Kokulu maddelere dikkat !

Çerkezköy Belediyesi ve Çerkezköy Kent Konseyinin birlikte düzenlediği "Kokulu maddelerin kullanımı ve halk sağlığına etkileri " konulu bilgilendirme toplantısı yoğun ilgi gördü.

Çerkezköy 22.04.2016 02:13:00 0
Kokulu maddelere dikkat !

SEMİNER VERİLDİ

Toplantıya Çerkezköy Müftüsü Yusuf Tuna, Çerkezköy kent Konseyi Serkan Karagöz, Fatih Mahallesi Muhtarı Ahmet Çetin,Çerkezköy Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Yılmaz Arat, Çerkezköy belediyesi birim amirleri, ÇYDD Çerkezköy Şube Başkanı Selda Karacalar, Çerkezköy Belediyesi Çevre Mühendisleri Şafak Bayraktaroğlu, Furkan Tulin olmak üzere yaklaşık 150 kişi katıldı.Bilgilendirme Toplantısında   Namık Kemal Üniversitesi  Tıp fakültesi Göğüs hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Remzi Altın ile Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Gamze Varol  ise konuşmacı olarak katıldı.Bilgilendirme toplantısı sonunda konuşmacılara Kent Konseyi Başkanı Serkan karagöz Çerkezköy’ün simgesi haline gelen Vatan Size Minnettar Anıtı’nın resmedildiği plaket takdim etti.

 

 

“SOLUNMASI SONUCU ORTAYA ÇIKAR”

Programda açılış konuşmasını Kent Konseyi Başkanı Serkan Karagöz gerçekleştirirken, daha sonra NKÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Gamze Varol her cins kokunun kimyasallar kullanılarak üretiminin yapıldığını ve hangi ortamda olursa olsun insan sağlığına etkilerinin olduğunu belirterek kokunun tanımını şöyle belirtti. Varol “ Koku alma duyusunca algılanan bir veya daha çok uçucu kimyasal birleşiktir. İnsanlarda koku alma duyusu,koku alma tepkisi uyandırma yeteneğine sahip ‘kokulu moleküllerin koku alma sistemindeki alıcılara bağlanmasıyla gerçekleşir.Koku algısı ise,algıladığımızda bazı davranış ve tepkiler oluşmaktadır. Kokunun daha önce beynimizde yarattığı duygular tekrar kokladığımızda hatırlanır. Bazı kokuların ferahlık,mutluluk ve rahatlık  duygusu vermesi gibi beyin aktiviteleri söz konusudur. Kokuyu alan duyu sistemi tarafından uyandırılan alınmasından kaynaklanan her zaman iyi olmayabilir.Hoş yada nahoş gelebilir.havada uçuşan kimyasal organik veya inorganik maddelerin solunması sonucunda ortaya çıkar” dedi.

“KOKULU MADDELER ZARARLIDIR”

Varol “ Bazı kapalı ortamlar kirleticileri temel olarak dış ortamdan kaynaklanırken,bazılarının iç ortamdan kaynaklanmaktadır.Kapalı ortamlarda ısı,ışık gürültü gibi faktörler dışında ortam havası da önemlidir.Ancak yetirince önemsenmez.Etkileri uzun sürede ortaya çıkar.Yaşamı sağlığı doğrudan yada acil olarak etkiler ve ihmale gelmez.Kapalı ortamlarda koku kaynakları ise,binaların yapımında kullanılan malzemeler. Döşeme malzemeleri,temizlik malzemeleri ve kişisel bakım ürünleridir.Koku maddeleri solunum yoluyla maruz kalan iç hava kalitesine etkisi olan,son on yıldır dikkat çeken grup olarak ortaya çıkan birleşiktir.Koku maddesi olarak kullanılan bir çok madde yıllar içinde artarak yaşamımıza girmiştir.Her koku ürünün içinde ayrı ayrı sentetik kimyasallar bulunuyor.Bunların doğal olduğunu düşünmeyin.Bu gün evlerimizde kullandığımız tüm temizlik malzemeleri ,spreyler,oda parfümleri, kokulu mumlar dasentetik kimyası bulunmaktadır” açıklamasında bulundu.

 

 

“İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLİLER ÇOK”

Namık Kemal Üniversitesi Tıp fakültesi Göğüs hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Remzi Altın’da kokulu maddelerin insan sağlığına bir çok etkileri olduğunu ve sağlık acısından sakıncalı olduğunu belirtti. Prof. Dr. Altın, “ Özellikle aşırı temizliğe önem veren hanımlar ileride alerjik olma riski çok yüksektir.5 yıldızlı otellere gittiğimizde tabağımıza tüm yiyeceklerden dolduruyoruz.

Oysa ki bunların içinde ne olduğunu hiç düşünmüyoruz. Oysa yiyeceğimiz kadar alsak yesek hem ne yediğimizi bileceğiz hem de sağlığımızı koruyacağız. İşte kimyasal temizlik maddelerinin de sık kullanılması insan sağlığına etkisi büyüktür. Öncelikle astıma yol açar,karaciğer kanserine yol açar” dedi.

Haber/Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10