Evelemeden gevelemeden cevap verin!

Çerkezköy'de binlerce kişi yapılması planlanan termik santrale hayır demek için 29 Ekim Spor Kompleksi'nde gerçekleşen programda buluştu. Çerkezköy Belediyesi'nin ev sahipliğinde 29 Ekim Spor K

Çerkezköy 11.12.2016 13:18:00 0
Evelemeden gevelemeden cevap verin!

YOĞUN KATILIM YAŞANDI

 

Çerkezköy ve bölge halkının büyük ilgi gösterdiği  ‘’Termik Santrale Hayır’’  konulu toplantı açılış ve saygı duruşu ile başladı. Ardından kürsüye gelen İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Toprak İlmi ve Ekoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay ve İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Kantarcı’nın termik santralin bölgeye, doğaya ve yeraltı sularına yapacağı zararları anlattığı konuşmaları ile devam etti.

 

“TEPKİMİZİ GÖSTERECEĞİZ”

 

Programda konuşan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, ise “Türkiye’nin en verimli topraklarından biri olan Trakya, bilinçli şekilde tarım dışına alınmaya çaba gösteriliyor. 1cm2’si 1000 yılda oluşan bu verimli topraklarımızı korumak boynumuzun borcu olmalı. Bu konuda bölgede yaşayan tüm halkımız siyaset gözetmeden bir arada olmalı ve tepkisini ortaya koymalı. Bu toplantıları Vahap Başkanımız ile birlikte düzenliyoruz. İnşallah ayın 17’sinde Çayırdere’de bir arada olarak tepkimizi göstereceğiz” dedi.

 

“BUNU ENGLELEYECEĞİZ”

 

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar’ın ardından kürsüye gelen Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, askıya çıkan planlara 29 Kasım’da Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak gerekli itirazları yaptıklarını, bu itirazlardan sonuç alınamadığı takdirde planların iptali için yargıya giderek, iptal davası açacaklarını açıkladı. Albayrak “Ereğli ve Ergenede termik santrali yapmak isteyenler sert kayaya çarptılar. STK’lar bunun gerçekleşmesinde ön plana çıktı. Şimdi Çerkezköy, Silivri, Vize’de de başarılı olamayacaklar. Çünkü burada çok daha büyük kayalar var. Termik santral o bölgede üst yapı, tarım ve hayvancılık için çok büyük tehlikeler oluşturmaktadır. Türkiye’deki buğdayın yüzde 10’u, ayçiçeğin yüzde 60’ı bu bölgede üretiliyor.  Böylesine verimli, bereketli topraklara termik santral kurmak neye hizmet etmek anlamıyorum. Kol kola, el ele verip bunu engelleyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

 

TRAKYAMIZI KİRLETMELERİNE İZİN VERMEYECEĞİZ

 

“Bu bölgeye termik santral yapıldığında ayçiçeklerine, buğdaylara asit yağmurları yağacak” diyen İstanbul CHP Milletvekili Ali Şeker ise “Bir avuç yandaş işadamı kar edecek, kazanç sağlayacak diye suyumuzu, doğamızı, Trakyamızı kirletmelerine izin vermeyeceğiz. Doğamızı, suyumuzu kaybetmeyeceğiz. Nasıl 15 Temmuz Darbe Girişimi püskürtüldüyse buraya yapılacak darbeyi de el ele, omuz omuza vererek püskürtmeliyiz. Çocuklarımıza temiz bir çevre emanet etmek için çevremize sahip çıkmak hepimizin görevidir.” diye konuştu. 

 

TRAKYAYI ÖZEL OLARAK SEÇİYORLAR 

 

Trakya’da çevre katliamının yaşandığını kaydeden TBMM Çevre Komisyon Üyesi ve CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan “Marmara Ereğlisi, Şarköy derken her seferinde doğa katliamı için Trakya’da başka başka yerler belirleniyor.  Bunların gözü yandaşlarını zengin etme ile dönmüş durumda. Artvin, Rize, Zonguldak derken sıra buraya geldi. Yandaşlarını zengin etme pahasına, yarın çocuklarına, torunlarına hesap verememe pahasına doğa katliamı yapacaklar. Bu doğa ve çevre katliamına izin vermeyeceğiz. Bugün burada toplanan insanlar sizlerin geleceği, çocuklarınızın yarınları, suyu, doğası, hayatı için buradalar. Bölgenin suyunun, havasının, doğasının bozulmasına izin vermeyeceğiz. Gözleri para hırsı bürümüş bu insanlara dur diyeceğiz. Termik santralin kurulmaması için Trakya olarak bir olup direneceğiz. Bununla ilgili Trakya’ya bir çivi çakarlarsa onlara o meclisi başlarına yıkarız” diye konuştu.

