya da tadilat yöntemi ile sorunu çözülecek.”diye konuştu.

Haber/Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10