Ritm Bozuklukları

Çarpıntı, kalp atışlarının kişi tarafından normalden farklı olarak hissedilmesi durumudur. Çarpıntı hissi kalbin hızlanması  (taşikardi), yavaşlaması (bradikardi)  ya da düzensizleşmesi n

Çerkezköy 14.02.2017 21:43:00 0
Ritm Bozuklukları

Kalp çarpıntısı, heyecan, stres, efor sarfetme ya da aşırı çay, kahve, ve diğer kafeinli içecekler tüketiminin bir sonucu olarak NORMALDE de olabildiği gibi kalp ritm bozukluğu (aritmi) belirtisi de olabilir. Kalp çarpıntısının hangi durumda tehlikeli olduğu ise kardiyologlar tarafından belirlenmelidir.

 

Kalp ritm bozukluğunda (ARİTMİ) kalbin her zamanki elektriksel ritminde bir farklılık vardır. Vücutta kalp kaslarının kasılmasını sağlamak için emir veren doğal bir elektrik sistemi vardır. Bu sistemin uyarlarıyla kalp çalışır ve kanın kalbe ve kalpten de vücuda akışını sağlar. Normalde elektrik uyarı kalp boyunca belli bir yolu takip eder. Ancak elektriğin akışında veya uyarı çıkmasında bir problem ortaya çıkarsa kalp ritmi çok yavaşlayabilir, çok hızlanabilir ya da düzensizleşebilir.

 

Kalp ritm bozukluğunun en yaygın nedenleri arasında koroner arter hastalığı, geçirilmiş kalp krizi, kalp yetmezliği, kalp kapak fonksiyon bozukluğu, guatr, yüksek kan basıncı, diyabet,   sigara ve alkol tüketimi, uyuşturucular, stres ve  kullanılan bazı ilaçlar bulunur. Aritmiler her yaşta ortaya çıkabilir ve çoğu kez ciddi sorunlara yol açmazken daha az  oranda olmak üzere hayatı tehdit edici de olabilir. Sayısal olarak genel nüfusun %2’sinde görülürken 80 yaş ve üzeri nüfusun %10’unda görülebilmektedir.

 

Kalp çarpıntısının niteliğinin tespitinde, çarpıntı sırasında çekilen 12 derivasyon elektrokardiyografi (EKG) kaydının önemi büyüktür. Ayrıca 24 saatlik Ritm Holter kaydı da bazı aritmileri yakalamak için gerekli olur. Altta yatan kalp hastalıklarını tespit etmek için diğer kalp tetkikleri de (EKO, Efor testi, koroner anjiyografi vs) gerekebilir.

 

Kalp ritm bozukluğu (aritmik taşikardi) tespit edildiğinde antiaritmik olarak adlandırılan ilaçlar kalpteki düzensiz ritmleri kontrol altına almak için kullanılabilmektedir. Kanın pıhtılaşmasını engelleyici ilaçlar da ritm bozukluklarının tedavisinde kullanılmaktadır.

 

İleri tedavi için kalbin elektriksel aktivitelerinin kontrol edildiği kasıktan girilerek yapılan elektrofizyolojik çalışmanın (EFÇ, EPS) yapılması gerekebilir. Bu işlemde söz konusu kalp çarpıntısı (aritmik taşikardi) laboratuvar ortamında oluşturulur ve nereden kaynaklandığı, nasıl bir etkiyle ortaya çıktığı anlaşılır.  Aynı işlemin devamında aritmi odağı bulunursa odağın radyofrekans enerji ile ısıtılarak yok edilmesi de uygulanabilir.

 

İleri tedaviler arasında kalp ritmini destekleyici kalp pili (pacemaker) ve hayatı tehdit eden ritm bozukluklarını izleyen ve gereğinde şoklayarak tedavi eden şoklayıcı cihaz (defibrilatör; ICD) tedavisi de yaygın olarak kullanılmaktadır.

 

Uygulanacak tedavi; ritm bozukluğunun çeşidine ve ciddiyetine bağlı olarak belirlenmektedir. Tedavinin ilk aşamasını, rahatsızlığın nedenini tespit etmek ve ortadan kaldırmak oluşturmaktadır. Nedeni tespit edilemiyor veya ortadan kaldırılamıyorsa tedavi yöntemlerinden en uygun olanı seçilerek uygulanmalıdır.

 

Prof. Dr.M. Hakan DİNÇKAL


0282 726 91 91
0282 747 65 10