DSİ: Kamulaştırmayı bekliyoruz!

Pınarça ve Çorlu dere ıslahları ile ilgili Milletvekili Faik Öztrak'ın açıklamalarına DSİ, kamulaştırmaların henüz yapılmamasını gerekçe göstererek karşılık verdi.

Çorlu 22.10.2015 15:19:00 0
DSİ: Kamulaştırmayı bekliyoruz!

Önceki gün CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak’ın Çerkezköy ziyaretinde dere ıslahları ile ilgili DSİ’ye yönelik suçlamalarına DSİ’den (Devlet Su İşleri) cevap gecikmedi. DSİ Bölge Müdürü Adil Sabancı imzası ile yapılan açıklamada, “DSİ Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin kamulaştırma işlemlerini tamamlamasını beklemekte. İşin geciktirilmesi ya da ötelenmesi gibi bir durum asla söz konusu değildir.” İfadelerine yer verildi.

ÖTELENDİĞİ GERÇEĞİ YANSITMIYOR

Önceki gün “CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak’dan DSİ çıkışı” başlığıyla yayımladığımız haberimize DSİ’den açıklama geldi. DSİ Bölge Müdürü Adil Sabancı tarafından Çerkezköy Haber’e yapılan yazılı açıklamada, Çerkezköy’den geçen Pınarça Deresi ve Çorlu Deresi’nin ıslahının uzun zamandır DSİ tarafından ötelendiği reddedildi. DSİ’nin işi geciktirdiği, ötelediği ifadelerini kabul etmeyen açıklamada, “Büyük Su İşleri kapsamında yapılması planlanan 69 kilometre uzunluğunda Çorlusuyu Deresi ıslah projesi Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından 2010/5 Başbakanlık genelgesine göre proje alanında kamulaştırmaların yapılmasının ardından tarafımıza teslim edildiği takdirde yatırım programına teklif edilecektir. Özetli DSİ Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin anılan kamulaştırma işlemlerini tamamlamasını beklemekte olup işin geciktirilmesi ya da ötelenmesi gibi bir durum asla söz konusu değildir.”

DSİ’NİN DERE ISLAH ÇALIŞMALARI 

Açıklamada daha sonra dere ıslahları ile ilgili bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgilere yer verildi. Açıklama şöyle devam etti:

“Tekirdağ Çerkezköy Pınarça Deresi Taşkın Koruma İnşaatı İşi Bölge Müdürlüğümüz tarafından 13.12.2012 tarihinde ihale edilmiş olup yüklenici İDK İnşaat Sanayi ve Ticaret LTD.ŞTİ. ile 16.01.2013 tarihinde sözleşme imzalanmıştır. İşin ihale bedeli 4.272.627 TL’dir. İşin süresi 300 takvim günü olup, sözleşmeye göre işin bitiş tarihi 14.11.2013’tür.

NEDEN GECİKTİ?

2013 ve 2014 yılında mevsim normalleri dışında yaşanan aşırı yağışlar nedeniyle iş tamamlanmamıştır.  Mevsim şartları yanı sıra Çerkezköy Belediyesi’nin içmesuyu isale hattından kaynaklanan kaçaklar nedeniyle inşaat faaliyetleri olumsuz yönde etkilenmiştir.

BİR TAŞIT BİR YAYA KÖPRÜSÜ TAMAMLANDI

Taşkın Koruma Tesisi proje uzunluğu 3 bin 180 metre olup 2 bin 100 metrelik kısmında beton klavuz kanal kesitli, kalan bin 80 metrede toprak kanal kesitli ıslah yapılmış olup 1 adet taşıt ve 1 adet yaya köprüsü imalatı tamamlanmıştır.

ÇERKEZKÖY’ÜN TAŞKINLARI KONTROL ALTINA ALINMIŞTIR

Pınarça Deresi, haberde görseli bulunan Hükümet Caddesi köprüsünün 100 metre sonrasında Çorlusuyu Deresi’ne mansaplanmaktadır. Çorlusuyu Deresi’nde Bölge Müdürlüğümüz makine parkı imkanlarıyla 26.06.2014-29.05.2015 tarihleri arasında 2 dragline sallama ve 1 beko ekskavatör, 1 dozer ile 7 bin 500 metre yatak temizliği ve tanzimi yapılmış. Pınarça Deresi’nin mansap şartı oluşturularak Çerkezköy İlçesi’nin taşkınları kontrol altına alınmaya çalışılmıştır.

ÇORLUSUYU DERESİ’NDE AKIŞ HIZI YETERSİZ

Ancak Çorlusuyu üzerinde bulunan yetersiz kesitli sanat yapıları sebebiyle (Karayolları, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Devlet Demiryolları idarelerine ait) Çorlusuyu deresinde akış hızı yetersiz kalmakta, dolayısıyla Çorlusuyu Deresi Pınarça Deresi’ne geri basmakta ve habere konu edilen köprü altında su seviyesinin yükselmesine sebep olmaktadır.

Tekirdağ Valiliği başkanlığında 2012-2013-2014-2015 yıllarında yapılan Taşkın Koordinasyon Toplantılarında Çorlusuyu Deresi üzerinde bulunan yetersiz kesitli köprülerin DSİ’den alınacak tekerrürlü debiler dikkate alınarak yenilenmesi konu edilmiştir. Ancak köprüler üzerinde herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Bu bağlamda gerekli çalışmaların yapılabilmesi için bütün kurumların üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerekmektedir.”

Çerkezköy Haber

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10