Çocuk hakları gününü kutladı

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Yüceer, "Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda 26 yıl önce kabul edilen Çocuk Hakları Sö

Tekirdağ 20.11.2015 18:25:00 0
Çocuk hakları gününü kutladı

Çocuklara yönelik uygulamalara dikkat çeken, Yüceer mesajında şunlara yer verdi: Ancak, sözleşmenin kabulünden bugüne kadar geçen sürede, çocukların karşı karşıya kaldıkları hak ihlalleri ne yazık ki hala devam etmektedir.  Dünyanın birçok ülkesinde çocuklar kötü muameleyle karşı karşıya kalmakta, savaşlarda öldürülmekte, cinsel istismara maruz kalmakta; milyonlarca çocuk yoksulluk yüzünden, sokaklarda yaşamak zorunda bırakılmaktadır.

Türkiye’de de çocuklar, 20 Kasım’ı dünyadaki yaşıtları gibi yaşam koşullarının ağırlaştığı bir dönemde karşılamaktadır. Çocuk işçiliğin ve evliliklerinin yaygın olduğu ülkemizde, çocuklar demir parmaklıklar arasına hapsedilmekte, özellikle kız çocukları eğitim haklarından mahrum edilmektedir. Bir diğer sorun da ülkemizin kanayan yarası çocuk evlilikleridir. Dünya genelinde yaklaşık olarak 14 milyon kız çocuğu, 18 yaşın altında zorla evlendirilirken Türkiye’deki küçük çocukların evliliği ise yüzde 32’dir. Türkiye Afrika kıtasından sonra erken yaşta evliliklere ilişkin dünyadaki sorunlu 3. ülkedir.”

Yüceer sözlerini şöyle tamamladı: “Bu istatistikler ışığında ülkemizde çocuk hakları konusunda kat edilecek çok fazla mesafe olduğu açıktır. 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde çocuklarımızın ve tüm dünya çocuklarının, çocukluklarını tam olarak yaşayacağı, koşup, oyun oynayacağı bir dünya özlemimizi bir kez daha dile getiriyoruz.”

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10