Kalyon: Değişikliğe karşı değiliz

TBMM Genel Kurulu'nda görüşmeleri devam eden Anayasa Değişikliği ile ilgili partisinin görüşlerini açıklayan Saadet Partisi Çerkezköy İlçe Başkanı Mehmet Kalyon, değişiklikle ilgili Saadet P

Çerkezköy 15.01.2017 19:49:00 0
Kalyon: Değişikliğe karşı değiliz

GÖRÜŞ ALIŞVERİŞİNDE BULUNDUK

 

“Saadet Partisi olarak, birlik ve beraberliğimizi güçlendirecek, demokratik anlayışımızı olgunlaştıracak, ülke istikrarına katkı yapacak her türlü girişimi önemli buluyoruz”  diyen Kalyon, bu amaçla alanında uzman akademisyen, sivil toplum kuruluşları, kanaat  önderleri ve araştırma kuruluşları, hukukçular, siyasetçiler ile görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.

 

ÇALIŞMA, RAPOR HALİNE GETİRİLDİ

 

 Yaptıkları çalışmayı bir rapor haline getirdiklerini ve ortaya çıkan metni de ilgili yerlere ilettiklerini söyleyen Kalyon, ‘’ Büyük bir titizlik ve hassasiyetle, ‘Nasıl Bir Yönetim Sistemi olmalı’ sorusunun cevabını aradık. Saadet Partisi Genel Başkanı Sayın Temel Karamollaoğlu bu amaçla bizzat sayın Cumhurbaşkanımızı makamında ziyaret etti. Kendisine bu konudaki düşüncelerimizi ifade etti. Ayrıca bu tespitler doğrultusunda hazırladığımız bir mektubu da yine; başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Sayın Başbakan’a, Siyasi Partilerin Genel Başkanlarına, TBMM’de grubu bulunan partilerin grup başkanlarına ulaştırdık.’’ dedi.

 

OLMAZSA OLMAZ ŞARTLARIMIZ VAR

 

Değişikliğe ilişkin ‘’Olmazsa olmaz şartları’’ olduğunu belirten Kalyon, “Peki Saadet Partisi bu konuda ne diyor, ne düşünüyor? En başından beri prensip itibariyle, yönetimde istikrarı ve yargıda adaleti tesis edecek, ülkemizde huzuru sağlayacak bir Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ne karşı olmadığımızı ifade ettik.   Aksine, Türkiye’de Başkanlık Sistemi’ne ilişkin ilk öneriyi yapan siyasal hareketin Milli Görüş olduğunu defaatle söyledik. Ancak bizim bu değişikliklerde ‘olmazsa olmaz şart’ olarak gördüğümüz bazı unsurlar var.’’ ifadelerini kullandı.

 

KUVVETLER AYRILIĞI MUTLAKA SAĞLANMALI

 

Hazırladıkları maddeleri açıklamaya başlayan Kalyon, ‘’Kuvvetler ayrılığı ilkesi olmazsa olmaz şarttır.  ‘Yasama- yürütme ve yargı’ arasındaki uyum ve denge,  birinin diğeri üzerinde herhangi bir hâkimiyet ya da vesayet oluşturmasına imkân vermeyecek şekilde düzenlenmelidir.’’ dedi.

 

GÜÇLÜ BİR MECLİS OLMAZSA OLMAZ ŞARTTIR

 

Kalyon, ‘’İcranın tek elde toplandığı Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nde istikrar en önemli avantajlardan biridir.  Hükümeti kuramama ya da kurulmuş hükümetin güvenoyu ile düşürülmesi gibi kaygılar olmayacağı için güçlü bir icraat imkânı ortaya çıkacaktır.  Ancak, güçlü bir Yürütme organı ile doğru orantılı olarak güçlü bir Meclis’in varlığı da olmazsa olmaz şarttır.’’ diye konuştu.

 

BARAJLAR MUTTLAKA KALDIRILMALIDIR

 

‘’Güçlü bir Meclis için, ‘Siyasi Partiler Kanunu’ndaki seçim barajları tamamen kaldırılmalıdır.’’ diyen Kalyon, ‘’Böylece, TBMM, toplumun bütün kesimlerinin temsil edildiği, gerçek manada, ‘Milli irade tecelligâhı’ olma özelliğini kazanacaktır. Yine güçlü bir Meclis için, TBMM’nin, kanun yapma, bütçeyi onaylama, değiştirerek onaylama ve denetleme hakkı mutlaka korunmalıdır.’’ dedi.

 

KIBRIS GÖRÜŞMELERİ BİZİ ENDİŞEYE SEVK EDİYOR

 

Kalyon, Cenevre’de devam eden Kıbrıs müzakerelerinde toprak tavizinin masada olmasına sert tepki gösterdiği açıklamasını, “Cenevre’de yürütülen Kıbrıs Görüşmeleri bizi endişeye sevk ediyor. Anlamadığımız lir husus var. KKTC niye toprak tavizinde bulunacak. Neden birilerine üs verilecek. Annan Planı devreye sokulduğunda kabul görmemesi için büyük bir gayret göstermiştik. Bizim toplumumuzu ikna edemedik, büyük bir bölümü ‘evet’ dedi. Cenab-ı Hak yardımımıza bizim hasmımızla yetişti. Onlar reddettiler. Şimdi bir gaflet daha yapılır da eğer hiç de gereği olmayan hepimizin içini burkacak tavizler verilirse bu hakikaten milletimizi üzer. Hukuksuzluklarla gelen bir süreç neticesinde beklediklerimizin dışında bir karar çıkması da bizi derinden yaralar.” sözleriyle noktaladı.

 

Haber / Sevim BOZKURT


0282 726 91 91
0282 747 65 10