92 yıllık coşku!

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Çerkezköy'de yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Kutlamalara, tören alanında dağıtılan 5 bin Türk Bayrağı damgasını vururken, her yer kırmızı beyaza bür

Çerkezköy 29.10.2015 17:58:00 0
 92 yıllık coşku!

Cumhuriyetimizin ilan edilişinin 92. Yılı ve Çerkezköyün düşman işgalinden kurtuluşunun 93. Yıldönümü dün düzenlenen törenler ile kutlandı. Törenlere vatandaşların yoğun ilgi göstermesi dikkat çekti.

HALKI SELAMLADILAR

Saat 09.00’da Kaymakamlık makamında, tebrikat töreni ile başlayan kutlamalarda, Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, 3.Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Yılmaz Yıldırım, Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Hacı Ünal ve Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay tebrikleri kabul etti. Tebrikat Töreni’nin ardından kutlamalar saat 10.00’da Cumhuriyet meydanında devam etti. Cumhuriyet Meydanı’ndaki tören Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, 3.Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Yılmaz Yıldırım, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ın  tören aracıyla halkı selamlaması ile başladı.

CHP’LİLERDEN TEPKİ

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’a kutlama programında konuşma hakkı verilmemesini protesto eden CHP Çerkezköy İlçe Teşkilatı, CHP’li Belediye Meclis üyeleri ve İlçe Yönetim Kurulu üyeleri protokol tribününe çıkmayarak kutlamaları vatandaşların arasında takip ettiler. Kutlamalar ilk olarak Halk Eğitimi Merkezi Halk Oyunları topluluğunun gösterileri ile başladı. Halk oyunları ekibi sergiledikleri birbirinden güzel oyunlarla kendilerini izleyen vatandaşları ve protokol üyelerini kendilerine hayran bıraktılar.

KUBİLAY KONUŞMA GERÇEKLEŞTİRDİ

Programın devamında günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay gerçekleştirdi. Kubilay “Milletimize eşsiz bir armağan olan Cumhuriyetimizin 92.yılını birlikte kutlamanın mutluluk, coşku ve heyecanı içindeyiz. 19 Mayıs 1919'da büyük Önder Atatürk'ün Samsun'a çıkarak milli mücadeleyi başlatıp, 29 Ekim 1923 tarihinde de ‘Türk Milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare şekli, Cumhuriyet idaresidir’ diyerek ilan ettiği Cumhuriyet Türk Milletine bırakılmış en büyük miras ve vazgeçilmez bir değerdir” diye konuştu.

“DEVLETİN VE REJİMİN TEMELİNİ OLUŞTURMAKTADIR”

Cumhuriyetin ilanı, Türk milletinin şanlı tarihindeki en önemli dönüm noktalarından birisi olduğunu kaydeden Kubilay, “Cumhuriyet; milli hayatı bitmiş sanılan büyük bir milletin yurdumuzun her köşesini sulayan kanlarının bedeli, özgür ve bağımsız yaşama isteğimizin sembolüdür. Cumhuriyet; Milletimizin bağımsızlık ve hürriyetinden asla taviz vermeyeceğinin ifadesi ve birlik ve beraberlik içinde hareket ettiğimizde olmaz denileni başardığımızın ispatıdır. Cumhuriyeti ayakta tutan yegane kuvvet, milletin kendisidir. Milletimiz, Cumhuriyeti benimsemiş ve bütün değerlerine sımsıkı sarılmıştır. ‘Egemenlik Kayıtsız, Şartsız Milletindir’ ilkesi, devletin ve rejimin temelini oluşturmaktadır” dedi.

KÜRSÜYE SIRTLARINI DÖNDÜLER

Kaymakam Kubilay  “Türk Milleti'nin kanı, canı ve sonsuz emekleriyle kurulan Cumhuriyetimizi sonsuza değin yaşatmaktır. Bu duygu ve düşüncelerle; Cumhuriyetimizin 92’nci yılını ve ilçemizin düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümünü bir kez daha kutluyor, Büyük önder Atatürk, silah arkadaşları ve canlarını Vatan uğrunda feda eden Aziz Şehitlerimizi rahmetle, Kahraman Gazilerimizi de minnet ve şükranla anıyor, hepinize saygılar sunuyorum” diyerek konuşmasını tamamladı. Bu arada Kaymakam Metin Kubilay konuşmasını gerçekleştirdiği sırada CHP İlçe Yönetimi ve Belediye Meclis üyeleri tepkilerini göstermek için kürsüye sırtlarını döndüler. Kubilay’ın konuşmasının ardından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla yapılan resim, kompozisyon, şiir, basketbol, voleybol branşları için ödül törenine geçildi.

