Talan mı proje mi?

Değirmenköy Sulama Göleti'nin üst kısmında bulunan ve Tekirdağ İl sınırları içinde kalan ormanlık alana giderek avlanan avcılar, ormanlık alanın talan edilerek yeşilliğin ortadan kaldırıld

Çerkezköy 22.11.2016 21:35:00 0
Talan mı proje mi?

YERLE BİR EDİLDİĞİ İDDİA EDİLİYOR

 

Uydu haritası görüntülerinde 2007 yılında yeşil alan olarak gözüken kısımlarının uzun süredir dozerlerle yerle bir edildiğini iddia eden avcılar, görüntülere bakıldığı zaman korkunç gerçeğin gün yüzüne çıktığını ifade ettiler.

 

TAHRİBATA TEPKİ BÜYÜYOR

 

Ormanlık alanda meydana gelen tahribat yüzünden şu günlerde bölge halkı kadar Avcılarda oluşan tahribata büyük tepki gösteriyor. Değirmenköy Sulama Göleti üzerinde yer alan ve Tekirdağ il sınırları içinde kalan ormanlık alanda bulunan meşelik alanlar yok edilerek, iddiaya göre sözde ceviz üretimi için devletin büyük oranda destek sağlamasını fırsat bilen kişilerin talan ettikleri alanları makilik bölge gibi gösterdikleri ve bu sayede de destek alarak ceviz ekimini gerçekleştirdikleri ifade ediliyor.

 

MAKİLİK ALAN DİYE GÖSTERİLİYOR

 

Yeşil alanların talan edilmesine tepki gösteren Avcılar, “2007 yılından başlayıp bu günlere kadar ormanlık alan adeta talan ediliyor. Bu tahribat özellikle son birkaç yılda hızlandı. Meşelik alan dozerlerle tahrip edilerek makilik alan gibi gösteriliyor ve sonrasında da ceviz ekimi için devlet desteğine başvuruyorlar. Birçok meşelik alan talan edilerek ceviz ekimi yapılırken, birçok alanda talan edilmesine rağmen o halde duruyor” açıklamasında bulundular.

 

KORKUNÇ GERÇEK GÖRÜNTÜLERDE YER ALIYOR

 

Doğanın katledildiğini ifade eden avcılar, “ormanla birlikte hayvanların yaşam alanları da yok ediliyor. Önce ki senelerde bu alanlarda yabani hayvanlar çok fazlaydı ama şimdiler de yok denilecek kadar az durumda. Bu orman talanına yetkililerin biran önce müdahale ederek gerekli çalışmaları yapmalarını istiyoruz. Bu alanlar makilik değil ormanlık alan ve her yer meşelerle kaplı. Talan edilen alanlarda hala meşeler yeşermeye çalışıyor. Uydu haritasından bakıldığı zaman 2007 yılı ile 2016 yılındaki görüntülerde talan edilmiş hali korkunç gerçeği de gün yüzüne çıkarıyor” ifadelerine yer verdiler.

 

ALAN DEVLETE AİT

 

Konu hakkında bilgisine başvurduğumuz Orman İşletme yetkilileri ise yaptıkları açıklamada, “çalı çırpı halinde olan yerler düzenlenerek özel ağaçlandırma yapılıyor. Yer devlete ait ve isteyene 49 yıllığına kiraya verilip ceviz ekilmesi sağlanıyor. Ceviz ağaçları yaklaşık 3-4 yıl önce ekildi ve ekilmeye de devam edilecek. Verimsiz orman alanlarında bu proje uygulanıyor” denildi.

 

ÖZEL AĞAÇLANDIRMA YAPILIYOR

 

Yetkililer ayrıca önceki senelerde avcıların hayvan avlamak adına birçok kez çalıları ateşe verdiklerini ifade ederek, “çalıların yakılmasıyla birlikte tarlalara kaçan hayvanlar rahatlıkla avlanıyordu. Yaşanan olumsuzlukların önüne geçebilmek adına da devlet tarafından x yada y kişilere kiralanan alanlarda özel ağaçlandırma kapsamında ceviz ekimi yaptırılıyor” ifadeleri kullanıldı.

 

Haber / Emrah ÇOĞALAN


0282 726 91 91
0282 747 65 10