"Engelliler için yapılanlar lütuf değildir

"Aydınlan Aydınlat" projesi kapsamında hayata geçirilen Görme Engellilere yönelik gönüllü kitap okuma projesinde konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, â€?

Çerkezköy 24.10.2016 22:29:00 0

AÇILIŞ TÖRENİ DÜZENLENDİ

 

Türkiye Beyazay Derneği Tekirdağ Şubesi ile NKÜ Çerkezköy Meslek Yüksekokulu işbirliğinde Aydınlan Aydınlat projesi kapsamında hayata geçirilen Görme Engellilere yönelik gönüllü kitap okuma projesinin açılış töreni Çerkezköy Meslek Yüksekokulu’nda gerçekleştirildi. Düzenlenen törene Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Tekirdağ NKÜ Rektörü Porf.Dr. Osman Şimşek, Beyazay Derneği Başkanı Lokman Ayva, Ak Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Abdullah Öğe, İlçe Sağlık Müdürü Dr.Olcay Palak, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Erdoğan, Özel Optimed Hastanesi Genel Koordinatörü Op.Dr. Ayhan Arslan, Çerkezköy Meslek Yüksekokul Müdürü Doç.Dr. Can Burak Şişman, Beyazay Derneği Tekirdağ Şube Başkanı Adnan Şahin, Beyazay Derneği Tekirdağ Yönetim Kurulu üyesi Fevzi Durmuş, okul idarecileri ile öğrenciler katıldı.

 

SAYIYI DAHA DA ARTIRMAK İSTİYORUZ

 

ÇEMYO Konferans salonunda düzenlenen törende Saygı duruşu ve akabinde okunan İstiklal Marşı’nın ardından açılış konuşmasını gerçekleştiren Beyazay Derneği Tekirdağ Şube Başkanı Adnan Şahin, görme engellilere yönelik gönüllü kitap okuma projesinin açılış törenine katılan herkese teşekkür etti. Türkiye Beyazay Derneği yönetim kurulu üyesi Fevzi Durmuş ise yaptığı konuşmada, “Aydınlan Aydınlat projesinin ilk ayağı 17 Mart 2012’de cezaevindeki mahkumların görme engelli vatandaşlarımız için kitap okumalarıyla başladı.  Bu proje sırasında bir Mevlana’nın kitabını okuyan bir mahkum ‘Keşke bu kitabı cezaevine düşmeden önce okusaydım, o zaman burada olmazdım’ dedi. Bu değerli bir sözdür. Türkiye’de her yıl 35 bin kitap basılıyor, görme engelli vatandaşlarımızın erişebildiği kitap sayısı ise 15 bin.  Biz Beyazay Derneği olarak bu sayıyı daha da arttırmak istiyoruz” dedi.

 

SESLİ KİTAP OKUNMASINI AMAÇLADIK

 

Durmuş’un ardından kürsüye gelen Namık Kemal Üniversitesi Çerkezköy Yüksekokul Müdürü Doç.Dr. Can Burak Şişman da yaptığı konuşmada, “Biz Aydınlan Aydınlat projesi altında görme engellilere yönelik kitap okuma projesini hayata geçirirken engellilerimize yönelik sesli kitap okunmasını amaçladık. Öğrencilerimizden isteğimiz de bu projeye sahip çıkıp başka projelere ön ayak olmalarıdır” açıklamasında bulundu.

 

ÜNİVERSİTELER İYİLİK YAPMAYA ENGEL YERLER DEĞİL

 

Konuşmaların devamında Türkiye Beyazay Derneği Başkanı Lokman Ayva, Sizin elinizde bir kitap var, siz okuyorsunuz. Peki görme engelli biri olarak ben ne yapacağım? diyerek başladığı konuşmasında, “Hayata geçen bu proje sayesinde siz kitap okuduğunuzda ben de okumuş olacağım. Bilgi enteresan bir şeydir; paylaştıkça azalmaz, çoğalır. İyiliği, sevgiyi, bilgiyi aynı zamanda verirken alırsınız. Aydınlan Aydınlat projesi de verdikçe çoğalan bir proje. Bu projeler sayesinde önümüzde fırsatlar sahası açılıyor. Öğrenci arkadaşlar kitap okuyor, onların okuduğu kitaptan hem ben hem de kitabı okuyan arkadaş yararlanıyor. Aydınlan Aydınlat projesi sayesinde gördük ki demir parmaklılar, üniversiteler iyilik yapmaya engel yerler değil” dedi.

 

BÜTÜN ENGELLİLERE ULAŞMIŞ OLACAĞIZ

 

Öğrenciler ilim irfan mahkumlarıdır diyerek konuşmasını sürdüren Ayva şöyle devam etti; “Türkiye adım adım güzelleşiyor.  Bazen kendime ‘Hangi insan üstündür?’  diye soruyorum. Aslında böyle bir soruya ne gerek var? Bu salondaki herkes birbiriyle eşittir. Bizler herkesin değerini eşit oranda arttırmaya çalışıyoruz. Hocalarımız bu anlamda bizlerin değerini artıran insanlardır. Görme engellilerin kitap okumasın birkaç yolu var; bunlardan biri insan sesi. Biz sizin sesiniz sayesinde kitap okumuş olacağız. Beyazay Derneği’nin Türkiye genelinde 72 şubesi var. Biz dernek olarak engellilerin eğitimi için çaba sarf ediyoruz. İnşallah bu projede okunan eserler ile de bütün engellilere ulaşmış olacağız” dedi.

