As'tan sürücülere kış uyarısı

Çerkezköy Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa As, kış şartlarında araç kullanmanın yaz aylarına göre daha çok dikkat ve konsantrasyon isteyen bir durum olduğunu belirt

Çerkezköy 22.12.2016 19:18:00 0
As

KARLI HAVALARDA AŞIRI HIZ YAPILMAMALI

 

Başkan Mustafa As, “Özellikle kar yağışlı havalarda ve buzlu yollarda sürücüler çok dikkatli araç kullanılmalıdır. Aşırı hızdan da kaçınmalıdır. Bu nedenle biz sürücülere kışın da büyük görevler düşmektedir. Eğer sürücüler kış şartlarında almaları gereken önlemleri alırsa daha emniyetli sürüş sağlayacakları gibi can ve mal güvenliği acısında da emniyeti elden bırakmayacaklardır. Aynı zamanda kış aylarında çokça yaşanan kazalar da daha da azalacak ve ülke ekonomisine verilen zarar da minimuma inecektir.’’ diye konuştu.

 

TRAFİĞE ÇIKAN TÜM ARAÇLARIN KIŞ LASTİĞİ TAKMASI ZORUNLUDUR

 

Sürücülerin alacağı önlemlerin başında kış lastiklerinin geldiğini söyleyen As, ‘’Kış lastiği ticari araçlar olmak üzere yük ve yolcu nakli yapan araçlar ile özel otomobillerde de zorunludur. Kış aylarında yani bu aylarda trafiğe çıkan tüm araçların kış lastiği takması zorunludur. Takmayanların da bu ay sonuna kadar takmaları gerekmektedir. Kış lastiği sürücülerin kış şartlarında daha emniyetli araç sürüşü sağladıkları gibi seyahat etmeleri ve sürüş güvenliğini artırmaları bakımından da önemlidir. Ayrıca,  araçlarında kış lastiği olan sürücüler yolda trafiği aksatmadan araç kullandıkları için de kışın yollar daha güvenli olmaktadır. Kaygan ve buzlu yollarda ve karlı havalarda virajlara girerken çok daha yavaş girilmelidir.”dedi

 

ARAÇLARDA MUTLAKA KIŞ LASTİĞİ TAKILI OLMALI

 

Mustafa As, kış aylarında araçlara zorunlu olarak kış lastiği takılması gerektiğini belirterek, ‘’Kış mevsimi öncesi araç bakımları mutlaka yapılmalıdır. Bakım yapıldıktan sonra yaz lastikleri çıkarılarak yerine kış lastikleri takılmalı. Kışın yollar yağışlar nedeniyle kaygan ve buzlu olduğu için hız yapmamamız gerekiyor. Çünkü gazı ve freni sert kullanırsak kaza riskini arttırırız. Önümüzde giden araç ile aradaki takip mesafesini uzun tutmamız gerekiyor. Özellikle de kaygan ve karlı zeminde önümüzde ilerleyen  aracın tekerlek izinden gitmek daha emniyetlidir. Yokuş çıkarken de büyük vitesi aşağı inerken ise küçük vitesi kullanmalıyız. Karlı havalarda lastik hava basıncının normal değerden biraz yüksek tutulması can ve mal emniyeti acısından önemlidir. Ayrıca aracımızı karlı havalarda mümkün olduğu kadar düşük devirde kullanmamız gerekmektedir.  Araç bagajlarında kar zinciri, çekme halatı ve takoz gibi gerekli malzemelerin bulundurulması da gerekmektedir. Kullandığımız araçta kış lastiği olsa dahi bazı yol ve hava koşullarında kar zinciri takılması gerekebilir. Hiçbir zaman unutulmamalıdır ki aracınızda kış lastiği olsa bile yanınızda zincir bulundurmanız ve yetkililerin yol durumuna göre takmanızı istedikleri durumlarda kullanmanız gerekmektedir.”şeklinde konuştu.

 

ZORUNLULUK OLMADIĞI SÜRECE KARLI VE BUZLU HAVADA TRAFİĞE ÇIKILMAMALI

 

Başkan As, açıklamasını, araç sahiplerini zorunluluk olmadığı hallerde karlı ve buzlu havalarda trafiğe çıkmamaları konusunda da uyararak, “Şunu da belirtmekte fayda görüyorum. Özellikle özel otomobil sahipleri zorunlu olmadığı sürece kötü hava şartlarında yani karlı ve buzlu havalarda trafiğe çıkmamalı. Toplu ulaşım araçlarını kullanılmalarını tavsiye ediyoruz. Belirttiğim gibi uyulması gereken kuralları yerine getirir isek kış aylarında hem trafiği rahatlatırız hemd e trafik kazalarını en aza indirmiş oluruz.’’ sözleriyle noktaladı.

 

Haber / Seyit SÜREN


 


0282 726 91 91
0282 747 65 10