Öztrak: Adı konmaktan utanılan teklif

TBMM Genel Kurulu'nda, kaynağı belirsiz para girişlerinin araştırılması için verdiği Meclis Araştırma Önergesi üzerinde söz alan CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Türkiye zor günlerden ge

Tekirdağ 15.01.2017 19:48:00 0
Öztrak: Adı konmaktan utanılan teklif

MİLLETİ BİLGİLENDİRMEK MECLİSİMİZİN GÖREVİDİR

 

AKP’nin göreve geldiği günden itibaren geçen 14 yılda ülkeye 39 milyar Dolar kaynağı belirsiz para girdiğini kaydeden Öztrak, “Cumhurbaşkanının elinde doları, avrosu, faizi olan teröristlerden bahsettiği bir ortamda bu olağanüstü yüksek kaynağı belirsiz döviz girişlerini araştırmak ve milleti bilgilendirmek Meclisimizin görevidir” dedi. Öztrak, AKP iktidarının başlangıcından 2016’nın Kasım ayına kadar geçen 14 yılda ülkeye giren, nereden geldiği belli olmayan para tutarının 39 milyar Dolar olduğunu ifade ederek, buna karşın Türk ekonomisinin dışa açıldığı 1980’den başlayarak 2002’ye kadar geçen 22 yılda Türkiye’ye gelen kaynağı belirsiz paranın toplamının “sıfır” olduğuna dikkat çekti

 

MİLLET HER GEÇEN GÜN FAKİRLEŞİYOR

 

Öztrak, ‘’Paramızın değeri dolar, euro karşısında hızla eriyor. Ligimizde son bir yıldır dolar karşısında parasının değeri en hızlı değer yitiren ekonomi biz olduk. Türk lirasının değerinin erimesiyle millet her geçen gün fakirleşiyor, aşını işini kaybetme tehlikesi her geçen gün artıyor. Reel sektör, yüksek dış borçları nedeniyle son bir yılda 166 milyar Türk lirası kur farkı zararı yazdı. Buna rağmen Ekonomi Bakanı Sayın Zeybekci bugün “Kur riski yok.” diyebiliyor. Sayın Bakan, yılbaşından bu yana geçen sadece on üç günde şirketlerimizin kur farkı zararı 61 milyar Türk lirası oldu, bunun farkında mısınız?’’ dedi.

 

İHTİYAÇ 200 MİLYAR DOLAR

 

‘’Önümüzdeki bir yılda ödeyeceğimiz dış borç 164 milyar dolar.’’ diyerek açıklamasına devam eden Öztrak, ‘’Buna bir de 2017 yılı için öngördüğümüz 32 milyar dolarlık cari açığı ekleyin, 2017’de dışarıdan bulmamız gereken para, döviz yaklaşık 200 milyar dolar. Bölün 365’e her gün yarım milyar dolar bulmak gerekiyor. Hâl böyleyken Başbakan “Dolardan bize ne, dolsa ne olur dolmasa ne olur. Ben kasaya girene bakarım.” dedi. Peki arkadaşlar, kasada ne var? Ben söyleyeyim, 11 Ocak itibarıyla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının kasasında altın dâhil net rezerv 34,7 milyar dolar. Bu, dışarıdan eğer para bulamazsak iki ay ancak dayanabileceğimizi gösteriyor.’’ şeklinde konuştu.

 

CUMHURBAŞKANINA UYAN YAYA KALDI

 

Öztrak, ‘’Yıllardır dış borçla ekonomiyi yüzdüren bu ülkenin Cumhurbaşkanı şimdi vatandaşa ‘Dolar satın’ diyor. Ama Ekonomi Bakanı da ‘Merkez Bankası sakın ha dolar satmasın.’ diyor. Cumhurbaşkanı bunu ilk söylediği gün bin dolar satan vatandaşımız Türk lirasını cebine koydu. Bugün bankaya gittiğinde cebindeki bu parayla ancak 684 dolar alabiliyor. Değerli iktidar partisi milletvekilleri, değerli Hükûmet, bu zararı telafi etmeyi düşünmüyor musunuz?’’ dedi.

 

ADINI BİLE SÖYLEMEKTEN UTANIYORLAR

 

Konuşmasında TBMM’de görüşülen Başkanlık teklifine de değinen Öztrak, ‘’İktidar, 11 Ekim 2016’dan bu yana, yani doksan dört gündür hukuksuz fiilî başkanlığa hukuki boyut kazandırmak için mesai harcıyor. AKP ve MHP grupları ‘Cumhurbaşkanına Anayasa’yı uyduramadık, Anayasa’yı Cumhurbaşkanına uyduralım’ diyerek adını bile açıkça söylemekten utandıkları bir ucube başkanlık projesini ülke gündemine getiriyorlar. Böyle bir ucube gündemdeyken, Sayın Cumhurbaşkanı, ülkede yaşanan sıkıntı ve sorunların hiç birinin Türkiye’de döviz kurunun bugünkü seviyelere gelmesini açıklamadığını söylüyor. Şirketlerden daha fazla yatırım ve üretim yapmalarını istiyor.’’ diye konuştu.

 

GELİN VAZGEÇİN

 

Öztrak açıklamasını, ‘’Yol yakınken, siyasi belirsizliği artıran, kutuplaşmayı artıran, terörü azdıran, ekonomiyi boğan bu ucube başkanlık projesini geri çekin, OHAL kanun hükmündeki kararnameleriyle ekonomiyi yönetmekten vazgeçin. İlgili ilgisiz her bakanın veya danışmanın ekonomik fikir beyan etmesinin önüne geçin. Gelin, ah ve vebal almak yerine milletin hayır duasını almayı seçin.’’ sözleriyle noktaladı.

 

Haber / Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10