DERECEYE GİRENLERE ÖDÜLLERİ VERİLDİ

 Anaokulları arasında yapılan resim yarışmasında birinci Zehra Mehmet Gülkaya Anaokulu’ndan Melis Özkan, ikinci Zübeyde Hanım Anaokulu’ndan Eslem Balçık, üçüncü ise Özel İdare Anaokulu’ndan Berfin Eylül Aslan olurken, lkokullar arasından düzenlenen resim yarışmasında birinci Özel Gülerçin Koleji’nden Zeynep Öziç, ikinci Tepe İlkokulu’ndan Elif Ceylan, üçüncü Fevzipaşa İlkokulu’ndan Ömer Faruk Güneri oldu. Ortaokullar arasında yapılan Şiir yarışmasında birinci Veliköy Belediyesi Ortaokulu’ndan Berra Karaca, ikinci Raif Dinçkök Ortaokulu’ndan Derya Göksu, üçüncü yine Veliköy Belediyesi Ortaokulu’ndan Hilal Karademir olurken, Liseler arası düzenlenen kompozisyon yarışmasında birinci Hacı Fahri Zümbül Anadolu Lisesi’nden Buse Koçyiğit, Pakize Narin Anadolu Lisesi’nden Meryem Damla Demirel ikinci,  üçüncü yine HFZ Anadolu Lisesi’nden Gül Aygün oldu.

SPOR MÜSABAKALARI’NDA DERECEYE GİRENLER

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kapsamında yapılan spor müsabakalarında ise; Birinci 75. Yıl Ortaokulu, ikinci Nurullah Narin Ortaokulu, üçüncü ise Mevlana Ortaokulu oldu. Yıldız Erkekler kategorisinde ise birinci Nurullah Narin Ortaokulu, ikinci Tepe Ortaokulu, üçüncü ise Cumhuriyet Ortaokulu oldu. Masa Tenisi müsabakalarında ise; Birinci Cumhuriyet Ortaokulu’ndan Sema Arslan, ikinci Raif Dinçkök Ortaokulu’ndan Esma Paçal, üçüncü Raif Dinçkök Ortaokulu’ndan Hilal Kayadelen olurken, masa Tenisi Küçük Kızlar kategorisinde birinci, ikinci ve üçüncüler Mevlana Ortaokulu öğrencilerinden  Beyza Erkoç birinci, Selvi Dursun ikinci, Zehra Kara ise üçüncü oldu. Masa Tenisi Küçük Erkekler kategorisinde; birinci Tepe Ortaokulu’ndan Egemen Yaman, İkinci 75. Yıl Ortaokulu’ndan Cemir Arif Aysal, üçüncü Mevlana Ortaokulu’ndan Eray Topçu oldu. Liseler arası düzenlenen Genç Kızlar Voleybol Turnuvasında ise, birinci Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Lisesi,ikinci Hacı Fahri Zümbül Anadolu Lisesi, üçüncü ise Pakize Narin Anadolu Lisesi oldu. Genç Erkekler Basketbol kategorisinde birinci Pakize Narin Anadolu Lisesi, ikinci Hacı Fahri Zümbül Anadolu Lisesi, üçüncü ise Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Lisesi oldu. Genç Kızlar Masa Tenisi kategorisinde birinci HFZ Anadolu Lisesi’nden Dilek Güney, ikinci Pakize Narin Anadolu Lisesi’nden Gülşah Akan, üçüncü ise HFZ Anadolu Lisesi’nden Ayşe Çakır oldu. Genç Erkekler Masa Tenisi kategorisinde ise, birinci HFZ Anadolu Lisesi’nden Aykut Gönül, ikinci yine HFZ Anadolu Lisesi’nden Burçak Erişmiş, üçüncü Halit Narin Endüstri Meslek Lisesi’nden Gökalp Akalın oldu.

