3 ay boyunca romanlarla yaşadı

1 buçuk yılda çekimleri tamamlanan Çerkezköy ve Saray'lı romanların kendilerine özgü yaşam biçimleri ve suç ile tanışmaları konu alan 30 dakikalık ''Ben de insanım'' adl

Süleymanpaşa 7.02.2017 20:21:00 0
3 ay boyunca romanlarla yaşadı

1 BUÇUK YILLIK BİR ÇALIŞMANIN ÜRÜNÜ

 

Süleymanpaşa'da bulunan Özdemirler Düğün Salonu'nda gösterime sunulan belgeselin yapım ve yönetmenliği Seyit Soydan’a kurgusu ise Işık Üniversitesi Öğretim Üyesi Emrah Dönmez ait. 1 buçuk yıllık bir çalışmanın ürünü olan ‘’Ben de insanım’’ belgeseli için 3 ay boyunca romanlarla birlikte yaşadığını söyleyen Soydan, uzun yıllardır romanların sorunları ile yakından ilgilendiğini belirtti.

 

AMAÇ ROMANLARA KARŞI ÖN YARGILARINI KIRMAK

 

Soydan filmin çekilme amacını ise insanların romanlara karşı ön yargılarını kırmak ve romanların yaşam standartlarını gözler önüne sermek olduğunu söyledi. Romanlara karşı potansiyel suçlu ön yargısı ile bakıldığını ve belgeseli izleyenlerin vicdanında bir sızı oluşturacağına inandığını söyleyen Soydan, "Olanlara sadece ışık tuttum. Yaşananları kendi doğal koşullarında anlatıyorlar" dedi.

 

KAPİTALİST SİSTEMİN DIŞINDA YAŞIYORLAR

 

Hıdırellez'i tasvir eden ateşten atlama sahnesi ile başlayan ve 6 bölümden oluşan belgesel hakkında bilgi veren Soydan, "Ateş kültü insanlık için kalıplaşmış bir imgedir. Ateşin bulunmasıyla insanlık tarihi başlamış oluyor. Bu da bize romanların tüm dünyaya yayılışını ve tarihteki var oluşunu gösteriyor. Belki de romanlar kadar dünyanın dört bir yanında yaşayan başka bir millet yok. Çünkü özgürlüklerine düşkünler bunun yanı sıra doğayla bütünleşen bir yapıları var. Filmin figüründen de anlaşılacağı üzere at arabalarıyla odun toplayıp lokantalara satıyor, çöpten bulduğu ekmekleri yiyerek yaşamını sürdürüyorlar. Kapitalist sistemin dışında yaşıyor, eğleniyorlar. Onlar için bir kuru ekmek bir de şarap eğlenmek için yeterli.’’ diye konuştu.

 

Haber / Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10