"Gerekli pozitif yaklaşım sağlanamamıştır"

AK Parti Tekirdağ Milletvekilleri Mustafa Yel, Dr. Ayşe Doğan ve Metin Akgün, Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü'nün " Bulgaristan'da ve Batı Trakya'da neden yoksunuz"

Tekirdağ 2.03.2016 18:50:00 0

AK Partili vekillerin yaptığı ortak açıklamada “ 1992 yılında kurulmuş olan ve 23 yıldır teknik yardım ve kalkınma işbirliği alanında proje ve programlar geliştiren TİKA, bugün 5 kıtada 48 ülkede 50 Program Koordinasyon ofisi ile ülkelere kalkınma desteği veren önemli ve saygın bir uluslararası yardım kuruluşudur. 140 ülkeye yönelik projeler gerçekleştiren, uluslararası kuruluşların işbirliği yapmak istediği etkin bir kurum olan ve ülkelerin sadece proje desteği için değil aynı zamanda Türkiye ile ilişkilerini geliştirmek için de önemli bir partner olarak gördükleri TİKA’nın bu başarısı, bulunduğu ülkelerde sağladığı güven ve saygınlığa dayanmaktadır. Bu güven ve saygınlığın korunması için TİKA, proje ve program geliştireceği ülkelerde resmi otoritenin bilgisi ve ilgisi dahilinde faaliyette bulunmakta; Ofis yapılanmasına gidebilmek için ise Dışişleri Bakanlığımız ile müştereken yürütülen müzakere ve görüşmeler neticesinde imzalanan Protokoller doğrultusunda hareket etmektedir.

Nitekim soydaşlarımızın yoğun olarak yaşadıkları Bulgaristan ve Yunanistan’da da TİKA ofislerinin açılması ve bölgelere yönelik yapılabilecek proje ve faaliyetlerin yasal altyapısının oluşturulması için girişimlerde bulunulmuş; ancak bu iki ülkenin iç hassasiyetlerinden dolayı TİKA ofislerinin kurulabilmesi için gerekli pozitif yaklaşım sağlanamamıştır. İlgili ülke makamlarının mutabakatının sağlanmasından evvel TİKA’nın resmi bir kurum olarak Ofis yapılanmasına gitmesi doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Nihayetinde TİKA ofisleri, bulundukları ülkelerde diplomatik statü sahibi olarak çalışmaktadırlar” dedi.

 

“EN ÖNEMLİ FAKTÖRDÜR”

Resmi yasal altyapının tesis edilmiş olması büyük önem taşıdığını kaydeden AK Partili vekiller”

Bulgaristan’ın Svilengrad kentindeki Osmanlı mirası olan Mustafa Paşa Köprüsü, Sayın Numan Kurtulmuş Bey’in talimatları doğrultusunda teknik ekiplerimiz tarafından ziyaret edilmiş ve inceleme yapılmıştır. Ancak, “Türkiye ile Bulgaristan arasında Taşınmaz Kültürel Mirasın Korunması Alanında 2015-2019 Yılları için İşbirliği Programı” henüz imzalanamadığı için, eserimizin restorasyonuna yönelik adım atılamamıştır. Yalnızca Mustafa Paşa Köprüsü değil, Bulgaristan’da bulunan diğer tarihi kültürel mirasımızın korunması için de bu sebeple  adım atılamamaktadır. Bulgaristan’daki mirasımızın korunmasına yönelik yasal altyapıyı oluşturacak olan, “Türkiye ile Bulgaristan arasında Taşınmaz Kültürel Mirasın Korunması Alanında 2015-2019 Yılları için İşbirliği Programı” Dışişleri Bakanlığımız aracılığı ile ilgili makamlara sunulmuş, fakat henüz olumlu bir cevap alınamamıştır.

Yine Yunanistan ile bu minvalde benzer herhangi bir anlaşma olmadığı için TİKA tarihi kültürel mirasımızın restorasyonuna yönelik Yunanistan’da da faaliyette bulunamamaktadır.

Arnavutluk, Bosna Hersek, Karadağ, Kosova, Makedonya, Sırbistan, Romanya, Macaristan, Lübnan, Somali, Türkmenistan gibi ülkelerde tarihi mirasımızı koruyan; Moğolistan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Moldova, Filistin gibi ülkelerde proje ve faaliyetler gerçekleştiren TİKA’nın, soydaşlarımızın yoğun olarak yaşadığı Yunanistan ve Bulgaristan’ı görmezden gelmesi mümkün müdür? Ancak ifade ettiğimiz üzere, TİKA bulunduğu ülkelerde diplomatik statüye sahip saygın bir uluslararası yardım kuruluşu olarak, bulunduğu ülke makamlarının resmi onayı ile çalışmakta ve yasal zemini oluşturulmuş bir ortamda proje ve faaliyet gerçekleştirmektedir. Güven, saygınlık ve etkinlik TİKA’nın çalışmalarındaki en önemli faktörlerdir” dedi.

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10