AKAY’A DESTEKTE BULUNDULAR

Yarışmalarda derece eden öğrencilere hediye ve ödüllerini Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Yılmaz Yıldırım, Tekirdağ Milletvekili Ayşe Doğan, Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Hacı Ünal, Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürü Murat Ogan ve Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Erdoğan takdim etti. Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay öğrencilere ödüllerini takdim etmek üzere öğrencilerin yanına geldiği sırada CHP İlçe Yönetimi tarafından alkış yağmuruna tutuldu. CHP İlçe yönetimi ayrıca ‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz’, ‘Çerkezköy seninle gurur duyuyor’ sloganları atarak Belediye Başkanı Vahap Akay’a bu günde destek oldular.

GEÇİT TÖRENİ İLE SON BULDU

Ödül törenin ardından Veliköy Belediyesi Ortaokulu öğrencilerinden Berna Karaca  şiir yarışmasında birinci olan “Prangalarını kırın bir kudretti hürriyet” adlı şiirini okudu. Çerkezköy Belediyesi ve Çerkezköy Halk Eğitim Merkezi Halk oyunları ekibinin Edirne yöresine ait oyunlarını oynamasının  ardından geçit törenine geçildi. Çerkezköy’de bulunan okulların geçişinin ardından askeri geçit töreni ile 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları sona erdi.

KÜÇÜKLERİN COŞKUSU BÜYÜKLERİ GEÇTİ

Tören alanındaki coşkunun bir diğer kaynağı ise yoğun katılım oldu. Bu yıl Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına Çerkezköylüler adeta akın etti. Atatürk Anıtı önündeki törenler yoğun bir ilgiyle karşılandı. Askerlerin geçişi sırasında her zaman olduğu gibi vatandaşlar, alkışlarla izledi. Törenlerde heyecanlarını en fazla belli eden ise çocuklar ve gençler oldu. Ellerinde Türk Bayrakları’nı sallayarak tören alanındaki her etkinliği büyük bir ilgiyle izleyen çocuklar, Cumhuriyet coşkusunu büyüklerden daha fazla belli etti.

“BUGÜN SİYASET YOK CUMHURİYET VAR”

Törenlerin ardından Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, CHP’li Belediye Meclis üyeleri ve CHP İlçe Teşkilatı üyeleri ile birlikte Belediye meydanında birlik beraberlik pozu vererek fotoğraf çekildi. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, kendisine Çerkezköy Kurtuluşunun 93’üncü yılında konuşma hakkı verilmemesi hakkında da açıklamada bulundu. Akay, “Bugün iki şey söylüyoruz. İlki atalarımız Çerkezköy’ü kurtarmış, mücadele etmiş. Bir tek şey daha söylüyoruz. Yaşasın Cumhuriyet. Haddimizi bildiğimiz kadar, 29 Ekim Bayramı’nın ne olduğunu da biliriz. Siyasetin ne zaman yapılacağını da çok iyi biliriz. O yüzden bugün siyaset yok. Bugün Cumhuriyet var. Hepinize iyi bayramlar” diye konuştu.

ÇERKEZKÖY KIRMIZI BEYAZA BÜRÜNDÜ

Atatürk Anatı önünde gerçekleştirilen kutlamalar öncesi Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay Türk Bayrağı dağıttı. Belediye tarafından hazırlanan binlerce Türk Bayrağı Vahap Akay ve belediye görevlileri tarafından tören alanında  vatandaşlara ve törene katılan öğrencilere dağıtıldı. Tören alanı kırmızı beyaz renklere bürünen bayrak dağıtımı sırasında kendi elleriyle vatandaşlara Türk Bayrağı hediye eden Başkan Vahap Akay, Cumhuriyet Bayramı’nı da kutladı. “Cumhuriyet Bayramı’nız kutlu olsun.”diyerek bayrak veren Başkan Akay, minik çocuklarla yakından ilgilendi. Aileleriyle tören alanına gelen çocuklarla samimi görüntüler veren Başkan Akay, miniklerin yanaklarını öperek onlara da bayrak verdi.

Haber/Faik Onur KAYA

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10