Kadının hakları korunsun

Cumhuriyet Halk Partisi PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Büyükşehir Belediyelerinde kurulması zorunlu komisyonlara Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu eklenmesini de istedi.

Bölgede Gündem 29.02.2016 16:46:00 0
Kadının hakları korunsun

TBMM Başkanlığına Kanun Teklifi sunan Yüceer, gerekçesinde kadınların haklarının korunabilmesi, birey olarak güçlendirilebilmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlanabilmesi için söz konusu mekanizmaların yaygınlaştırılması gerektiğini bildirdi.

KANUN TEKLİFİ SUNDU

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nda değişiklik yapılması istemiyle hazırladığı Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına sundu. Teklifle, Büyükşehir belediyelerinde kurulması zorunlu ihtisas komisyonlarına“Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu” ibaresi eklenerek, toplumsal cinsiyet politikalarının yerel yönetimlerde uygulanabilirliğinin sağlanması amaçlanıyor. Yüceer gerekçesinde;  ülkemiz tarafından onaylanan uluslararası sözleşmelerle, devletlere “kadınların karar alma sürecine tam ve eşit katılımını özendirecek politika ve uygulamaları formüle etmek ve kuvvetlendirmek“ görevinin yüklendiğini belirtti.

“ÇÖZÜMLERİN ÜRETİLEMEMESİ SONUCU DOĞUYOR”

Gerekçede, “Görevin yerine getirilebilmesi için toplumsal cinsiyet eşitliği mekanizmalarının oluşturulması imzacı devletler açısından bir yükümlülüktür. Ancak gerek ulusal mevzuat gerekse uluslararası sözleşmelerden kaynaklı söz konusu yükümlülüklerin tam olarak yerine getirildiğini söylemek mümkün değildir. Ülkemizde yerel düzeyde toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik herhangi bir mekanizma oluşturulmamıştır. Söz konusu bu durum, hem yerel demokrasi ve kalkınma hedefine ulaşmakta ciddi bir engel oluşturmakta, hem de kadınların farklı ihtiyaç ve sorunlarının yerel yönetimlerce gerektiği biçimde ele alınmaması, çözümlerin üretilememesi sonucunu doğurmaktadır” denildi.

YÖNETİCİLERİN İNİSİYATİFİNE BAĞLI OLMAMALI

CHP’li Yüceer, kadınlara yönelik hizmetlerin önceliğinin, yerel yönetimlerin olanakları ve yöneticilerin inisiyatifine bağlı olduğunu belirterek, kadınların yerel demokrasi ve kalkınmaya katılımına yönelik çabaların, bütüncül ve kalıcılıktan uzak olduğunu kaydetti.

Söz konusu durumun yerel düzeyde kadınları karar alma süreçlerinin dışında bıraktığını belirten Yüceer şöyle devam etti: Yerel yönetimlerde politika oluşturma, kaynak dağılımı ve uygulamayla ilgili süreçlere kadınların katılımının sağlanması ve uygulanacak politikalar ile verilecek hizmetlerde eşitlikçi bir yaklaşım geliştirilebilmesi için toplumsal cinsiyet eşitliği odaklı mekanizmalara gereksinim olduğu açıktır. Kadınların insan haklarının korunabilmesi, birey olarak güçlendirilebilmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlanabilmesi için söz konusu mekanizmaların yaygınlaştırılması, yerel düzeyde de hizmet verebilir konuma getirilmesi gerekmektedir. Nitekim uluslararası sözleşmeler de buna vurgu yaparak kadınların karşı karşıya kaldığı sorunların çözümü için Hükümetlere yerel düzeyde mekanizmalar kurulmasını tavsiye etmektedir. Buna istinaden, Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalığın artırılması, yerel düzeyde kadınların yönetime katılımının artırılması ve kent yaşamının toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayacak biçimde düzenlenmesi için tüm hizmetlerin özel olarak kadınların da gereksinmelerini düşünerek programlanması ve uygulamasına ilişkin bir mekanizma oluşturulmalıdır” dedi. Yüceer, Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nda değişiklik yapılarak büyükşehir belediyelerinde “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu” kurulmasına yönelik bir düzenlemenin gereğine vurgu yaptı. 


0282 726 91 91
0282 747 65 10