 

TEKİRDAĞ’A YAYMAK İSTİYORUZ

 

Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Osman Şimşek, Namık Kemal Üniversitesi olarak içinde yer aldıkları ‘Aydınlan Aydınlat’ projesini tüm Tekirdağ’a yaymak istediklerini belirterek, projede emeği geçen herkese tek tek teşekkür etti. Kürsüye gelen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan yardımcısı Mehmet Ersoy ise yaptığı konuşmada, “Türkiye nüfusunun yüzde 13’ünü ilgilendiren bir meseleden bahsediyoruz. Bu engeli kardeşlerimizin birinci ikinci üçüncü derece bir şekilde hayatın nimetlerine bizim kadar rahat ulaşmalarını sağlayabilmek onların maddi manevi anlamda her alanda hayatlarını daha erişilebilir yapmanın sadece ve sadece kamunun sorumluluğunda yürüyemeyecek kadar önemli bir iş olduğunun bilincindeyiz. Yapılan iş belki ilk etapta şu salonu dolduracak kadar fark edilmeyen bir iş olsa da gönüllere dokunmak adına ne kadar önemli bir iş olduğunun farkındayız ve bu yüzden geldim Ankara’dan” dedi.

 

İYİLİK DUYGUSU KALIYOR

 

Bakan Yardımcısı Ersoy, konuşmasının devamında ise, “Bu işin mutlak anlamada toplumsal bir dayanışmayla ve sahiplenmeyle hiç olmazsa zaman zaman günde bir kere onların yerinde olabilmeyi düşünmekle çözülebileceğine inanıyoruz. Bu tarz dernekler bu yüzden çok önemli. Onların öncülüğünde, seferberliğinde bu sorunları aşabiliriz. Her engellimiz için bir görevli tahsis edemeyeceğimize göre cezalarla ve yaptırımlarla bu uygulamaları yeterince denetleme şansımız olmadığına göre geriye en önemli sermayemiz sizler, toplum ve toplumun iyilik duygusu kalıyor” ifadelerini kullandı.

 

ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR

 

“Bakanlık olarak biz hiç kimseye bir lütuf bir ihsan olarak yapacak değiliz” diyerek konuşmasını sürdüren Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, “Bunların geri de kalan yüzde 87 kadar hakkı olduğuna inanarak bu dayanışmayı ve seferberliği yapmamız lazım. Her vatandaşın bilgiye de kaynağa da imkanlara da erişmenin hakkı olduğuna inanarak yapmak zorundayız. Bunları yaparken bu alanda da sizlerin hem desteklerine hem de katkılarına hem de denetimlerine ihtiyacımız var. Türkiye engellilerle alakalı ilk düzenlemesini 2005 yılında yapmış bir devlettir. Bu işin kuralını kaidesini ancak 2005 yılında koymuşuz. Bundan sonra bu konuyla ilgili farkındalıklar katlanarak artmış elhamdülillah. Bu gün geldiğimiz noktada çok iyi ve çok güzel şeyler yapan bir devlet ve hükümetiz. Ancak gerek değişen şartlar gerek değişen talepler ve gerekse de sosyal devlet olmanın bize verdiği sorumluluklar, artan refah imkanlarından engellerimizin de daha iyi yararlanmaları için yeni projeler ve yeni yasal düzenlemelerin çalışmalarını da devam ettiriyoruz” diye konuştu.

 

CANI GÖNÜLDEN TEŞEKKÜR ETTİ

 

Bakan Yardımcısı Ersoy konuşmasının sonunda ise, “İnşallah hep birlikte gönüllülük esasına dayalı çalışmalara omuz vererek, devletimizin de elindeki bütün imkanları en iyi şekilde seferber etmesiyle ülkemizde yaşayan engeli kardeşlerimizin hayatlarında ki engelleri hep birlikte bir bir kaldırarak daha paylaşımcı daha güçlü bir Türkiye’yi oluşturacağız. Gerek bu projeye emek veren, gerekse bazı şeylerin fakında olup onların yerinde olabilmeyi aklına getirip onlara destek vermeyi, bu projelerin hayata geçirilmesinde sorumluluk almayı görev alan bütün kardeşlerimize, bütün STK’lara ve salonda bulunma duyarlılığını gösteren bütün genç kardeşlerimize canı gönülden teşekkür ediyorum” dedi.

 

İNŞALLAH BAŞARILI OLACAK

 

Programda son olarak konuşan Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan da, “Aydınlan Aydınlat projesi sayesinde görme engelli vatandaşlarımızın daha fazla kitaba ulaşmasını sağlamak istiyoruz vatandaşlarımızın kitaba ulaşmasını sağlayan bu çalışma ilk olarak 2012 yılında cezaevlerindeki mahkumların engelliler için kitap okumasıyla başladı. Yeni başlattığımız bu proje de inşallah başarılı olacak.  Bizler engelli vatandaşlarımızın bütün nimetlere ulaşmasını sağlamalıyız. Bu konuda çalışmalarımız devam edecek Sayın Bakan Yardımcımız Mehmet Ersoy’a bizi yalnız bırakmadığı için teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.

 

MEVLANA’NIN MESNEVİSİNDEN BİR BÖLÜM SESLENDİRDİ

 

Yapılan konuşmaların ardından projeye destek veren firmalara plaketleri takdim edildi. Toplu fotoğraf çektirilmesinin ardından Görme Engellilere yönelik gönüllü kitap okuma projesinin açılış kurdelesi kesildi. Bakan Yardımcısı Ersoy kurdele kesiminin ardından davetlilerle birlikte salonu gezerek Mevlana’nın mesnevisinden bir bölümünü seslendirdi. Program düzenlenen kokteylin ardından sona erdi.

 

Haber / Emrah ÇOĞALAN – Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10