 

BUNUN PARTİLİK İŞİ YOK 

 

İmar planları ile ilgili düzenlemelerin Kanun Hükmünde Kararname ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na alındığını belirten Tekirdağ CHP Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Emre Köprülü ise bugün yaşanan tablonun yerel yönetimlerin, seçilmiş Belediye Başkanlarının ve Meclis Üyelerinin görüşü alınmadan yapılmasının sonucu olduğunu kaydederek “ Bu işin siyaseti, CHP’lisi, AKP’lisi, MHP’lisi veya başka siyasi partilisi yok. Önemli olan Çerkezköy’e, Tekirdağ’a, Trakya’ya sahip çıkmak, sevmek. Termik santrale ‘’Hayır’’ demek geleceğimize sahip çıkmak, doğup büyüdüğümüz, yaşadığımız topraklara sahip çıkmak demektir.” diye konuştu.

 

MÜCADELEMİZ SONUNA KADAR SÜRECEK

 

Ekonominin canlanması, dövizin düşmesi için üretimin artması, sanayinin gelişmesi gerektiğini ifade eden CHP Milletvekili Emre Köprülü, “Termik santral yapıldığı zaman tarım, hayvancılık üretimi azalacak. Topraklarımız verimsiz hale gelecek. Yeraltı sularımızın seviyesi düşecek ve günün birinde bitecek. Çevre ve doğa tahrip olacak. Termik santral yerine yenilenebilir enerji kaynaklarına ihtiyaç var, bunlara yatırım yapılması gerekiyor. Bu nedenle Trakyamıza termik santral, çevreyi ve doğayı kirleten sanayi istemiyoruz. Bu direnişi sonuna kadar sürdüreceğiz ev termik santral yaptırmayacağız.” dedi. 

 

 “BUNLARI GÖRMEK İÇİN BURADAYIZ”

 

Programda son konuşmayı gerçekleştiren Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay “ Bugün niçin buradayız. 64 hektar Çerkezköy, 480 hektar Silivri’de konumlanacak olan kömürlü termik santral belasına dur demek için buradayız. Çocuklarımızın aldıkları nefese, içtikleri suya, bu verimli toprakların çöl olmasına karşı çıkmak için buradayız. Bugün burada siyaset yok, ancak bugün bu termik santrale kimler evet diyor kimler hayır diyor bunları görmek için buradayız. Bu topraklarda nefes alan herkesin sağlığını, geleceğini düşünmek bizim boynumuzun borcudur. Bu santral nüfusu 150 bine dayanmış etrafında Silivri, Çatalca, Kapaklı ilçelerinin direkt etkileneceği yaklaşık 500 bin nüfusu etkisi altına alacak. Çerkezköy  üç kilometre yanında ÇOSB-Kapaklı OSB, Veliköy OSB, Yalıboyu OSB olmak üzere yaklaşık 500 fabrikayla çevrili durumda Çerkezköy bir sanayi kenti ancak nefes alacağımız tek alan olan Ambardere bölgesine biz bu santrali yaptırmayacağız. Nefesimizi kesmenize müsaade etmeyeceğiz.” dedi. 

