"Demokrasi hepimiz için tek dayanak noktasıdır"

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Hak ve Özgürlükler Hareketinin 9. Olağan Kongresi'ne katılmak üzere Bulgaristan'a gitti. Başkent Sofya'da gerçekleştirilen kongrede konuşan YÃ?

26.04.2016 02:41:00 0

 BULGARİSTAN’A GİTTİ

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Bulgaristan’da hafta sonu CHP Heyeti ile birlikte üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketinin 9. Olağan Kongresi’ne katıldı. TBMM Bulgaristan Dostluk Grubu üyesi de olan Yüceer, Başkent Sofya’da bir dizi temaslarda bulundu. CHP’li Yüceer, öncelikle Sofya'da Ulu Önder Atatürk’ün ataşelik görevini yürütürken kaldığı çalışma odasını ve evi ziyaret etti.

KONGREYE KATILDI

Yüceer, daha sonra Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin "Özgürlük, birlik ve birliktelik" sloganıyla başkent Sofya’nın Ulusal Kültür Sarayı’nda (NDK) düzenlenen kongresine katıldı. Kongrede konuşan Yüceer, birlik ve beraberlik mesajları verdi.  Kongreye katılan yaklaşık 900 delege ile 600 konuğa seslenen Yüceer, “Bulgaristan’da yaşayan Türkler ve bizler etle tırnak gibiyiz. Yolumuz aynı, dilimiz aynı, kimliğimiz aynı. Dünyayı aynı pencereden görüyoruz. Aynı kaderi paylaşıyoruz. Bu kader ortaklığı her yerde ve her zaman daim olacaktır” dedi.

MÜCADELENİZİ HAYRANLIKLA İZLİYORUM

Bulgaristan’da yaşayan Türklerin  1989’dan beri hakları için mücadele ettiğini belirten Yüceer, “Hayranlıkla izlediğim bu uzun soluklu mücadelenizde çok badireler atlattınız. Baskılara uğradınız, boyun eğmediniz. Sizleri yok saymaya çalıştılar direndiniz ve hem Bulgaristan tarihine hem Türkiye tarihine adınızı onurla yazdırdınız. Bu kurultayın o çok ihtiyaç duyulan birliğin tek adresi olacağını biliyorum. Bu kurultayın sizlere müdahale etmek isteyenlere karşı bir kimlik savaşı olduğunu biliyorum. Nasıl ki, geçmişte baskılara karşı, yıldırma politikalarına karşı, sindirmelere karşı direndiyseniz ve kazandıysanız şimdi de kazanacaksınız” ifadelerini kullandı.

 ÇOK ACI ÇEKTİNİZ

Yüceer, Bulgaristan Türklerinin çok acı çektiğini, dillerinin, adlarının ellerinden alınmak istediğini, hapisler, sürgünler gördüğünü kaydederek şöyle konuştu: ”İnsan hakları, azınlık hakları, özgürlükler ve demokrasi konusunda örnek bir mücadele verdiniz. Ve mücadelenizi taçlandırdınız. Seçimlerden başarıyla çıktınız. Hem de defalarca. Bugün Bulgaristan’da yaşayan herkes, bakın yalnızca Türklerden söz etmiyorum, tüm azınlıklar, tüm toplum sizin bu mücadelenize çok şey borçludur. Bu salondaki insanlara, onların özgürlük ve hak mücadelesine borçludur bu toplum. Baskılara ve yıldırma politikalarına karşı, insan hak ve özgürlüklerini savunmak hepimiz için, hangi devletin bayrağı altında yaşarsak yaşayalım en büyük meşruiyet kaynağımızdır. Hepimiz güçlü bir yurttaş toplumu yaratabilmek için mücadele etmek zorundayız. Devlete karşı toplumu, insanların onurlu bir yaşam sürme hakkını savunmak zorundayız. Bulgaristan’da da, Türkiye’de de nerede hak ihlal ediliyorsa orada savunmak zorundayız. Hak ve özgürlüklerin olmadığı devletler, yurttaşlık bilincinin olmadığı ülkeler nihayetinde geri kalmaya mahkumdur. Demokrasi hepimiz için tek dayanak noktasıdır. Uğrunda mücadelenin asla bırakılmaması gereken tek yönetim biçimidir” dedi.


0282 726 91 91
0282 747 65 10