Sosyal medya uyku düşmanı

Çerkezköy Kent Konseyi Toplantı Salonunda Çerkezköy Belediyesi ve Optimed Hastanesi işbirliğinde düzenlenen 'Uyku ve Uyku Hastalıkları' konulu konferansta konuşan Nöroloji Uzmanı Dr. Nurdoğan Yavuz, sosyal medya

Çerkezköy 11.02.2016 15:58:00 0
Sosyal medya uyku düşmanı

Optimed Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Nurdoğan Yavuz, uyku bozukluklarının psikolojik ve biyolojik birçok nedeni olduğunu belirterek, sağlıklı bir uyku için stres, çay,kahve,alkol ve sigaradan uzak durulması gerektiği önerisinde bulundu. Yavuz, sosyal medyada fazla gezinmenin de  uyku düzenini bozduğu için sinir sistemini etkilediğini açıkladı.

Çerkezköy Kent Konseyi Toplantı Salonunda Çerkezköy Belediyesi ve Optimed Hastanesi katkılarıyla düzenlenen ve Nöroloji Uzmanı Dr. Nurdoğan Yavuz'un konuşmacı olduğu  'Uyku ve Uyku Hastalıkları' konulu bilgilendirme toplantısına Çerkezköy Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Atilla Can, Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Serkan Karagöz,Türkiye Muhtarlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Tahsin Akgün, Optimed Hastanesi Kurumsal Pazarlama Sorumluları Nagihan Aktaş,Metin Demirtaş ile çok sayıda vatandaş katıldı.

7-8 SAAT BİR UYKU YETERLİ

Uykunun insan yaşamının en önemli bir  bir unsuru olduğunu belirten Optimed Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Nurdoğan Yavuz, "Uyku, gün boyu yorulan vücudun ve yıpranan sinir sisteminin, yenilenmesi ve dinlenmesi için kendini bakıma aldığı bir zaman dilimidir. Bu zaman diliminde meydana gelen sorunlar (uykuya dalamama-erken uyanma) vücudun kendini yenilemesine engel olur ve kişi kendini ruhsal ve bedensel olarak kötü hisseder.Uyku ihtiyacı yaklaşık 8-10 saattir. Yetişkin bir insan için günlük 7-8 saat uyku yeterlidir. Ancak bu kişilere göre farklılıklar gösterir. 3-4 saat uykuyla yetinen bir insan olabileceği gibi, 9-10 saat uyuduğu halde hala uykusuzluk çeken insanlar da vardır. Yaşlı insanların vücut işlevleri yavaşladığından ve gün boyu fazla hareket etmediklerinden dolayı uyku süreleri daha azdır. Sıkıntılı ve stresli kişiler daha fazla uyurken, hayatla barışık, neşeli insanların daha az uyuduğu gözlemlenmiştir. Uyku bozuklukları sadece az uyumayla değil aşırı uyku haliyle de kendini gösterir. Kişi 8-10 saat uyuduğu halde kendini uykusuz hisseder, uyanmakta güçlük çeker."dedi.
PSİKOLOJİK VE BİYOLOJİK NEDENLERİ VAR
Uyku bozukluklarının nedenlerini konusunda bilgi veren Yavuz, “Uyku bozukluklarının psikolojik ve biyolojik birçok nedeni vardır. Ağrılı bir hastalık veya kullanılan ilaçlar biyolojik neden olarak gösterilebilir. Duygusal problemler, sosyal ilişkiler, günlük yaşamda başa gelen sıkıntılı durumlar, iş yerinde, evde veya okuldaki stres ortamı kişinin üzerinde baskı oluşturur. Bu tür gerginlikler rahatlamayı zorlaştırır, iştahı etkilediği gibi uyku düzenini de olumsuz yönde bozar.Depresyon uyku bozukluklarının en önemli nedenleri arasındadır. Bu durumdaki bir hasta zor uyur. Geceleri aralıksız bir uykudan mahrum kalır. Sık sık uyanma ve sabah erken kalkma gibi sorunları vardır.Eğer uykuda belirli aralıklar dışında daha sık uyanarak idrara kalkanlarda ise şeker hastalığının belirtileridir.Eğer her zaman aynı uzun süreli olarak kalkıyorsa bu uyku bozukluğundan kaynaklanıyordur.Ayrıca akşamları fazla miktarda tüketilen çay ve kahve uykusuzluk nedeni olabilir. Ayrıca alkol ve sigarada uykusuzluk nedenlerinden biridir."ifadelerini kullandı.
SAĞLIKLI BİR UYKU İÇİN NE YAPILMALI
Sağlıklı uyku için yapılması gerekenleri de anlatan Yavuz, "Uykusuz sağlıklı bir yaşamdan söz edilemez. Uykusuzluğun giderilmesinde yapılması gereken en önemli şey uykusuzluğun gerçek nedenini bulmaktır. Bu nedenle saat kaçta yatağa girip kaçta kalktığı, gece kaç defa uyandığı ve uyandığı zaman kendini ne kadar dinlenmiş hissettiği not edilmelidir. Bir kaç hafta uygulanacak bu yöntem neden rahat bir şekilde uyuyamadığı konusunda yardımcı olacaktır.Yorucu geçen günün sonunda kişiyi etkileyen baskı ve kaygıları azaltmak için kas gevşetme teknikleri, nefes alma teknikleri ya da rahatlık sağlayacak yatak rutini geliştirmekte faydalıdır.Kullanılacak uyku ilaçları kısa süreli uykusuzluk nöbetlerinde ve stres döneminde faydalı olabilir. Ancak sürekli olarak kullanılan ilaçlar bir süre sonra etkisini azaltır ve daha yüksek dozda ilaçlar kullanılmasını gerektirir bu da daha farklı ruhsal ve bedensel sorunlara yol açar.Bundan da kaçınılmalıdır.

UYUMAZSAK NE OLUR?

Uykusuzluğun vücutta yarattığı etkilere  de değinen Yavuz, "Akyuvar sayısı azalır. Vücudun hastalıklara karşı direnci düşer.Psikiyatrik hastalıklara olan direnç azalır.Kas gücü zayıflar.Kan şekeri dengesi bozulur.Nefes alış veriş ritmi bozulur.Vücut ısısı düşer.Görme ve konuşma bozuklukları başlar.Unutkanlık baş gösterir.Stres hormonu salgılanır. Sinirlilik, tahammülsüzlük olur.Bilinç kaybı olur.Sosyal medyada uyku düzenini bozduğu için sinir sistemini etkilemektedir.Ayrıca en iyi uyku ise eşler arasında yatakta  bir birlerine yakın yatmak uyku düzeni acısından faydalı olduğu da yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır."dedi.
Konferansın ardından Çerkezköy Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Atilla Can,
Dr. Nurdoğan Yavuz’a çiçek takdim etti.
 

 

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10