 

BU YETMEDİ TERMİK SANTRAL KURACAKSINIZ

 

Çocukların ciğerlerine kömür tozları sokmayacaklarını kaydeden Akay “ Bugün Çerkezköy’ün yer altı su kaynakları seviyeleri çok ciddi derinliklere ulaştı. İçme suyumuz yaklaşık 150 metre derinliğine ulaştı. Kuyu derinliği 650-400 metrededir. Sanayi aynı şekilde suyunu bu havzadan alıyor. Çerkezköy’ün yıllık içme suyunu 3 milyon metreküp kullanıyorsa fabrikalar 30 milyon metreküp su kullanıyor. Şimdi bu yetmedi termik santral kuracaksınız. Aynı havzadan su çekerek bu kömürleri yıkayacaksınız. Hem suyumuzu alacak hem de havamızı kirleteceksiniz. Biz Ambardere bölgemize Çerkezköy’ü su baskınlarından kurtaracak aynı zamanda yer üstü suyu olarak kullanılacak bir gölet yapılmasını bekliyorduk. DSİ yapılacağını beyan etti, Orman ve Su İşleri Bakanımızın talimatı var. Bu bölgede göleti için Ocak ayında bizim santralin yerine santral geldi. Göletin gittiğine mi yanalım, termik santral belasının geldiğine mi ? “ diye konuştu. 

 

İSTİYORMUSUNUZ, İSTEMİYORMUSUNUZ

 

Akay “ Avrupa teker teker kapatılan kömürlü termik santralleri, biz neden açıyoruz neden! Kömüre dayalı termik santraller yasaklı sanayiler listesindeydi. Bakanlık yeni plan düzenlemesinde yasaklı işletmeler listesinden çıkarttı. Neden yasaklıydı? Neden çıkarttınız? Bunları buradan soruyoruz. Bizler Çerkezköy Belediyesi olarak hukuki anlamda itirazlarımızı dün itibariyle yaptık. Vatandaşlarımız da hukuki itirazlarını yapıyorlar. Yani hukuk mücadelemiz sürüyor, sürecektir. Ancak en önemli görev toprağına, suyuna, havasına, Çerkezköy’ün geleceğine sahip çıkacak olan sizlersiniz. Bugün bu termik santrale ses çıkartmayan herkes bu belanın sorumlusu olacaktır. Cevap verin, Çerkezköy’de yaşayan birisi olarak cevap verin. Çerkezköy’de termik santral istiyor musunuz? İstemiyor musunuz? Evelemeden gevelemeden tek kelime ili cevap istiyorum. Elinizi vicdanınıza koyun ve termik santral istemediğinizi ilan edin. Siyasetinize Çerkezköy’ü, Çerkezköy’ün geleceğini feda etmeyin. Bugün bizi yalnız bırakmayan herkese teşekkür ediyorum. “ dedi. 

 

GENİŞ KATILIM SAĞLANDI

 

Çerkezköy Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapılan ‘’Termik Santrale Hayır’’ konulu toplantıya  İstanbul Milletvekili Ali Şeker, Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Fevzi Aytekin, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Marmara Ereğlisi Belediye Başkanı İbrahim Uyan, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, Hayrabolu Belediye Başkanı Fehmi Altayoğlu, Muratlı Belediye Başkanı Nebi Tepe, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Malkara Belediye Başkan Vekili Bahattin Cömert, Şarköy Belediye Başkanı Süleyman Altınok, Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ İl Başkanı Recep Ökten, Milliyetçi Hareket Partisi Tekirdağ İl Başkanı Koray Önsel, Cumhuriyet Halk Partisi Çerkezköy İlçe Başkanı Engin Camcı, Cumhuriyet Halk Partisi Kapaklı İlçe Başkanı Kenan Seçkin, Milliyetçi Hareket Partisi Çerkezköy İlçe Başkanı Ahmet Aydeniz, Silivri CHP İlçe Başkanı Suna Göçengil, Süleymanpaşa CHP İlçe Başkanı İlker Yağcıoğlu, Muratlı CHP İlçe Başkanı Ufuk Gençtürk, Ergene CHP İlçe Başkanı Erdinç İrel, Şarköy CHP İlçe Başkanı Alpay Var, Çorlu CHP İlçe Başkanı İsmail Akar, Saray CHP İlçe Başkanı Demir Ali Demirel, Hayrabolu CHP İlçe Başkanı Hamdi Çetin, Belediye Meclis Üyeleri, mahalle muhtarları, sivil toplum örgütü temsilcileri, çevre örgütleri, vatandaşlar katıldı.

 

Haber / Faik Onur KAYA

 

 

 

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10