Kadına şiddeti meclise taşıdı

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, kadına karşı şiddet uygulayan erkeklerin de serbest bırakıldığı Denetimli Serbestliği, Meclis gündemine taşıdı.

Bölgede Gündem 19.01.2016 14:48:00 0
Kadına şiddeti meclise taşıdı

Yüceer, “Kadına karşı şiddet suçlarından mahkum olan kişilerden herhangi biri denetimli serbestlikten yararlandıktan sonra aynı içerikli suçlar işlemiş midir?” diye sordu.
Yüceer, şartları 5 yıla daha ertelenen Denetimli Serbestliği Meclis gündemine taşıdı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Yüceer,  2012 yılında İnfaz Kanunu’na, “Denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezanın infazı” başlıklı bir maddenin eklendiğini,  ‘iyi halli’ hükümlünün koşullu salıverilmesinin 1 yıl öne çekildiğini hatırlattı.  Yüceer, gerekçesinde hükümlünün bu haktan yararlanabilmesi için en az 6 ay Açık Cezaevinde kalması ya da açık cezaevine ayrılma hakkını kazanmış olması ve bu çerçevede öngörülen süreyi kapalı ceza infaz kurumunda tamamlaması gerektiğine işaret etti.
BİLDİRİM ZORUNLULUĞU
Söz konusu bu şartın önce 31 Mart 2013’te yürürlüğe giren bir yasa ile 31 Aralık 2015’e daha sonra da 31 Aralık 2020’ye kadar uzatıldığını belirten Yüceer, “Böylece infaz hâkimliği, 6 ay açık cezaevinde kalma şartını aramaksızın, koşullu salıverilme tarihine 1 yıl ve daha az süre kalan 'iyi halli' hükümlülerin hapis cezalarını denetimli serbestlik tedbiriyle çekmeleri yönünde karar verme yetkisine sahip olmuştur” dedi.
Bu yasayla kadına karşı şiddet kapsamında suç işleyen ve kasten yaralama, öldürmeye teşebbüs gibi suçlardan ceza alan erkeklerin de tahliye edildiğini kaydeden Yüceer, ilk imzacısı olduğumuz İstanbul Sözleşmesi’nde yer alan bildirim zorunluluğuna dikkat çekti. CHP’li Yüceer, Sözleşmenin Koruma Tedbirleri ile ilgili 56. Madde’sinin “b” bendinde  “Mağdurun, en azından kendisinin ve ailesinin tehlikede olabileceği durumlarda failin kaçtığından ya da geçici veya sürekli olarak serbest bırakıldığından haberdar edilmesinin sağlanması gerektiği yönündeki maddeyi anımsattı. Yüceer, “İstanbul Sözleşmesi’nin bu maddesine göre Devletin mağdur kadına, kendisine şiddet uygulayanın serbest bırakılması halinde bildirim zorunluluğu vardır” dedi.
BAKAN’A SORULAR
Yüceer, Adalet Bakanı Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti: Yasanın yürürlüğe girdiği 31 Aralık 2015 tarihinden, önergenin yanıtlandığı tarihe kadar kaç mahkûm denetimli serbestlikten yararlanmıştır? 11 Nisan 2012 tarihinden, önergenin yanıtlandığı tarihe kadar yıl yıl ayrı ayrı gösterilmek üzere kadına şiddet uygulayan kaç erkek denetimli serbestlikten yararlandırılarak serbest bırakılmıştır? Kadına karşı şiddet suçlarından mahkûm olan kişilerden herhangi biri denetimli serbestlikten yararlandıktan sonra aynı içerikli suçlar işlemiş midir? Bu şekilde öldürülen kadınlar var mıdır?İlk imzacısı olduğumuz İstanbul Sözleşmesi’nin Koruma Tedbirleri ile ilgili 56. Madde’sinin “b” bendi uyarınca mağdur kadınlara, kendisine şiddet uygulayan mahkumun serbest bırakılacağı bildirilmiş midir? Kadına şiddet uygulayan mahkûmların serbest bırakılmasının ardından mağdur kadınların can güvenliğini sağlamak üzere aldığınız tedbirler var mıdır/ nelerdir?

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10